Filtrera din sökning
Medietyp
Språk
Utgivningsår
Titeluppgifter
162405
Bok:Alan Turing : datageni, kodknäckare, gayikon:2016: Alan Turing : datageni, kodknäckare, gayikon
Omslagsbild
Av: Hodges, Andrew
Utgivningsår: 2016
Hylla: Lz Turing, Alan
Medietyp: Bok
Förlag: Lidingö : Fri tanke, 2016 (Lettland)
Omfång: 691 s., [8] pl.-s. : ill. ; 24 cm
Innehållsbeskrivning
DEL ETT: DET LOGISKA -- 1. Esprit de Corps -- 2. Sanningena anda -- 3. Nya män -- 4. Stafettloppet -- BROÖVERGÅNG -- DEL TVÅ: DET FYSISKA -- 5. På upploppet -- 6. Fördröjt kvicksilver -- 7. Grönskande träd -- 8. På stranden -- Postskriptum
Den brittiska matematikern Alan Turing räddade de allierade från nazisterna, uppfann datorn, grundade forskningsfältet artificiell intelligens och förekom gayrörelsen med flera decennier – och allt detta innan fyrtioett års ålder då han tog sitt eget liv. Andrew Hodges mångfacetterade och hyllande biografi över datavetenskapens grundare är ett djup­gående porträtt av ett extraordinärt liv och intellekt. I en rörande berättelse om matematik, datorer, kryptografi och homofobi fångar Hodges både den inre och den yttre dramatiken i Turings liv. Hodges beskriver hur Turings revolutionerande idé om en universell maskin redan 1936 lade grunden för den moderna datorn och hur Turing med sin elektroniska design förverkligande samma idé 1945. Boken beskriver också hur detta arbete direkt relaterade till Turings nyckelroll i arbetet med att knäcka tyska kryptokoder under andra världskriget, en vetenskaplig bedrift som var väsentlig för att möjliggöra de allierades seger. Men det är också en tragisk berättelse om en man som trots sitt stora bidrag till världsfreden och vetenskapen blev arresterad, och tvingades genomgå en förödmjukande behandling, bara för att han ville leva ett ärligt liv i ett samhälle som betraktade homosexualitet som ett brott.
Den brittiska matematikern Alan Turing räddade de allierade från nazisterna, uppfann datorn, grundade forskningsfältet artificiell intelligens och förekom gayrörelsen med flera decennier och allt detta innan fyrtioett års ålder då han tog sitt eget liv.Andrew Hodges mångfacetterade och hyllande biografi över datavetenskapens grundare är ett djup­gående porträtt av ett extraordinärt liv och intellekt. I en rörande berättelse om matematik, datorer, kryptografi och homofobi fångar Hodges både den inre och den yttre dramatiken i Turings liv.Hodges beskriver hur Turings revolutionerande idé om en universell maskin redan 1936 lade grunden för den moderna datorn och hur Turing med sin elektroniska design förverkligande samma idé 1945.Boken beskriver också hur detta arbete direkt relaterade till Turings nyckelroll i arbetet med att knäcka tyska kryptokoder under andra världskriget, en vetenskaplig bedrift som var väsentlig för att möjliggöra de allierades seger.Men det är också en tragisk berättelse om en man som trots sitt stora bidrag till världsfreden och vetenskapen blev arresterad, och tvingades genomgå en förödmjukande behandling, bara för att han ville leva ett ärligt liv i ett samhälle som betraktade homosexualitet som ett brott.Boken blir film 2015, med Benedict Cumberbatch och Keira Knightley i huvudrollerna.

Här finns titeln:

Loading...

Fler titlar av samma författare