Vi minns Stephen Hawking Vi minns Stephen Hawking
65275
Bok:Kosmos : bilder av oändligheten:2005
Av: Baumann, Mary K
Utgivningsår: 2005
Språk: Svenska
Hylla: Ua
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Ström, 2005
Resurstyp: Fysiskt material
En fotobok med de senaste bilderna från världsrymden. Här finns galaxer, nebulosor, solar, planeter, quarkar, svarta hål och annat. Vissa av motiven finns flera miljarder ljusår bort. Förklarande bildtexter samt ett kapitel som beskriver hur bilderna tagits. Förord av Stephen Hawking.
»Det är en vacker bilderbok med de allra senaste bilderna som tagits av vår omvärld.« JR, Forskning och Framsteg Det här är en fantastisk fotobok med bilder från världsrymden. Här finns kosmos alla storheter - galaxer, nebulosor, solar, planeter, quarkar, svarta hål och mycket annat. Här finns faktaspäckade bildtexter som förklarar det svårförklarliga, och ett kapitel längst bak i boken beskriver hur bilderna har tagits. Detta är en av de mest fantasieggande fotoböcker som någonsin har gjorts. Den vänder sig inte bara till den astronomiintresserade utan också till alla som har ett intresse för det som är bortom vår omedelbara närhet. Vissa av motiven finns flera miljarder ljusår bort... »Bedövande vacker bok.» Clas Svahn, Norrbottens-Kuriren »Hela boken är ett rymdäventyr.» LD, Skogen »Det är en vacker bilderbok med de allra senaste bilderna som tagits av vår omvärld.« JR, Forskning och Framsteg »Tala om sense of wonder, känslan som en bra science fiction-bok kan frammana.« Eskil Quiding, Sydsvenskan »Boken är fylld av fascinerande och ofta vackra foton.« Lars Kamél, BTJ-Häftet »...en fest för ögat ... En bok som kommer att ligga under många granar till jul...« Jan Sandström, Arvika Nyheter »En bild säger mer än tusen ord. Det gäller i högsta grad för bilderna i boken Kosmos.« Olle Östklint, Jönköpings-Posten »Redan de första bilderna i boken får det att svindla.« Kjell Guy, Gotlands Allehanda »Redan presentationen på bokens omslag gör mig imponerad.« Ulla W Samuelsson, Hudiksvalls Tidning »Hela boken är ett rymdäventyr. Läs och njut!« Lars Davner, Skogen
67712
Bok:Kosmos - en kortkort historik:2006
Av: Hawking, Stephen W
Av: Mlodinow, Leonard
Utgivningsår: 2006
Språk: Svenska
Hylla: Ua
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Prisma, 2006
Resurstyp: Fysiskt material
Boken är en uppdaterad och mer lättillgänglig version av "Kosmos - en kort historik". Ämnen av brett intresse har fått egna kapitel - t.ex. relativitet, det krökta rummet och kvantteori - och rent tekniska begrepp har försvunnit.
En av världens mest kända och populära fysiker är tillbaka med ännu ett verk som tar sig an de stora frågorna inom modern naturvetenskap: beskrivningen av rummets och tidens natur och av de krafter som styr vårt universum. Stephen Hawkings Kosmos – En kort historik har blivit legendarisk; med över 9 miljoner sålda ex och publicerad på fler än 40 språk är den ett internationellt fenomen utan motstycke inom populärvetenskapen. Nu kommer fortsättningen! Mycket har hänt inom astrofysiken under de senaste åren och Kosmos – En kortkort historik är en mer lättillgänglig och uppdaterad version av succéboken. Trots att denna volym – bokstavligen – är något kortare, utvidgar den i själva verket de stora ämnena från den föregående. Rent tekniska begrepp har försvunnit och ämnen av brett intresse som var svåra att följa eftersom de var spridda över hela boken, har nu givits hela egna kapitel, däribland relativitet, det krökta rummet och kvantteori. Tillsammans med kollegan Leonard Mlodinow har Hawking skrivit en trevlig, kortfattad och lättläst översikt över hur naturvetenskapen och vår världsbild vuxit fram, från antikens föreställningar fram till kvantgravitation och Teorin för Allting.
116843
Bok:Min historia:2014
Av: Hawking, Stephen W
Utgivningsår: 2014
Språk: Svenska
Hylla: Lz Hawking, Stephen W.
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Norstedt, 2014
Resurstyp: Fysiskt material
Stephen Hawking, brittisk kosmologiforskare och populärvetenskaplig författare, skriver här om sitt liv från barndomen i efterkrigstidens London via studier i Oxford och Cambridge till internationellt genombrott och världsberömmelse. Han beskriver sin intellektuella utveckling, yrkeskarriär och sitt privatliv.
Stephen Hawking har under årtionden fängslat läsare världen över med sina bästsäljande böcker där han beskriver universums mysterier. Han har fått miljoner människor att lockas av tankarna på Big Bang, svarta hål och universums uppkomst. Hans böcker har översatts till 40 språk och sålt i miljontals exemplar och han har uppnått ikonstatus redan under sin livstid. Med sin självbiografi bjuder han för första gången in läsaren till sitt eget liv och man får komma nära en av vår tids absolut skarpaste hjärnor. I boken får man följa Hawkings fascinerande livsöde, från barndomen i efterkrigstidens London via studier i Oxford och Cambridge till hans internationella genombrott och världsberömmelse. Hawking beskriver på ett ödmjukt och humoristiskt sätt sin intellektuella utveckling och läsaren får följa både hans yrkeskarriär och hans privatliv. Hawking drabbades av nervsjuk­domen ALS vid tjugoett års ålder, och trodde att han bara hade några få år kvar att leva. Mot alla odds har han överlevt, och fortsatt att bidra med hisnande vetenskapliga upptäckter. Det är en liten pärla till memoarbok, illustrerad med en mängd fina svartvita bilder från hela Hawkings liv, vilket ytterligare levandegör ett av vår tids mest fascinerande livsöden. Hawking har skrivit boken helt själv, trots att han är nästan totalt förlamad. Med hjälp av nyutvecklade avancerade tekniska hjälpmedel kan han använda käkmusklerna till att forma ord och meningar.
96735
Bok:Den stora planen:2011
Av: Hawking, Stephen W
Av: Mlodinow, Leonard
Utgivningsår: 2011
Språk: Svenska
Hylla: Ua
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Norstedt, cop. 2011
Resurstyp: Fysiskt material
Enligt författaren är boken en uppföljare till boken Kosmos - en kort historik "i ett försök att besvara Livets Yttersta Fråga, om Universum och Alltet". Här förklaras varför kosmos, enligt kvantteorin, inte har enbart en enda existens eller historia, varför kvantteorin kan förutsäga multiversum samt M-teorin.
Närmare ett decennium efter att succéböckerna om kosmos publicerades kommer här den efterlängtade uppföljaren: en storslaget kortfattad bok med nya svar på livets grundläggande frågor, levererade av en av världens största tänkare. "På vilket sätt kan vi förstå den värld vi befinner oss i? För över tjugo år sedan försökte jag i boken Kosmos - en kort historik förklara universums ursprung och vart det var på väg. Men den boken lämnade några viktiga frågor obesvarade. Varför finns det ett universum - varför finns det någonting snarare än ingenting? Varför finns vi? Varför är universums lagar som de är? Hade universum en designer och skapare? Det var Einsteins dröm att upptäcka universums stora plan, teorin för allting. Hur det än förhåller sig med den saken så hade fysikerna på Einsteins tid inte gjort tillräckligt stora framsteg när det gällde förståendet av naturens krafter för att det skulle vara en realistisk målsättning. Och vid den tid då jag började skriva Kosmos - en kort historik hade ännu inte de hinder som blockerade vägen för att uppfylla Einsteins dröm undanröjts. Men under de senaste åren har utvecklingen av M-teorin, som går från det generella till det specifika inom kosmologin, och de nya observationer som gjorts av NASA-satelliterna COBE och WMAP fört oss närmare teorin för allting än någonsin samt gjort det möjligt att besvara de mest grundläggande av frågor. Jag och Leonard Mlodinow satte således igång med att skriva en uppföljare till Kosmos - en kort historik i ett försök att besvara Livets Yttersta Fråga, om Universum och Alltet. Resultatet är Den stora planen, frukten av fyra års strävan. I Den stora planen förklarar vi varför kosmos, enligt kvantteorin, inte har enbart en enda existens eller historia, utan snarare att varje möjlig historik om universum existerar samtidigt. Vi ifrågasätter den gängse uppfattningen om verkligheten och lyfter i stället fram en "modellstyrd" teori om verkligheten. Vi diskuterar vidare hur lagarna för vårt eget universum är särdeles finjusterade för att möjliggöra vår egen existens, och visar varför kvantteorin kan förutsäga multiversum - föreställningen om att vårt universum bara är ett av många universum som uppstod spontant ur intet, vart och ett med sina egna naturlagar. Och vi utvärderar M-teorin, en förklaring av de lagar som styr multiversum, och den enda praktiskt genomförbara kandidaten till en fullständig "teori för allting". Svaret som vi utlovar i öppningskapitlet till Den stora planen är, till skillnad från svaret på den Slutliga Frågan som ges i Liftarens guide till galaxen, inte bara '42'." Stephen Hawking
Nytt och aktuellt Nytt och aktuellt
178962
Bok:4 3 2 1:2018
Av: Auster, Paul
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Förlag: [Stockholm] : Albert Bonniers förlag, [2018]
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Första svenska upplaga 2018
Den 3 mars 1947, föds en liten pojke på Beth Israel-sjukhuset i New Jersey. Han får namnet Archibald Isaac Ferguson. Från det ögonblicket förgrenar sig berättelsen om Archie Ferguson i fyra olika riktningar. Fyra pojkar, som egentligen är en och samma, växer upp i femtio- och sextiotalets USA och lever fyra parallella men olika liv. Vad är det som avgör vilken riktning livet tar? Vilken roll spelar släktens historia? Finns det något som är förutbestämt i vårt DNA?
Nästan två veckor för tidigt, den 3 mars 1947, föds en liten pojke på Beth Israel-sjukhuset i New Jersey. Han är Rose och Stanley Fergusons efterlängtade första barn, och han får namnet Archibald Isaac Ferguson. Från det ögonblicket förgrenar sig berättelsen om Archie Ferguson i fyra olika riktningar. Fyra pojkar, som egentligen är en och samma, växer upp i femtio- och sextiotalets USA och lever fyra parallella men olika liv. I en version omkommer Fergusons far i en brand, i en annan skiljer sig hans föräldrar, i den ena förlorar Ferguson två av fingrarna på sin vänsterhand, i en annan har han en framgångsrik sportkarriär. Varje Ferguson faller för den oemotståndliga Amy Schneiderman, men berättelsen om Amy och Ferguson är ny varje gång. Vad är det som avgör vilken riktning livet tar? Vilken roll spelar släktens historia? Finns det något som är förutbestämt i vårt DNA? 4321 rör sig från den sömniga förorten i New Jersey till myllret i New York och Paris, från sportdrömmar till författardrömmar, från femtiotalets framtidstro till Kennedymordet, Vietnamkriget och en generations krossade illusioner, den amerikanska rasismen och längtan till Europa. Det är en storslagen och uppslukande roman om en ung mans vuxenblivande speglat i ett Amerika i förändring - en höjdpunkt i Paul Austers författarskap. "En storslagen utvecklingsroman [.] Det är omöjligt att inte bli imponerad - och till och med känna viss vördnad - över vad Auster har åstadkommit." New York Times Book Review  
Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
178558
Bok:Förlåten:2018
Av: Lidbeck, Agnes
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hc - Snabblån
Medietyp: Bok
Förlag: [Stockholm] : Norstedts, [2018]
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2018
När Ellens och Marias pappa går bort ärver de familjens sommarställe i Stockholms skärgård. I arbetet med att reda ut dödsboet tvingas de för första gången på många år tillbringa en sommar tillsammans och måste därför konfrontera sina likheter och olikheter, sin svartsjuka och längtan. Båda bär på en inkapslad sorg, där längtan efter att bli sedda som hela människor måste döljas för att inte bli ytterligare sårade.
När Ellens och Marias pappa går bort ärver de familjens sommarställe i Stockholms skärgård. I arbetet med att reda ut dödsboet tvingas de för första gången på många år tillbringa en sommar tillsammans och måste därför konfrontera sina likheter och olikheter, sin svartsjuka och längtan. Kan det finnas förståelse och ömhet mellan dem som förväntas stå varandra närmast? Kan det förflutna hålla systrarna samman? Eller är avunden och vanmakten det enda de har gemensamt? På barndomens skärgårdsö, där alla platser och föremål är laddade med minnen och mening, ställs allt på sin spets. Förlåten är ett närgånget, detaljerat porträtt av Ellen och Maria, det komplexa systerskapet och relationen till de människor som kretsar kring dem: föräldrarna, männen och barnet. Agnes Lidbeck debuterade våren 2017 med den hyllade romanen Finna sig, som skärskådade den moderna kvinnorollen. I Förlåten fortsätter författaren sitt utforskande av vad det är att vara kvinna i dag.
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
178963
Bok:Ormen i Essex:2018
Av: Perry, Sarah
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hce - Snabblån
Medietyp: Bok
Förlag: [Stockholm] : Albert Bonniers förlag, [2018] : 2018
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Första svenska upplaga 2018
London 1893. Cora Seaborne är nyligen blivit änka redan vid unga år. Som kvinna i den viktorianska överklassen har Cora knappast varit fri att leva som hon vill, och hon känner sig i det närmaste lättad av makens bortgång. Hon beslutar sig för att lämna London och beger sig till det natursköna grevskapet Essex, där hon dras in i en märklig händelse kring ett mystiskt odjur som har skrämt slag på ortsbefolkningen.
En uppslukande roman som jämförts med Charles Dickens, Bram Stoker och Hilary Mantel och tagit Storbritannien med storm. London 1893. Cora Seaborne är fortfarande ung men har just blivit änka, och nu förväntar sig omgivningen att hon ska snöra åt korsetten, klä sig i svart och dra sig tillbaka med en knähund i famnen. Men äktenskapet var inte särskilt lyckligt, och rollen som viktoriansk societetsfru passade aldrig den egensinniga och frihetstörstande Cora. Hon bestämmer sig för att lämna storstaden för landsbygden i Essex, tillsammans med sin socialistiskt orienterade väninna Martha och sin mycket speciella son Francis. De hamnar i den lilla staden Colchester, där rykten om ett mystiskt odjur har skapat masshysteri hos lokalbefolkningen. Coras teori är att det rör sig om en oupptäckt art som hon är fast besluten att hitta och klassificera. Hon finner en oväntad vän och intellektuell jämlike i traktens präst William Ransome. Tillsammans söker de svaret på gåtan, samtidigt som Will och Cora oundvikligen dras till varandra. Etta på Sunday Times bästsäljarlista, belönad med det brittiska bokhandelspriset Waterstones Book of the Year och British Book Awards Overall Book of the Year och nominerad till en lång rad priser, däribland Costa Book Award och Baileys Women's Prize for Fiction. "[S]tundtals känns det som om Emily Brontë skrivit ännu en bok som utspelar sig i dimman på de engelska hedarna. Och 'Ormen i Essex' ger samma rusiga beroende och sug efter mer." Lina Kalmteg, SR Kultur
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
180086
Bok:Vaggvisa:2018
Av: Slimani, Leila
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hce - Snabblån
Medietyp: Bok
Förlag: 201803 : Natur & Kultur Allmänlitteratur, 2018
Resurstyp: Fysiskt material
Hemmet har aldrig tidigare varit så välstädat och barnen avgudar henne. Barnflickan Louise har kommit in i deras liv och förändrat det. Tack vare henne har Myriam kunnat återuppta sin juristkarriär och hon och maken Paul lägger tacksamt sina barn i hennes händer. Snart börjar Louise få plötsliga vredesutbrott och bete sig märkligt, men de undviker i det längsta att konfrontera henne. I det vackra huset i Paris tionde arrondissement har ett mörker sipprat in och nedräkningen mot en katastrof har tagit sin början. Fransk-marockanska Leïla Slimanis succéroman har samma psykologiska spänningsnerv som Gillian Flynns "Mörka platser" och har sålt i mer än 600 000 exemplar i Frankrike. Den översätts nu i 38 länder. Leïla Slimani (född 1981) är journalist och författare, uppvuxen i Marocko och bor sedan snart tjugo år i Paris. Hösten 2018 utkommer hennes reportagebok "Sex och lögner", om kvinnors livsvillkor i Marocko. »Jag skulle kunna satsa pengar på att Vaggvisa är den intelligentaste thriller du kommer att läsa i år, för att inte tala om hur aktuell den är som betraktelse över klass, etnicitet, kön och moderskap.« THE INDEPENDENT »Mäktig, radikal, perfekt komponerad.« LE JOURNAL DU DIMANCHE »Magnifik och isande.« LE PARISIEN MAGAZINE »Det är en explosiv brygd som Leïla Slimani serverar, hennes skickliga, ofta plågsamma roman är skriven med en precision som tar andan ur en... Efter avslutad läsning kände jag mig skakad men också uppfylld av en känsla av att jag just upplevt något som nästan ingen annan konstform skulle ha kunnat ge mig. Länge leve romanen.« THE GUARDIAN »Med en enastående grymhet bekräftar Leïla Slimani sin författartalang i Vaggvisa.« ELLE
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
Bra att veta Bra att veta

Begränsad service


Måndag 26 mars, kl 16-19 är servicen på biblioteken begränsad på grund av en uppgradering av vårt IT-system.

Du kan låna och lämna böcker, men det går inte att använda våra datorer eller vårt trådlösa nät. Du kan inte heller betala med kort hos oss under den tiden.

 
Författarmöte i Landvetter Författarmöte i Landvetter

Författarmöte: Louise Winblad


Möt illustratören och bloggaren Louise Winblad som gjort seriedagboken
Hej hej vardag. Om grötklet, gapskrik och glädjen att leva med småbarn.

Biljetter: 80 kr. Boka din biljett här eller på ditt bibliotek.

Tid: Onsdag 21 mars, kl 18
Plats: Landvetters kulturhus

Arr: Kultur Härryda och NBV. Med stöd av Västra Götalandsregionen.

 

 

Nya Novellixer för dig som gillar science fiction Nya Novellixer för dig som gillar science fiction
182214
Bok:Försvararna:2017
Av: Dick, Philip K
Utgivningsår: 2017
Språk: Svenska
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Förlag: [Stockholm] : Novellix, [2017] : 2017
Resurstyp: Fysiskt material
182217
Bok:Ett dån av åska:2018
Av: Bradbury, Ray
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm Novellix, 2018
Resurstyp: Fysiskt material
Under en noggrant kontrollerad resa flera miljoner år tillbaka i tiden tar en av resenärerna ett enda litet snedsteg - som får ödesdigra konsekvenser och förändrar världen för all framtid.  Varmt slem samlades i Eckels hals; han svalde hårt, pressade ned det. Musklerna runt munnen formade ett leende när han sakta sträckte ut handen i luften och viftade med en check på tiotusen dollar mot mannen bakom disken. "Garanterar ni att jag kommer levande tillbakafrån safarin?" "Vi garanterar ingenting", sade försäljaren, "förutom dinosaurierna." Han vände sig om. "Det här är mr Travis, er safariguide i Det Förflutna." Den amerikanske författaren Ray Bradbury (1920-2012) slog igenom 1950 med novellsamlingen Invasion på Mars . Idag räknas han till en av de författare som lade grunden till den moderna anglosaxiska science fiction-litteraturen, trots att han - enligt honom själv - endast skrivit ett verk i genren: den dystopiska kultromanen Fahrenheit 451 från 1953. Berättelsen Ett dån av åska kom året innan och är en av hans mest kända noveller. "Ray Bradurys 'Ett dån av åska' är en klassisk tidsresenovell" Dagens Nyheter Novellix ger ut små, snygga böcker med en novell per bok. Både klassiker och nyskrivet - allt ifrån Virginia Woolf till Håkan Nesser! Samtliga böcker med originalomslag av svenska formgivare, illustratörer och konstnärer. Novellix-novellerna säljs både styckvis och förpackade i fina presentaskar. Stora läsupplevelser i ett litet format.
182215
Bok:De blindas rike:2018
Av: Wells, H. G
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm Novellix, 2018
Resurstyp: Fysiskt material
H. G. Wells (1866-1946), författaren till bland annat romanen Världarnas krig från 1898 räknas som en av science fiction-litteraturens upphovsmän och hör till genrens verkliga giganter. Novellen De blindas rike publicerades första gången 1904 och är en av de mest kända som författaren lämnade efter sig. 35 år efter den ursprungliga publiceringen valde Wells att förlänga historien och ge den ett helt nytt slut. Denna nyöversättning av De blindas rike bygger på originalversionen. De började ropa. Pedro tog täten och fattade Núñez hand för att leda honom till husen, men denne drog snabbt tillbaka handen. "Jag kan se", sa han. "Se?" sa Correa. "Ja, se", svarade Núñez och när han vände sig mot Correa råkade han snava på Pedros ämbar. "Hans sinnen är ännu outvecklade", sa den tredje blinde mannen. "Han snavar och talar obegripliga ord. Ta honom vid handen." "Som ni vill", sa Núñez och de började leda honom, varvid han knappt kunde hålla sig för skratt. De visste tydligen ingenting om vad det innebar att kunna se. Nåväl, förr eller senare skulle han nog lära dem. H G Wells otäcka, vackra allegori De blindas rike låter en seende man hamna i en isolerad by där alla är blinda. Stämmer uttrycket I de blindas rike är den enögde kung? Hur mycket inflytande får individens upptäckter gentemot kollektivets traditioner? Dagens Nyheter Novellix ger ut små, snygga böcker med en novell per bok. Både klassiker och nyskrivet - allt ifrån Virginia Woolf till Håkan Nesser! Samtliga böcker med originalomslag av svenska formgivare, illustratörer och konstnärer. Novellix-novellerna säljs både styckvis och förpackade i fina presentaskar. Stora läsupplevelser i ett litet format.
182216
Bok:Ett nytt Atlantis:2018
Av: Le Guin, Ursula K
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska, Engelska
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Novellix, 2018
Resurstyp: Fysiskt material
När kapitalismen har utarmat hela USA, staten förvandlats till en totalitär makt och klimatförändringar gjort att stora delar av land sjunkit långt ner under havsytan, stiger hoppet om att en ny och fri kontinent ska resa sig ur vattenmassorna. Ursula K. Le Guins dystopiska novell Ett nytt Atlantis skrevs redan 1975 men behandlar ämnen som känns obehagligt aktuella även idag. "Jag såg det. Jag såg det. Jag såg de vita tornen och vattnet som forsade nerför deras sidor och rann tillbaka ut i havet. Och solen lyste på gatorna efter tiotusen år av mörker." "Jag hörde dem", sa Simon med låg röst från skuggorna. "Jag hörde deras röster." "Jesus, sluta!" utbrast Max, ställde sig upp och snubblade ut i den mörka hallen utan sin rock. Vi hörde honom springa nerför trappan. "Phil", sa Simon från sängen, "skulle vi kunna lyfta upp de vita tornen med vår hävstång och vår fasta punkt?" Efter en lång tystnad svarade Phil Drum: "Vi har kraften att göra det." Ursula K. Le Guins (1929-2018) i produktiva författarskap har sedan 60-talet rört sig över en rad genrer, däribland science fiction, ett mansdominerat område där hon inte bara tagit sig fram, utan även framhållits som en av de största: "America's greatest living science fiction writer" skrev till exempel The New York Times 2016. Nu ger Novellix ut hennes novell Ett nytt Atlantis i en nyöversättning av Lena Jonsson. "I 'Ett nytt Atlantis' förändras världen när isen vid polerna smälter och vissa kontinenter försvinner i havet. Det är nästan obegripligt att den är över fyrtio år gammal, Le Guin beskriver en lätt igenkännlig värld." Dagens Nyheter Novellix ger ut små, snygga böcker med en novell per bok. Både klassiker och nyskrivet - allt ifrån Virginia Woolf till Håkan Nesser! Samtliga böcker med originalomslag av svenska formgivare, illustratörer och konstnärer. Novellix-novellerna säljs både styckvis och förpackade i fina presentaskar. Stora läsupplevelser i ett litet format.
För dig och din bebis För dig och din bebis

Saga & sång!


Barn 8-18 månader är välkomna på sagostund med sång och ramsor. Ingen kostnad.

Anmäl dig till: barn.molnlyckebibliotek@harryda.se

Tid: Onsdagar, kl 13-13.30
Datum: 14 mars, 28 mars, 11 april och 25 april
Plats: Barnavdelningen, Mölnlycke kulturhus

 

Babysagor


Rim, ramsor & läsa bok. För dig och din bebis 4-8 mån. Ca 20-30 min/gång.
Var med en gång eller flera!

Anmäl dig till: landvetterskulturhus@harryda.se

Tid: Tisdagar, kl 9.30
Datum: 3 april, 10 april, 17 april och 24 april
Plats:Landvetters kulturhus

Nominerade till Sveriges Radios Romanpris 2018 Nominerade till Sveriges Radios Romanpris 2018
173151
Bok:Just nu är jag här : roman:2017:Första utgåvan
Av: Ståhl, Isabelle
Utgivningsår: 2017
Språk: Svenska
Hylla: Hc - Snabblån
Medietyp: Bok
Upplaga: Första utgåvan
Förlag: Stockholm : Natur & Kultur, 2017
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2017
Elise lever i Stockholms innerstad, ständigt på jakt efter nya sätt att döva sina ångestattacker. Antidepressiva läkemedel och Tinder med dess flöde av potentiella sexuella bekantskaper är en naturlig del av Elises ostrukturerade liv. Under en universitetskurs möter hon den välsituerade Victor, som hon blir besatt av.
En generationsroman om pulsslagen i en hjärtlös tid, som kommer att åldras med behag. Dagens Nyheter Rysande bra samtidsspegel Aftonbladet Vilken stjärnsmäll! [] Just nu är jag här är kort sagt en bok som vågar vara filosofisk, humoristisk, varm och kall - allt på samma gång. Arbetarbladet En svindlande säker romandebut Göteborgs-Posten så sinnligt, känsligt, lätt och tonsäkert. Norrländska Socialdemokraten En rörande och träffsäker skildring av den moderna mjältsjuka som är konsekvensen av att vi delvis tappat kontakten med de platser där vi rör oss och de människor vi möter Expressen Vi fick Pär Rådströms Ärans portar, Ulf Lundells Jack och Per Hagmans Cigarett. Lägg till Isabelle Ståhls Just nu är jag här. Svenska Dagbladet Elise läser på universitetet och dejtar på Tinder. Hon har GPS:en ständigt påslagen och utbyter erfarenheter av antidepressiva med sina vänner. Hon tycker egentligen bara om män i övre medelåldern, de är som hästar, så lugna, orubbliga och förnöjsamma, de har ingen ångest, de bara äter och sover och berättar anekdoter. Hon skulle vilja vara en häst. När hon träffar Victor verkar hon bli lycklig på det där omedelbara sättet, trots att han är i hennes egen ålder. Lyckan går snart över i en känsla av tomhet. "Just nu är jag här" handlar om hur man ska kunna säga »jag älskar dig« i en avförtrollad tid där alla ord har förlorat sin mening, men där längtan efter närhet är ofrånkomlig. En Stockholmsskildring som är medveten om traditionen tillbaka till Hjalmar Söderberg, och samtidigt är en relationsroman i högsta grad för och i vår egen tid. Isabelle Ståhl är en av våra mest profilerade yngre skribenter och kritiker, tidigare verksam på Expressens kultursida, numera Svenska Dagbladet. Hon är doktorand i idéhistoria vid Stockholms universitet.
169143
Bok:Broder:2017
Av: Motturi, Aleksander
Utgivningsår: 2017
Språk: Svenska
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Norstedts, [2017] : 2017
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2017
Berättaren är författare och följer sin bror Kimo under hans sista tid i livet. Sjukhusbesöken, samtalen och de minnen deras möten väcker, ger en mångtydig bild av två bröder som vuxit upp vid klassamhällets skärningspunkter. Medan Kimo under hela sitt vuxna liv stupat ner i missbruk och kriminalitet, med olika vårdprogram och fängelsevistelser till följd, har författaren frigjort sig med akademiska studier och en lyckosam bostadskarriär. Scener om broderskap varvas med nedtecknade sessioner på divanen, anteckningar om berättarteknik, skrivandets villkor och de ångestfyllda problem författaren har med att slutföra sin roman. Var går skiljelinjen mellan att skriva en roman och återge verkliga händelser? Vilken rätt har författaren att skildra sin egen brors uppdaterade elände? Hur går det till när ett minne blir litteratur? Aleksander Motturis nya roman Broder bygger på starka observationer, tankeprocesser och reseberättelser och blir till en gripande sorgesång över en döende bror.
162230
Bok:Doften av en man:2017
Av: Pleijel, Agneta
Utgivningsår: 2017
Språk: Svenska
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Norstedts, 2017
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2017
Fortsättning på Spådomen. Boken bygger på minnen av den unga kvinna som från 60-talet och framåt var hon. En omodern etta i Haga i Göteborg och ämnet litteraturhistoria är startpunkten och studierna går bra. Men det är lätt att gå vilse i allt som är outsagt. Det är vad hon vill hitta språk för, i böckerna, i de många kärleksrelationerna, i tilltron och tvivlet på sig själv. Hon är karsk, ömtålig och ensam. Mannen är han som måste utforskas
Agneta Pleijels nya roman, en fortsättning på Spådomen, bygger på minnen av den unga kvinna som från 60-talet och framåt var hon. En omodern etta i Haga i Göteborg och ämnet litteraturhistoria är startpunkten och studierna går bra. Men hur kommer man åt livets honung? Ryms livet verkligen i litteraturen? Vad vill männen? Hur matcha önskningarna som stiger ur deras dröm om kvinnan? Hur ta sig ut ur ett äktenskap som inte är ens eget, utan föräldrarnas? Det är lätt att gå vilse i allt som är outsagt. Men det är vad hon vill hitta språk för, i böckerna, i de många kärleksrelationerna, i tilltron och tvivlet på sig själv. Hon är karsk, ömtålig och ensam. Mannen är han som måste utforskas. Frågorna tätnar om var gränsen går mellan ett du och ett jag, (och mellan kropp och själ). Doften av en man är en laddad, vacker och skarp berättelse om en ung kvinna som vill forma sitt eget liv och längtar efter att ta språnget och börja skriva.
172380
Bok:Sidonie & Nathalie : från Limhamn till Lofoten:2017
Av: Combüchen, Sigrid
Utgivningsår: 2017
Språk: Svenska
Hylla: Hc - Snabblån
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Norstedts, [2017] : 2017
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2017
Mars 1944. De två franska kvinnorna Sidonie och Nathalie flyr genom Europa. De känner inte varandra men möts av en slump och efter en dramatisk irrfärd tar de sig till Sverige. Där får de arbeta för mat och husrum. Men de har båda tunga minnen och flykten är långt ifrån över. Långt senare firar Nathalie sin 90-årsdag i Nordnorge. Hon betraktar sina barnbarn, minns krigsåren och den täta samhörigheten med Sidonie.
Mars 1944. Sidonie och Nathalie är på flykt genom ett krigshärjat Tyskland. De känner inte varandra och de förblir främlingar för varandra - av nödvändighet. Nathalie är välutbildad och fint gift men har förlorat sin familj. Sidonie ljuger om vem hon är men hennes papper säger att hon arbetat som kallskänka och suttit i fängelse för misshandel. Med sina sista tillgångar tar de sig över Öresund. I Sverige får rena kläder, döps om till Siv och Nanna och får arbeta för mat och husrum. Men flykten är på intet sätt över. Långt senare firar Nathalie motvilligt sin nittioårsdag. Hon fick ett andra liv i Nordnorge, har en dotter och fyra barnbarn som oroar sig för henne. Men hon hugger ännu sin egen ved och tillbringar sömnlösa sommarnätter vid ett fönster och minns, medan hon ser kajakerna paddla under Lofotväggen. Sidonie & Nathalie är en mörk men skimrande roman om flyktens och överlevnadens villkor.

Evenemangskalendern

Intresserad av kultur? Här kan du boka biljetter till evenemang som Härryda kultur arrangerar.

Öppettider Mölnlycke

Mån-tors 8-19
Fredag 8-17
Lördag 11-15
   
Påsköppettider
Skärtorsdag 29 mars 8-17
Långfredag - Annandag påsk 30 mars - 2 april STÄNGT

Öppettider Landvetter

Mån-tors 10-18
Fredag 10-17
Lördag 10-14
   
Påsköppettider
Skärtorsdag 29 mars 10-15
Långfredag - Annandag påsk 30 mars - 2 april STÄNGT

Öppettider Hindås

(Meröppet 8-22 alla dagar)

Måndag 10-19

Tisdag

10-14
Onsdag 13-17
Fredag 10-14
   
Påsköppettider
Skärtorsdag - Annandag påsk 29 mars - 2 april STÄNGT
Vi har Meröppet som vanligt kl 8-22 under hela påskhelgen 

Öppettider Rävlanda

Mån, ons, fre 10-14
Tis, tors 10-19
   
Påsköppettider
Skärtorsdag 29 mars 10-15
Långfredag - Annandag påsk 30 mars - 2 april STÄNGT