Populärt på deckarhyllan Populärt på deckarhyllan
193772
Bok:Blindtunnel:2019
Av: Alsterdal, Tove
Utgivningsår: 2019
Språk: Svenska
Hylla: Hc DECKARE - Snabblån
Medietyp: Bok
Förlag: [Stockholm] : Lind & Co, [2019]
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2019
Ett par i medelålderskris, som efter att barnen lämnat boet och arbetslivet blivit för stressigt, köper en förfallen vingård söderut. Vingården ligger dock varken i Spanien eller Frankrike som är brukligt, utan i det intressanta Sudetenland, ett tysk-etniskt område i Tjeckien. De hoppas på en nystart i lantlig idyll, men drömmen krossas när ett gammalt barnlik hittas i husets hemliga vinkällare.
Daniel har förändrats sedan han förlorade jobbet. Desperat flyr han in i husannonser, allt längre bort. En dag hittar han en vingård som verkar nästan obegripligt billig. Sonja går med på att sälja radhuset och lämna Sverige, för drömmen om ett annat liv. Vingården ligger vid en flod, bland böljande kullar i det som en gång kallades Sudetenland. Den har stått övergiven i decennier, vinfälten är övervuxna. När Daniel ger sig på en igenmurad nedgång till källaren förvandlas livsprojektet till en mardröm, där sanningen ligger farligt nära döden. Snart blir Sonja medveten om varför huset saknar speglar. TOVE ALSTERDAL har i många år hyllats som en av Sveriges främsta kriminalförfattare. Hennes böcker är prisbelönta i flera länder och ges sammanlagt ut på tjugo språk. Blindtunnel är hennes femte, fristående spänningsroman. "Få kan berätta som Tove Alsterdal. Hon har ett helt eget språk och en vardaglighet i tonfallet, och berättar om människor som inte är renodlat goda eller onda, det är mänskligt och just därför nästan mer skrämmande: alla kan begå onda handlingar och alla kan ha avgörande hemligheter."  Lotta Olsson, Dagens Nyheter  "Romanläsaren får, alltmer andfådd, uppleva att nedtystade dolda berättelser ur historien och ur människornas inre kommer att lyftas fram i ljuset på det sätt som författaren Tove Alsterdal gör som få andra. Drivet, känsligt, mästerligt."  Lena Kjersén Edman, Västerbottens-Kuriren  "En allmänbildande och fördjupande deckare"   Malin Krutmeijer, Aftonbladet  " Blindtunnel  är en roman om en tid, en epok och en historia. Men också både spännande och gripande, det är ju Tove Alsterdal som skrivit den, vilket är en garanti för kvalitet även i det avseendet." Mats Palmquist, Smålandsposten  " Blindtunnel  är en fascinerande och originell bladvändare." Christine Karlsson, BTJ "Tove Alsterdals  Blindtunnel  är både spännande och gripande."   Ystads Allehanda "Tove Alsterdal tillhör landets absoluta elit inom genren kriminalromaner, kanske är hon den allra bästa." Dast Magazine   "Hon är Sveriges John le Carré."  Åsa Larsson
193692
Bok:Stormvarning:2019
Av: Adolfsson, Maria
Utgivningsår: 2019
Språk: Svenska
Hylla: Hc DECKARE - Snabblån
Medietyp: Bok
Förlag: 201901 : Wahlström & Widstrand, 2019
Resurstyp: Fysiskt material
Det är juletid när en man hittas död på Doggerlands nordligaste ö Noorö. Karen Eiken Hornby kastar sig in i utredningen, lättad över att slippa julfirandet. När ytterligare ett mord sker framträder kopplingar till ett lokalt whiskydestilleri, men Karen oroas mest över om hennes lindrigt laglydiga släktingar är inblandade. Det blir en svår balansgång mellan hennes privata jag och rollen som polis.
189851
Bok:Åtta steg bakom:2018
Av: Rudberg, Denise
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hc DECKARE - Snabblån
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Forum, [2018]
Resurstyp: Fysiskt material
En radiodokumentär om ett försvinnande 30 år tidigare ger polisen anledning att ta upp fallet igen. Det är Isabelle Renaudot, yngsta dottern i en av Sveriges rikaste familjer, som mystiskt försvann under sin systers bröllop på Rosendals slott och sedan aldrig återfanns.
I den åttonde boken i den populära serien om förundersökningsledaren Marianne Jidhoff för Denise Rudberg oss åter bakom överklassens polerade fasader och visar att ingenting någonsin är som man tror. En kväll maj 1988 försvinner den sjuttonåriga Isabelle Renaudot efter en bröllopsfest på Djurgården i Stockholm. Trettio år senare blir fallet återigen aktuellt i samband med en dokumentär om försvinnandet, och Marianne Jidhoff får uppgiften att ta utredningen vidare tillsammans med sin arbetsgrupp. De anar att familjen Renaudots stora förmögenhet kan ha haft något med försvinnandet att göra. Den dittills förtegna familjen öppnar också dörren till gömda hemligheter som får en avgörande roll för fallets lösning. Men vad är sanning och vad är spekulationer? Samtidigt anmäler en ung man sina misstankar om att han blir förföljd. Anmälan hamnar på polisassistent Augustin Madrids bord, och han börjar undra om inte hoten mot den unge mannen har en koppling till vad som hände den där försommarkvällen 1988.
189611
Bok:En högre rättvisa : kriminalroman:2018
Av: Hjorth, Michael
Av: Rosenfeldt, Hans
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hc DECKARE - Snabblån
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Norstedts, [2018]
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2018
Sjätte boken med kriminalpsykologen Sebastian Bergman. Hans dotter Vanja arbetar med att utreda en serie våldtäkter, där gärningsmannen smyger sig på sina offer bakifrån, söver dem med en spruta och placerar en säck över huvudet innan han fullbordar övergreppet. När ett av offren dör kopplas Sebastian Bergman in.
Hjort/Rosenfeldt är tillbaka - 4 miljoner sålda böcker! En serie våldtäkter sätter skräck i Uppsala: gärningsmannen smyger sig på sina offer bakifrån, söver dem med en spruta och placerar en säck över huvudet innan övergreppet fullbordas. Riksmordkommissionen är splittrad. Vanja arbetar tillfälligt i Uppsala och utreder det otäcka fallet. Sebastian åker runt i landet och pratar om sina böcker. Torkel, Ursula och Billy har sina egna angelägenheter som upptar dem. Men när ett av våldtäktsoffren hittas död samlas de igen och teamet måste lägga personliga problem och strider åt sidan. Ledtrådar tyder på att offren inte är slumpvis utvalda. Men vad är kopplingen mellan dem? Och varför verkar så många personer inte vilja att sanningen kommer fram? En högre rättvisa är den sjätte boken i den framgångsrika serien om kriminalpsykologen Sebastian Bergman och kollegerna på Riksmord. ”En anmärkningsvärt bra och sinnrik thriller” Telegraaf, Nederländerna, om det fördolda (2010) ”En av de bästa spänningsromanerna från Sverige på senare år” Die Tageszeitung, Tyskland, om lärjungen (2011) ”En komplex och övertygande roman” Sunday times, Storbritannien, om Fjällgraven (2012) ”Närmast perfekt konstruerad kriminalhistoria” Verdens gang, Norge, om Den stumma flickan (2014) ”Intensiv och effektiv spänning med engagemang och insikt” Berlingske, Danmark, om De underkända (2015)
Berättelser ur livet Berättelser ur livet
195199
Bok:Jag som var så rolig att dricka vin med : rapport från ett år som nykter alkoholist:2019:Första utgåvan
Av: Åhlund, Rebecka
Utgivningsår: 2019
Språk: Svenska
Hylla: Gcz Åhlund, Rebecka - Snabblån
Medietyp: Bok
Upplaga: Första utgåvan
Förlag: [Stockholm[ : Natur & Kultur , [2019]
Resurstyp: Fysiskt material
"Drabbande och vackert om att slå ihjäl tiden med vin. /./ en humoristisk och ärlig skildring av missbrukarens självbedrägeri." Göteborgs-Posten "Viktigt, roligt och självutlämnande om konsten att vara nykter." Lena Kvist, Borås Tidning Rebecka bor i London och lever ett kreativt liv med familj, vänner och en frilanstillvaro som ger henne obegränsade möjligheter att dricka. Kanske på det sätt som hon egentli­gen alltid har velat? Kvällen innan hon ska fylla fyrtio går hon gatan fram när hon upptäcker en grupp människor hon älskar komma mot henne. Hennes första tanke är: Fan, de har kommit för att lägga in mig på rehab. Men det är en överraskningsfest. Lättad blir Rebecka full igen, som vanligt. Några veckor senare sitter hon i en källare under en kyrka och säger för första gången: Jag heter Rebecka och jag är alkoholist. Med smärtsam uppriktighet och drastisk humor berättar Rebecka Åhlund om att vara mamma, partner, yrkesmän­niska, dotter, syster och alkoholist. Om ångesten, skam­men och skulden. Men också om det livsbejakande i att sluta bedöva sig och våga möta tillvaron som den är. Det här är en berättelse om en människas kamp för att bli frisk, men också en skoningslös betraktelse av en kultur marinerad i alkohol. Den blir en appell för ärlighet kring hur vi dricker och modet att våga vara en hel människa. "Herregud vilken tur att detta blev bok! /./ Jag som var så rolig att dricka vin med är 272 sidor kärlek, och en given present till alla som behöver just det. " Aftonbladet "Språket är exakt och följsamt och betyder minst lika mycket för bokens trovärdighet som själva berättelsen." Stockholms Fria Tidning "Det rappa tilltalet, orden som forsar fram. Det gör att det är förvånansvärt lätt att läsa om ett så tungt ämne" Gefle Dagblad "smärtsamt och underhållande om livet som nykter alkoholist" Kulturnytt i P4 "Trots ämnet är det väldigt roligt att vara i Rebecka Åhlunds nyktra sällskap. Hon skriver rappt, rakt och självutlämnande om hur hon försöker ersätta vinet med träning, meditation, hundpromenader och te." Smålandsposten "Det andas fruktansvärd ångest och hade kunnat bli outhärdligt tung, men Rebecka Åhlund balanserar det skickligt med drastisk humor och låter inte alkoholistens förnedringsväg ta för stort utrymme././ Hon rannsakar samtiden och ger en skrämmande bild av ett samhälle som alldeles börjar spåra ur, där alkohol blivit vardag och måste spetsas med droger för att det ska märkas när det är fest." Dagens Nyheter "Åhlund skriver flyhänt, koncist och till synes ärligt" Expressen
195358
Bok:Pendeln : ett barnbarn utforskar sin familjs nazistiska förflutna:2019
Av: Lindahl, Julie Catterson
Utgivningsår: 2019
Språk: Svenska
Hylla: Lz Lindahl, Julie - Snabblån
Medietyp: Bok
Förlag: [Stockholm] : Norstedts, [2019]
Resurstyp: Fysiskt material
Under våren 2010 besökte Julie Lindahl i ren förtvivlan det tyska federala arkivet i Berlin. Det förflutna hade kastat sin skugga över hennes familj och förgiftat relationer och lämnat stort lidande i spåren efter sig. Lindahl var förberedd på det värsta och hennes farhågor bekräftades då hon fick reda på att hennes morföräldrar hade tillhört SS i det ockuperade Polen under andra världskriget, och att de hade flytt till Latinamerika 1960, strax före rättegången mot Adolf Eichmann. Denna upptäckt ledde till en sexårig resa genom Tyskland, Polen, Paraguay och Brasilien. Den förvandlade hennes värld och sättet som hon såg på nyckelgestalterna i den, inklusive henne själv. I sin bok, Pendeln, låter hon läsaren följa med på en dramatisk resa genom mänskligheten. I mormor Oma som älskar fin litteratur och musik, men som inte lyckas avsvära sig sin gamla ideologi, utforskar hon den tunna gränsen mellan civilisation och barbari. Hon upplever kylan som sänker sig när den gränsen förbleknar. Under utforskningen av morföräldrarnas radikalisering till renläriga nationalsocialister vandrar hon in i det obesvarbaras domäner, frågor som kanske inte går att besvara men som trots det måste ställas: Vad är ondska, varifrån kommer den och hur växer den? I senare generationers trauman blir hon medveten om den vrångbild som skammen ger upphov till när tystnad och lögner används för att dölja krigets och folkmordets verklighet.
195373
Bok:Jag lämnar ekorrhjulet : ett liv utan lönearbete:2019
Av: Axelsson, Åsa
Utgivningsår: 2019
Språk: Svenska
Hylla: Qci - Snabblån
Medietyp: Bok
Förlag: [Stockholm] : Norstedts, [2019] : 2019
Resurstyp: Fysiskt material
När fyrabarnsmamman och gymnasieläraren Åsa Axelsson går in i väggen har hon inget val: hon måste tänka om. Slut på slänga och slösa. Slut på obegränsat med mjölk och evighetsduschar för barnen. Grönsaksodling istället för greklandsresa. Men det som börjar i ekonomisk nödvändighet blir snart en livsstil – och en tillvaro i balans. Livet är roligare, friskare och rikare än på länge. Märkligt nog råder balans även på bankkontot. Lönearbetet och stressen visar sig ha skapat utgifter. En fråga väcks: Varför sliter vi ut oss, borde vi inte försöka leva annorlunda? Åsa Axelsson berättar roligt, dråpligt och trotsigt om sitt tankeväckande ekonomiska experiment. Boken är också ett skarpt och provokativt inlägg i debatten om synen på arbete och hur samhället ska se ut. Kanske är det dags att ställa ekorrhjulen på soptippen?
189542
Bok:Skrivliv : från första boken till första barnet:2018
Av: Sundström, Gun-Britt
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Gcz Sundström, Gun-Britt - Snabblån
Medietyp: Bok
Förlag: [Stockholm] : Albert Bonniers förlag, [2018]
Resurstyp: Fysiskt material
Skrivliv är texter ur en ung kvinnas dagbok som har ställts samman till en "metabok", en bok om skrivande. Gun-Britt Sundström, för de flesta förknippad med förhållanderomanen Maken (1976), en levande modern klassiker, debuterade som 21-åring och gjorde sig snabbt ett namn som skribent, på samma gång seriös och humoristisk. Hon skrev litteraturkritik, debattinlägg och böcker och jobbade som kulturredaktör på DN under händelserika år på 60- & 70-talen. Detta var en tid då det fanns nya, bättre möjligheter för kvinnor att ta sig fram i arbetslivet, men Gun-Britt Sundström var ambivalent till anställningar och ansvarsposter och valde gärna iakttagarens roll. Hon romandebuterade 1966 med Student -64 , en skildring av studentliv i Uppsala. 1973 kom För Lydia , Hjalmar Söderbergs kärleksroman Den allvarsamma leken förflyttad till samtid och sedd ur kvinnans perspektiv. Nu publiceras hennes dagböcker från denna aktiva period (1965-78), som idag kan läsas som ett spännande tidsdokument om livet på tidningsredaktionerna, bland vänsterfolk och samhällets intellektuella elit. Ett tema är växelspelet mellan liv och skriv: hur erfarenheterna påverkar vad som skrivs och det i sin tur påverkar livet och relationerna. Miljön är den dåtida kultureliten och tidsandan är speciell, men samtidigt finns det mycket som är allmängiltigt och igenkännligt också idag, inte minst osäkerheten i övergången från ungdom till vuxenliv. Det som skildras är ingen rak karriär utan ständig vacklan och tvehågsenhet, i studier och arbete, kärlek och politik.
Läs tidningar digitalt Läs tidningar digitalt

PressReader - läs tidningen online!

 

Läs det senaste numret av dagstidningen eller en mängd olika tidskrifter på mer än 60 språk, snabbt och enkelt i din dator, mobil, surfplatta eller på bibliotekets datorer. Gratis är det såklart!


Läs mer om PressReader och logga in

Aktuella romaner Aktuella romaner
189608
Bok:Totalskada:2018
Av: Zweigbergk, Helena von
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hc - Snabblån
Medietyp: Bok
Förlag: [Stockholm] : Norstedts, [2018] : 2018
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2018
Agneta och Xavier har haft ett långt äktenskap. I takt med tiden och att barnen lämnat hemmet är det som om avståndet dem emellan successivt ökar. Men saker och ting får passera. Men när katastrofen kommer är det utifrån.
Agneta och Xavier har levt i ett långt äktenskap. I takt med tiden och att barnen lämnat hemmet är det som om avståndet dem emellan successivt ökar. Ett outtalat tomrum som ingen av dem riktigt vet hur de ska fylla. Grälen och striderna är över. Saker och ting får passera. De har ju ett bra liv, en tillvaro fylld av trygga vanor, och de har utvecklat en ömsesidig tolerans. Men kanske har detta ett pris? För där finns också en bräcklighet mellan dem, som kan bli till en spricka som kan gå på djupet och orsaka stor skada. Men när katastrofen kommer är det utifrån. Och den ställer hela deras tillvaro och deras förhållande på spel. Det är Agneta som är den skyldiga. Hur ska hon överleva skulden? Och när de förlorat sitt hem, hur hemma är de med varandra, egentligen? Vad är värt att slåss för? Och vad ska man släppa för att kunna gå vidare?
195096
Bok:Varm mjölk:2019
Av: Levy, Deborah
Utgivningsår: 2019
Språk: Svenska
Hylla: Hce - Snabblån
Medietyp: Bok
Förlag: [Stockholm] : Norstedts, [2019] : 2019
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Första svenska upplaga 2019
Modern är drabbad av en svårförklarad sjukdom som gör att hon har svårt att gå. Tillsammans med dottern reser hon till en klinik i södra Spanien för att få vård. Där i solen och i den spännande omgivningen formar dottern sitt eget liv, mer och mer befriad från oket av sin mammas sjukdom.
”Varm mjölk är inget mindre än en storslagen roman ... det finns egentligen inte mycket jag kan skriva här för att föra den rättvisa”. Therese Eriksson, Svenska Dagbladet Engelska Rose och hennes tjugofemåriga dotter Sofia har tagit sin tillflykt till en liten spansk by i den infernaliska sommarhettan. De söker specialisthjälp hos den okonventionelle doktor Gomez, för Rose som vissa dagar är förlamad, vissa dagar kan gå. Sida vid sida haltar Rose och Sofia fram genom tillvaron, ömsom i symbios ömsom i av-ståndstagande. Förförd av tyska Ingrid, sömmerskan med de silverfärgade gladiator-sandalerna, inser Sofia att hon måste söka upp sin far i Grekland för att förpassa uppväxtens spöken ur sitt liv. Varm mjölk är en egensinnig och otämjd berättelse om en stark och kvävande mor-dotter-relation, om fysisk och mental förlamning, men också om svek, attraktion och självinsikt.
189725
Bok:Arv och miljö : roman:2018
Av: Hjorth, Vigdis
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hce - Snabblån
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Natur & Kultur , 2018
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Första svenska upplaga 2018
De är fyra vuxna syskon, och föräldrarna har meddelat att två av döttrarna ska få ärva sommarstugorna som alla har ett förhållande till. Men vad är stugorna värda? Och vem får vad? Under bråket om arvet pulserar en långt mer smärtande nerv. Det handlar om vem som blev älskad och vem som blev utsatt som barn.
en lysande bok om skuld och förlamande livslögner där sanningen avtäcks långsamt MMMMM / Bäst just nu i M-magasin När jag slår igen norska Vigdis Hjorths roman Arv och miljö är jag på samma gång utmattad och upprymd. Det är den sortens text som lämnar mig med känslan att det var precis så här den måste skrivas, med det här språket, i den här formen. // Och vilken skicklig författare hon är, Vigdis Hjorth! Svenska Dagbladet "Att ingen av er någon enda gång har frågat mig om min historia, har jag upplevt och upplever jag som en stor sorg." Så skriver Berglijot i ett mail till sina systrar, efter det att en häftig diskussion om förskott på ett arv har blossat upp. De är fyra syskon, och föräldrarna har nu meddelat att de två yngsta döttrarna ska särbehandlas och få ärva mer. Under bråket om arvet pulserar en långt mer smärtande nerv. Det handlar om vem som blev älskad och vem som blev utsatt i barndomen, om skuld, ansvar och rättvisa. Tvisten sätter igång en kraftfull och ohejdbar rörelse, där de hemligheter som präglat familjen måste avtäckas. Det är mer än tjugo år sedan Bergljot bröt med familjen, men nu kräver hon för första gången att bli lyssnad på. Det krävs mod för att orka hävda sin version av en stelnad familjehistoria. Men bara genom att berätta, och formulera även det som är outhärdligt smärtsamt att återvända till, kan man komma vidare. Vigdis Hjorths intensiva och medryckande roman om en kvinnas kamp för att få äga sin egen berättelse och de svåra syskon- och föräldrarelationerna blev en sensation i Norge. Romanen har sålt i över 100 000 exemplar, översatts till en rad språk och nominerades även till Nordiska rådets litteraturpris. 'Arv och miljö' är en oavlåtligt engagerande roman, som inte går att glömma när man har läst den. Den kan beskrivas som en explosion, men en helt kontrollerad sådan. Den fortsätter att verka i läsaren, som alltid när en oavvislig och sönderslitande erfarenhet till slut blivit gestaltad. Sydsvenskan Dess starka emotionella sanningar griper tag direkt, redan innan familjehemlighetens konsekvenser rullas upp: jag viker tidigt hundöra efter hundöra för att markera insikter, rörelse, formuleringar. Dagens Nyheter Arv och miljö är en oerhört välskriven roman, en roman med en sorts taktil känsla - om en roman alls kan ha det. Själv har jag med blyerts skrivit bland annat så här i boken: måleriskt, talspråksflöde, febrighet, psykoanalys. För Vigdis Hjorth jobbar med rytm. Hon har kapitel som kan vara två rader, hon skriver som med pensel när hon fångar ett väder, en plats. Kulturnytt i P1 Bästa bok jag läst på år och dar Sandra Beijer
189871
Bok:Bränn alla mina brev : roman:2018
Av: Schulman, Alex
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hc - Snabblån
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Bookmark förlag, 2018
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2018
Det är 2018 och Alex kommer av en slump sin mormors hemliga kärlekshistoria från 1932 på spåren. Ett brev ger honom svaren som han inte visste att han har spenderat ett helt liv att söka efter. Frågan är om han är redo att konfrontera det som kan vara roten till släktens mörker.
Tre tidsperspektiv. Två generationer. En hemlighet. Efter ett uppslitande gräl inser Alex att han bär på en vrede, ett odefinierbart mörker. Besatt av att ta reda på dess ursprung följer han ledtrådar som tar honom tillbaka till sommaren 1932 och vintern 1988, och de ödesdigra händelser som kom att förändra allt.  I  BRÄNN ALLA MINA BREV  väver Alex Schulman samman tre perspektiv till en berättelse som överskrider både tid och rum. Med hjälp av autentiska brev och dagboksutdrag avtäcker han inte bara århundradets kärlekshistoria, utan även dess tragiska konsekvenser. Det är en gripande och djupt personlig skildring av passion och svartsjuka, och hur ett möte i det förflutna kan skapa svallvågor över årtionden.
Nominerade till Sveriges Radios Romanpris 2019 Nominerade till Sveriges Radios Romanpris 2019
189544
Bok:Kärlekens Antarktis : roman:2018
Av: Stridsberg, Sara
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hc - Snabblån
Medietyp: Bok
Förlag: [Stockholm] : Albert Bonniers förlag, [2018] : 2018
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2018
En ung kvinna blir brutalt skändad och styckmördad. Gång på gång återkommer hon till sitt dödsögonblick och händelserna som föregick detta. Hon har levat ett hårt liv med narkotikamissbruk och prostitution. Kvar finns hennes två barn: Valle och Solveig som växer upp i fosterhem, samt de åldrande föräldrarna Raksha och Ivan.
"Och det var juni, det var månaden för att försvinna, månaden för att bli hittad i stycken, månaden för att förlora sitt huvud, sin tunga och sitt kön." En kort stund har hon funnits i världen, med dess begär, längtan och fruktan. Tills någon valde att släcka hennes liv och sprida hennes kroppsdelar i landskapet. Men barnen finns, som en gång var hennes, Valle och Solveig, som har omhändertagits av myndigheterna och placerats någonstans längs Sverigekartan. Och föräldrarna Raksha och Ivan fortsätter att finnas, irrande genom Stockholm och den dödas förlorade värld. Och dödsögonblicket finns, det tar aldrig någonsin slut. Sara Stridsbergs nya roman berättar om den absoluta utsattheten; om grymhet, ensamhet och moderskärlek. Om det som ändå blir kvar efter att allt försvunnit. Kärlekens Antarktis är ett hjärtslitande existentiellt drama som innehåller Stridsbergs karakteristiska blandning av stor litterär tyngd och tillgänglighet, en originell mix av skräck och skönhet, längtan och svart förtvivlan. En brutal berättelse om oväntad kärlek, ömhet och ljus i det totala mörkret.
182458
Bok:Allting växer:2018
Av: Koli, Lyra
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Modernista, [2018] : 2018
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2018
Efter klimatkatastrofer och världskrig har Förenta Nationerna förtätats till en klimatkontrollerad zon. Här lever människor det goda livet bland blomstrande takträdgårdar, VR-miljöer och kroppsintegrerade teknologier. Jossi, nygift och nyutexaminerad konstnär, borde egentligen vara lycklig. Men trots att medicinimplantaten reglerar hennes hormonnivåer drabbas hon av en oförklarlig dödsångest, som inte ens det kryoniska löftet om evigt liv biter på.
Lyra Kolis nya, hyllade framtidsdystopi »Det är en berättelse om lidande och död som livets grund, en sorgsen och alldeles underbar bok.« | Dagens Nyheter »En självständig och konsekvent genomförd dystopi, i sina bästa stunder påminnande om Karin Boyes Kallocain.  Lyra Kolis förmåga att berätta helhjärtat, hisnande och djupt originellt råder det inga tvivel om.« | Svenska Dagbladet »Lyra Kolis roman bär stora likheter med Aldous Huxleys  Du sköna nya värld , men bor också granne med Margaret Atwood. Det här är smart, mörk och infallsrik litteratur som ställer de stora och svåra frågorna.«|  Göteborgs-posten »Det är spännande, välskrivet och oförutsägbart, och helt klart en roman både för nuet och för åtminstone resten av 2000-talet.« |  Vi läser »Redan de svarta sidkanterna sätter tonen. Utan att ens behöva öppna boken vet du att det knappast är någon munter historia. Det är sorgligt, känslosamt och köttsligt både i lust och förruttnelse.« |  Uppsala nya tidning Efter klimatkatastrofer och världskrig har Förenta Nationerna förtätats till en klimatkontrollerad zon. Här lever människor det goda livet bland blomstrande takträdgårdar, VR-miljöer och kroppsintegrerade teknologier. Jossi, nygift och nyutexaminerad konstnär, borde egentligen vara lycklig. Men trots att medicinimplantaten reglerar hennes hormonnivåer drabbas hon av en oförklarlig dödsångest, som inte ens det kryoniska löftet om evigt liv biter på. På jakt efter förklaringar söker sig Jossi till politiken. Men de etablerade partierna visar sig vara fulla av floskler. Snart dras hon i stället in i en radikal organisation, som tror att lösningen på allt är att omvandla människans relation till naturen   LYRA KOLI (f. d. Ekström Lindbäck) är född 1990, debuterade 2012 och skriver litteraturkritik för Svenska Dagbladet . Ett så starkt ljus [2014], hennes andra roman efter den uppmärksammade Tillhör Lyra Ekström Lindbäck , nominerades till Augustpriset i kategorin Årets skönlitterära bok. Även I tiden [2016] hyllades av kritikerna. Allting växer är hennes fjärde roman.
189552
Bok:Geniet från Breslau:2018:Första utgåvan
Av: Einhorn, Lena
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hc - Snabblån
Medietyp: Bok
Upplaga: Första utgåvan
Förlag: Stockholm : Natur & Kultur , [2018] : Falun : Scandbook AB, 2018
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2018
Fritz Haber och Clara Immerwahr: två unga människor som växte upp under den mest löftesrika av tidsåldrar, i den mest framgångsrika av nationer - det kejserliga Tyskland. Han var nära vän till Albert Einstein, hon var den första kvinnan att doktorera i kemi i sitt land.
Mästerlig historisk roman Kulturnytt i P1 en storslagen dokumentärroman Expressen Lena Einhorns nya bok en stark Augustpriskandidat // en mångbottnad historia, den kan läsas ur olika vinklar, hon skriver en berättelse som är upprörande, sorglig, feministisk, historisk helt enkelt storslagen Dala-Demokraten Han drömde om att bli den störste vetenskapsmannen i världen. Hon hoppades att tidens snabba omvälvningar skulle göra det möjligt även för en kvinna att nå en erlängtad framgång. De levde ändå i den mest löftesrika av tidsåldrar, i den mest lyckosamma av nationer. Allt skulle ha varit perfekt. Om det inte vore för att den mest löftesrika av tidsåldrar och den mest lyckosamma av nationer var en bomb som väntade på att brisera. Det är det nya ärorika kejsardömet Tyskland. Vem kan ana att ett världskrig står för dörren? Lena Einhorn har i Geniet från Breslau skrivit en gripande roman om den dramatiska kärlekshistorien mellan nobelpristagaren Fritz Haber och hans älskade, Clara Immerwahr. Einhorns roman är en storslagen dokumentärroman, berättad med fiktionens narrativ. Hennes känsla för dramaturgi är känd sedan hennes tidigare böcker, och de över 500 sidorna är oupphörligt engagerande. Expressen Det är just i brytpunkterna mellan tidsålderns framstegsoptimism och vagt oroliga underströmmar som Einhorns episka verk - vetenskapsroman, rundmålning av en tidsepok, kärlekshistoria med fatala följder - växer fram och tar form. Svenska Dagbladet Hon har en egen röst och en förmåga att skapa känslomässig trovärdighet åt historiska gestalter Jönköpings-Posten
188623
Bok:Lugnet:2018
Av: Bannerhed, Tomas
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hc - Snabblån
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Weyler, 2018
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2018
Urban har fyllt trettio och flyttat från landet till staden med drömmar om ett nytt liv, kanske som författare eller dokumentärfilmare. Men efter en misslyckad kärlekshistoria tar ensamheten över, han fylls av missmod och hat, drar sig undan människorna och börjar odla ett säreget intresse för fågelägg.
» Mamma jag var ju rädd för dig. Jag visste inte vem du hade blivit. Hur skulle jag någonsin ha kunnat säga det? « Urban har fyllt trettio och flyttat från landet till staden med drömmar om ett nytt liv, kanske som författare eller dokumentärfilmare. Men efter en misslyckad kärlekshistoria tar ensamheten över, han fylls av missmod och hat, drar sig undan människorna och börjar odla ett säreget intresse för fågelägg. Han hoppas att en ny förälskelse ska rädda honom tillbaka till livet, men hur ska han bli kvitt skulden över att han aldrig besvarade sin mammas brev? Lugnet  är en roman om begär och hämnd i ett Stockholm på tröskeln till det nya millenniet. Det är Tomas Bannerheds första roman efter debuten med  Korparna  (2011) som belönades med Augustpriset och som nyligen filmatiserats. Hans senaste bok är naturdagboken  I starens tid  (2015) som han gjorde tillsammans med fågelfotografen Brutus Östling. "Med 'Lugnet' visar Tomas Bannerhed att han är en god bit kommen i ett djupt personligt författarskap." Upsala Nya Tidning "Jag är både rörd och illa berörd. Det var länge sedan en roman påverkade mig så starkt." Expressen "Det är gastkramande läsning, mer än spänningslitteraturen någonsin kan åstadkomma." Skånska Dagbladet "Bannerhed skriver förbaskat bra. Jag uppskattar 'Lugnet' mer än 'Korparna', för dess klara gestaltning av människans ensamhet." Arbetarbladet "Med en lika lätt som elegant prosa och med ett skarpt öga för meningsbärande detaljer driver författaren berättelsen fram mot det ödesdigra slutet." GP "Som stilist är Bannerhed imponerande. [...] 'Lugnet' är den andra romanen i ett mycket löftesrikt författarskap." Dagens Nyheter "Bara en god författare, och en slipad stilist, kan porträttera en person som Urban på det sätt som Tomas Bannerhed gör" SvD

Intresserad av kultur?
Du hittar Härryda kommuns kulturverksamhet, evenemang och aktiviteter på kultur.harryda.se.

Öppettider Mölnlycke

Måndag-torsdag 8-19
Fredag 8-17
Lördag 11-15

Öppettider Landvetter

Måndag-torsdag 10-18
Fredag 10-17
Lördag 10-14

Öppettider Hindås

(Meröppet 8-22 alla dagar)

Måndag 10-19

Tisdag

10-14
Onsdag 13-17
Fredag 10-14

Öppettider Rävlanda

Måndag, onsdag, fredag 10-14
Tisdag, torsdag 10-19