Nobelpristagarna i litteratur Olga Tokarczuk och Peter Handke Nobelpristagarna i litteratur Olga Tokarczuk och Peter Handke
44727
Bok:En mörk natt lämnade jag mitt tysta hus : roman:2000
Av: Handke, Peter
Utgivningsår: 2000
Språk: Svenska
Hylla: Hce - Snabblån
Medietyp: Bok
Förlag: Bonnier
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Första svenska upplaga 2000
En son som förskjutits och nu är spårlöst försvunnen, en kärleksupplevelse som aldrig fullbordats, ett liv som inte förötts av döden. Kanske är det detta som huvudpersonen i denna roman, en apotekare i en förort till Salzburg, söker efter när han en sommarnatt bryter upp från sin instängda, händelsefattiga tillvaro. På ett värdshus möter han två gåtfulla gestalter, en f d berömd diktare och en f d olympiamästare i längdskidåkning, som slår följe med honom på en sällsam odyssé¿ genom tunnlar, till bergsstäder,över stäppen ¿ i ett sydeuropeiskt landskap som är både imaginärt och välbekant.     Handkes nya bok är en förtrollande sommarsaga, en tidlös kärleks- och äventyrsberättelse, som egensinnigt och med stark litterär gestaltningskraft varierar ett antal existentiella, arkaiska teman.
189586
Bok:Löparna:2016
Av: Tokarczuk, Olga
Utgivningsår: 2016
Språk: Svenska
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Förlag: Tollarp : Ariel pocket, 2016 : Viborg : Nørhaven
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Första svenska upplaga 2009
104653
Bok:Styr din plog över de dödas ben:2010
Av: Tokarczuk, Olga
Utgivningsår: 2010
Språk: Svenska
Hylla: Hce - Snabblån
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Första svenska upplaga 2010.
Styr din plog över de dödas ben. I ett avsideshörn av den polska landsbygden, nära dentjeckiska gränsen, lever Janina Duszejko, engång broingenjör och lärarinna. Nu ägnarhon sin tid åt att se om grannarnas vintertommahus, att tillsammans med rådjuroch vildsvin ströva genom markerna, attöversätta Blake och att ställa horoskop. Såpåträffas en av de bofasta grannarna död,och plötsligt är det excentrikern Janina sombefinner sig i händelsernas centrum. Det somför myndigheterna ter sig oförklarligt bildarunder hennes tränade blick ett tydligt mönster.Det enda hon behöver göra är att lära sinomgivning att läsa spåren rätt.Olga Tokarczuk är född 1962 ochbosatt i Wrocław i sydvästra Polen.Hon tillhör sin generations mestframträdande polska prosaister.Styr din plog över de dödas ben ärhennes femte bok på svenska.Styr din plog över de dödas ben äröversatt till svenska av Jan HenrikSwahn.
69945
Bok:Don Juan : (hans egen berättelse):2006
Av: Handke, Peter
Utgivningsår: 2006
Språk: Svenska
Hylla: Hce - Snabblån
Medietyp: Bok
Förlag: Bonnier
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Första svenska upplaga 2006
Roman. Don Juan gömmer sig undan förföljare på ett värdshus i Frankrike. Under sin sju dagar långa vistelse berättar han för värden om sju amorösa eskapader i Kaukasus, Damaskus, Marocko, Holland och Norge.
I ett värdshus i närheten av klostret Port-Royal-des-Champs störtar en dag Don Juan in i trädgården, på flykt undan sina förföljare. Han blir kvar i sju dagar och berättar sina amorösa eskapader för värdshusvärden: sju berättelser från sju olika länder och om sju olika kvinnor. Historien börjar i Kaukasus där han på ett bröllop hamnar i lag med bruden och tvingas ge sig av hals över huvud. Sedan träffar han kvinnor på de mest oväntade sätt ? i Damaskus, i den spanska enklaven Ceuta i Marocko, i de norska fjällen, på en stranddyn i Holland Men Handkes Don Juan är inte den legendariskt ryktbare vällustingen och skrupelfrie förföraren. Han är istället en människa tyngd av sorg, en melankolisk, rastlös och rotlös flykting ? och hans egen berättelse en poetisk, filosofisk och magisk saga. Det är berättelsen om livet självt som därmed också blir den slutliga sanningen om Don Juan ? odiagnostiserbar. ?beundransvärt romantisk och otidsenlig? ? Die Zeit ?Redan på de första sidorna är man omsluten av denna säkra, koncisa, drömmande ton som vi är så väl förtrogna med från Handkes allra bästa böcker? ? Welt am Sonntag ?en märkligt skimrande bok? ? taz
Aktuella romaner det talas om Aktuella romaner det talas om
198170
Bok:Gileads döttrar:2019
Av: Atwood, Margaret
Utgivningsår: 2019
Språk: Svenska
Hylla: Hce - Snabblån
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Norstedts, [2019] : 2019
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Första svenska utgåva 2019
Historien berättas genom tre kvinnor: Tant Lydia (en av maktpersonerna i Gilead), en ung flicka som vuxit upp i Gilead och en tjej som tvärtom vuxit upp i det fria Kanada.
I slutscenen av Tjänarinnans berättelse stiger Offred in i skåpbilen efter att ha anklagats av Anföraren och hans hustru. Vart hon förs vet ingen. I sin alldeles nyskrivna fortsättning på Tjänarinnans berättelse, Gileads döttrar, kommer Margaret Atwood förmodligen att avslöja vad som hände med Offred. Så här säger hon i ett pressmeddelande: "Kära bokläsare. Allt ni frågat mig om Gilead och hur den världen är uppbyggd har tjänat som inspiration för denna roman. Fast inte bara. Den andra inspirationskällan är den värld vi lever i idag." Sedan Tjänarinnas berättelse gavs ut 1985 har Atwoods framtidsvision bara ökat i betydelse och givit upphov till kvinnors protester över hela världen, inte minst efter valet av Donald Trump till Amerikas president. Romanen fick också nytt liv genom den prisbelönade och populärar tv-serien The Handmaid's Tale med Elisabeth Moss i huvudrollen. Gileads döttrar utspelas femton år efter Tjänarinnans berättelse och utgår från tre andra kvinnor som berättar om sina liv i den kristna fundamentalistiska staten Gilead. Boken ges ut samtidigt som det engelska originalet.
205226
Bok:Berge:2019
Av: Kjærstad, Jan
Utgivningsår: 2019
Språk: Svenska
Hylla: Hce - Snabblån
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Atlantis, [2019]
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Första svenska upplaga 2019
En norsk socialdemokratisk minister samt ytterligare fyra av hans familjemedlemmar blir brutalt mördade i en stuga norr om Oslo. Vad som antas vara ett terrordåd upplevs i romanen huvudsakligen ur tre personers perspektiv: en kvinnlig journalist som nyligen skrivit en bok om den mördade politikern, en manlig domare som tilldelas det uppmärksammade fallet, samt en författare som tidigare haft en relation med politikerns mördade dotter.
"Kjærstad befäster med sin nya roman sin position som en av Nordens mest mångsidiga, kreativa och betydelsefulla författare." SvD "Det som gör Berge till en så rik upplevelse är den djupa dramaturgiska medvetenheten hos en författare som kan få läsaren precis dit han vill. Blicken tvingas fram och tillbaka medan detaljerna läggs till varandra och den komplexa bilden växer fram, med språket som stegrande puls." DN En augustidag 2008 hittas politikern Arve Storefjeld och hans familj mördade i hans stuga i norska Nordmarka. Fem människor med halsen avskuren. Alla utgår från att terrorister står bakom dådet. Journalisten Ine Wangs karriär har dalat den senaste tiden. Men morden på familjen Storefjeld förändrar allt. Rådman Peter Malm är en ensamvarg och lever ett tillbakadraget liv, när Storefjeldfallet gör att han plötsligt hamnar i blickfånget. Nicolai Berge var pojkvän till Gry, Arve Storefjelds dotter, i flera lyckliga år. Så gjorde hon slut. Nu är hon död. Det osannolika sker gång på gång. Ändå är vi aldrig förberedda. Berge är en roman om en fruktansvärd händelse, berättad ur tre olika synvinklar: en journalist, en domare, en ex-pojkvän. Det är en roman som inte handlar om händelserna på Utøya, men som inte skulle ha kunnat skrivas utan Utøya. "Lysande! Berge är både omedelbart spännande och intellektuellt utmanande." VG
201652
Bok:Köttets tid:2019
Av: Wolff, Lina
Utgivningsår: 2019
Språk: Svenska
Hylla: Hc - Snabblån
Medietyp: Bok
Förlag: [Stockholm] : Albert Bonniers förlag, [2019] : 2019
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2019
En svensk skribent åker till Madrid för att få inspiration till sitt nästa projekt. I en bar träffar hon en man som tror sig vara förföljd av skaparna till en ljusskygg nätshow som han medverkat i. Han ber henne gömma honom, och i gengäld berättar han sin historia.
En svensk skribent åker till Madrid för att få inspiration till sitt nästa projekt. I en bar träffar hon en man som tror sig vara förföljd av skaparna till en ljusskygg nätshow som han medverkat i. Han ber henne gömma honom, och i gengäld berättar han sin historia. Det blir upptakten till ett möte mellan skribenten och den diaboliska mirakelgöraren Lucia - ett möte som till slut tvingar skribenten att fatta ett ödesdigert beslut kring sin egen inre essens. "Köttets tid" är en roman om människans behov av andlighet - dock med fötterna långt nere i en ytterst oandlig verklighets gyttja. Det är också en undersökning av köttet, kött i olika stadier, skepnader och konstellationer.
204337
Bok:Vem dödade bambi? : roman:2019
Av: Fagerholm, Monika
Utgivningsår: 2019
Språk: Svenska
Hylla: Hc - Snabblån
Medietyp: Bok
Förlag: [Stockholm] : Albert Bonniers Förlag, [2019] : Finland, 2019 : 2019
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2019
I centrum av romanen finns två kvinnor i tjugosjuårsåldern, väninnorna Saga-Lill och Emmy Stranden, båda från Gråbbå. Emmy är småbarnsmamma, gift med Mats. Saga-Lill är en vilsen före detta teologistuderande som försöker hitta fotfäste. Och så Gusten Grippe, deras vän, som växte upp i den fashionabla villastaden där en brutal gruppvåldtäkt inträffade i huset nere vid sjön. Plötsligt återvänder Cosmo Brant, numera filmproducent, för att göra en film om brottet med titeln Vem dödade bambi?
I centrum av romanen finns två kvinnor i tjugosjuårsåldern, väninnorna Saga-Lill och Emmy Stranden, båda från Gråbbå. Emmy är småbarnsmamma, gift med Mats, en äldre, garvad placeringskonsult. Saga-Lill är en vilsen före detta teologistuderande som försöker hitta fotfäste. Och så Gusten Grippe, deras vän, som växte upp i den fashionabla villastaden där en brutal gruppvåldtäkt inträffade i huset nere vid sjön. Det gamla brottet är egentligen utagerat. Men plötsligt återvänder Cosmo Brant, den alltid lika ivrige entreprenören, numera filmproducent, för att göra en film om brottet med titeln Vem dödade bambi? Vem dödade bambi? är en berättelse om kvinnlig vänskap och konkurrens, om pojkar prisgivna åt varandra och om familjer som går sönder.
205201
Bok:Ålevangeliet : berättelsen om världens mest gåtfulla fisk:2019
Av: Svensson, Patrik
Utgivningsår: 2019
Språk: Svenska
Hylla: Ugi - Snabblån
Medietyp: Bok
Förlag: [Stockholm] : Albert Bonniers förlag, [2019] : Falun : Scandbook AB, 2019
Resurstyp: Fysiskt material
Hur mycket kan man veta om en ål? Eller om en människa? "Ålevangeliet" är en bok om världens mest gåtfulla fisk. En fisk som gett upphov till ett alldeles eget mysterium inom naturvetenskapen, det som kallas "ålfrågan". En fisk som alla från Aristoteles till Sigmund Freud försökt förstå sig på, utan att lyckas. Och som nu dör ifrån oss, i mångt och mycket fortfarande en gåta. Men "Ålevangeliet" är också en bok om författaren och hans far och hur ålen förde dem samman. En berättelse om ursprung, öde, livet och hur det bör levas. Samt om det som är livets sista och ofrånkomliga utmaning: hur man hanterar döden.
204985
Bok:Den vita boken:2019:Första utgåvan
Av: Han, Kang
Utgivningsår: 2019
Språk: Svenska
Hylla: Hce - Snabblån
Medietyp: Bok
Upplaga: Första utgåvan
Förlag: Stockholm : Natur & Kultur, 2019
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Första svenska upplaga 2019
" Den vita boken är en sanslöst vacker text, en meditation över färgen vitt och det osynligt tunna membranet mellan liv och död, sorgen som en helande kraft i våra liv. /./ en storslagen påminnelse om en av litteraturens urfunktioner." Svenska Dagbladet "En vitskimrande vacker elegi över tidens flyktighet och livets förgänglighet." Tidningen Vi I Den vita boken möter vi en författare som befinner sig i Warszawa för att arbeta. Med den slags hypersensibilitet som blivit Han Kangs signum fäster berättaren sin uppmärksamhet på sin omgivning, dess historia, struktur, färger. En snötäckt europeisk stad långt hemifrån utgör fonden för en stramt poetisk undersökning av sorg genom en ovanlig prisma färgen vit. Stadens och naturens vita snön, saltet, månen, en vit fågel öppnar rum mot en privat sorg, som har med lindor, en spädbarnsskjorta och svepning att göra. I denna mäktiga bok om tomrummet efter en syster som dog efter bara några timmar i livet får Han Kangs centrala teman liv, död, historia, minne en mjukare och närmare behandling. Den är en text som vibrerar av smärta och skönhet, som tecknar den mänskliga anden som både spröd och segt motståndskraftig. Många kritiker menar att den utgör en höjdpunkt i författarskapet. Den vita boken är Han Kangs tredje utgivning på svenska efter publikframgångarna med Vegetarianen och Levande och döda. Den nominerades 2018 till internationella Bookerpriset. 2016 tilldelades Han detta pris för Vegetarianen, boken som gjorde hennes till ett världsnamn. "Han Kang har ett skrivsätt som öppnar sinnen och tankar. Att se världen genom det vita är att upptäcka inte bara mörkret utan också det liv som döljs i de mest oansenliga skrymslena av verkligheten." Dagens Nyheter " Den vita boken är på något sätt användbar i ett sekulariserat konsumtionssamhälle. Om man saknar ritualer som kan bära en vidare, om man längtar lite efter övergångar, handlingar som fäster något innan det åter försvinner. Var stilla en stund, håll i Den vita boken . Gör några rörelser som du tror betyder något." Kulturnytt i P1 "En meditation om den tunna, mystiska gränsen mellan liv och död" Aftonbladet "En sorgens psykogeografi som rör sig mellan plats, historia och minne, briljant genomförd Den vita boken är en märklig text, kanske är den också en sekulär bönbok [Den] gestaltar Hans tvingande längtan att övervinna smärta med språk." The Guardian
209909
Bok:Den rödaste rosen slår ut:2019
Av: Strömquist, Liv
Utgivningsår: 2019
Språk: Svenska
Hylla: Hci - Snabblån
Medietyp: Bok
Typ: Tecknad serie
Förlag: Stockholm : Galago, [2019] : 2019
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2019
Den rödaste rosen slår ut befäster Liv Strömquists roll som vass samhällskritiker och som begåvad konstnär. Therese Eriksson, Svenska Dagbladet ...efter att ha läst klart boken om hur synen på kärlek och relationer har förändrats ser man på sin omgivning med lite klarare blick. Det är det som är Liv Strömquists superkraft. Jonna Sima, Aftonbladet Leonardo DiCaprio har dejtat femtioelva svinheta baddräktsmodeller men blir aldrig kär i någon. Varför? Beror det på konsumtionssamhället? Narcissism? Biologi? Eller har han bara inte träffat den rätta? Och: börjar vi alla mer och mer bli som Leo? I  Den rödaste rosen slår ut  undersöker Liv Strömquist hur det går för kärleken i senkapitalismens tid. Med hjälp av Beyoncé, Sören Kierkegaard, smurfarna, sociologisk teori, missnöjda dokusåpadeltagare, Platon och många fler söker hon svar på frågan om varför vi känner så lite. Kan vi styra förälskelse? Och vad är det egentligen som händer när kärlek tar slut?   Den rödaste rosen slår ut  har lånat sin titel från en dikt av poeten H.D. vars liv präglades av hennes stora fallenhet för förälskelse. Boken berättar också historien om hur Sokrates cockteasade en kille för 2 400 år sedan, funderar över vad som hände när Theseus slutade vara kär i Ariadne, samt lyfter fram historiens allra mest crazy girlfriend: Lord Byrons ex Lady Caroline Lamb.  Själv sträckläste jag rubbet. Med sina träffsäkra illustrationer, urklipp och handskrivna texter, sin skarpa research, skoningslösa humor och dagsaktuella hantering av generaliseringstendenser (Ja, jag vet, det gäller inte alla kvinnor, lugna ner er!!!) visar Strömquist än en gång prov på sin briljans. Hon avslöjar samtiden och hon gör det skickligt.  Caroline Degerfeldt, BTJ-häftet 19, 2019 
181639
Bok:Darktown:2018
Av: Mullen, Thomas
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hce DECKARE
Medietyp: Bok
Förlag: [Lund] : Historiska media, [2018] : Falun : Scandbook, 2018
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Första svenska upplaga 2018
Året var 1948 och staden Atlanta anställde sina åtta första mörkhyade poliser. Det är en tid när uppskattningsvis 25% av Atlantas poliskår fortfarande var aktiv inom Ku Klux Klan. En av de åtta, Lucius Boggs, får finna sig i att jobba varken med bil eller reella befogenheter, men börjar i hemlighet, på tvärs mot alla regler, att utreda ett mord på en ung svart kvinna.
Utnämnd till Årets Bästa Översatta Kriminalroman 2018 av Svenska Deckarakademin »Superb.« Ken Follett »En briljant mix av brottslighet, hemligheter och amerikansk historia. Utmärkt underhållning.« Stephen King Hyllad kriminalroman som skildrar den rasistiska Södern.  Atlanta 1948. På ena sidan tågrälsen ligger det rika, vita grannskapet och på andra sidan ligger Darktown. Här bor nästan bara afroamerikaner och det är detta område som stadens första svarta polisstyrka får i uppdrag att bevaka. När en fattig svart kvinna mördas i Darktown efter att ha setts tillsammans med en vit man är det ingen som bemödar sig om att hitta den skyldige. Förutom Boggs och Smith, två svarta poliser med skilda bakgrunder. De kommer att riskera både sina jobb och sina liv i jakten på mördaren. Thomas Mullens kritikerrosade kriminalroman Darktown är en suggestiv, smart och komplex historia som blottlägger det rasistiska Södern. Boken har samma sociala och moraliska patos som svenska läsare kan möta i Dennis Lehanes och James Ellroys böcker. Pressröster om boken:  »När Mullen skulpterar sitt våldsamma och överraskande kriminaldrama hänger den strukturella rasismen lika tung i luften som sydstaternas obevekliga sommartemperaturer. Det är en fängslande berättelse om korruption och känsliga allianser, buren av Mullens enastående förmåga att beskriva hur enkelt segregation kan finna rum i ett demokratiskt samhälle.« Bibliotekstjänst »En oerhört skickligt berättad historia om ett samhälle marinerat av rasism.« Yukiko Duke »En thriller med politisk kraft rasismen och orättvisorna känns rent fysiskt när man läser både spännande och lärorikt.« C-G Karlsson, SVT Go'kväll »Först blev jag arg, pga den vidriga rasism som drabbar två svarta poliser i Atlanta på 40-talet. Sen drogs jag mer och mer in i en sällsynt välkonstruerad kriminalberättelse. Till sist blev jag BESATT av att läsa, läsa, läsa fram till upplösningen. Rekommenderas!« Pekka Heino »Intrigen är så skickligt konstruerad att den håller mig på helspänn hela tiden ... Gillar att den är så autentisk och hämtar stoff från verkligheten och väver in på ett snyggt sätt. Boken är fantastiskt bra, LÄS!« Bloggen Fru E:s böcker »En väldigt välskriven historielektion, som aldrig blir tråkig ... miljöerna är otroligt levande ... Läs den, helt enkelt.« Vargnatts bokhylla »En mörk berättelse om stadens orättvisor, och om hur det utanför staden kunde vara ännu värre.« Dagens Nyheter »Magnifik och chockerande.«  Sunday Times »Skriven med en rasande passion som kommer att överväldiga dig.«  The New York Times Book  »Mullen är en mästare på att få ihop berättelsens olika delar och på att överraska läsaren.«  Washington Post »Den här bladvändaren liknar James Ellroy i sina bästa stunder.«  Publishers Weekly  »En del böcker bildar, andra underhåller. Thomas Mullens Darktown är en av få böcker som gör både och.« Huffington post
Läs tidningar digitalt Läs tidningar digitalt

PressReader - läs tidningen online!

 

Läs det senaste numret av dagstidningen eller en mängd olika tidskrifter på mer än 60 språk, snabbt och enkelt i din dator, mobil, surfplatta eller på bibliotekets datorer. Gratis är det såklart!


Läs mer om PressReader och logga in

Intresserad av kultur?
Du hittar Härryda kommuns kulturverksamhet, evenemang och aktiviteter på kultur.harryda.se.

Öppettider
Mölnlycke bibliotek

Måndag-torsdag 8-19
Fredag 8-17
Lördag 11-15

Öppettider
Landvetters bibliotek

Måndag-torsdag 10-18
Fredag  10-17
Lördag  10-14

Öppettider
Hindås bibliotek

Måndag 10-19
Tisdag 10-14
Onsdag 13-17
Fredag 10-14
(Meröppet 8-22 alla dagar)

Öppettider
Rävlanda bibliotek

Måndag 10-14
Tisdag  10-19
Onsdag 10-14
Torsdag 10-19
Fredag 10-14