Titeluppgifter
54518
Avhandling:I en klass för sig : genus, klass och sexualitet bland gymnasietjejer:2004: I en klass för sig : genus, klass och sexualitet bland gymnasietjejer
Omslagsbild
Av: Ambjörnsson, Fanny
Utgivningsår: 2004
Hylla: Ohj
Medietyp: Avhandling
Förlag: Stockholm : Ordfront, 2004 (Finland)
Anmärkning:
Även tr. 2007 ; tr. 2008, tr., 2009
Diss. Stockholm: Univ., 2004
Med sammanfattning på engelska
Omfång: 361 s. ; 22 cm
Innehållsbeskrivning
Avhandling om genus, klass och sexualitet hos gymnasietjejer. Författaren, socialantropolog, har i ett år följt två gymnasieklasser, Samhälls- samt Barn- och fritidsprogrammet, och studerat dem genom deltagande observation, enkäter och olika former av intervjuer.
Unga tjejer har hamnat i fokus. I massmedier avhandlas deras dåliga självförtroende, anorexi, sexliv och språkbruk.Men hur blir man egentligen tjej? Vad är normalt och onormalt, rätt och fel? Hur högt får man skratta och hur bredbent får man sitta innan man riskerar sitt rykte? Och när riskerar man att bli kallad för hora? I I en klass för sig - Genus, klass och sexualitet bland gymnasietjejer, ger Fanny Ambjörnsson svar på dessa frågor samtidigt som hon ger en alldeles unik inblick i unga tjejers vardag och villkor. Fram växer en bild, som är mera komplicerad och mycket intressantare än den vi möter i medierna. Vi får veta hur unga tjejer både upprätthåller och utmanar föreställningarna om den normala tjejen. Om vilken roll klass, sexualitet och etnicitet spelar. Ett trettiotal tjejer mellan 16 och 18 år, på två skilda gymnasieprogram, skildras. De går Samhällsprogrammet och Barn- och Fritidsprogrammet, två klasser med olika syn på sig själva och andra. Och som de själva uttrycker: »Ja, och om BF tänker man 'rassel rassel' i korridorerna, såna som typ gör mer väsen av sig« och »Tjejerna i Natur och Samhälls är finare kan man säga. De går liksom med sina små dräkter i skolan. De är lite fina i kanten, lite mer strikta«. Omslag av Lotta Kühlhorn. Format 130 x 210 mm. Mjukband.

Här finns titeln:

Loading...

Fler titlar av samma författare

160997
Loading...
Av: Ambjörnsson, Fanny
128977
Loading...
98198
Loading...
Av: Ambjörnsson, Fanny
177526
Loading...
Av: Ambjörnsson, Fanny
67302
Loading...
Av: Ambjörnsson, Fanny
39612
Loading...