Högläsning

Att läsa högt tillsammans ger lust att läsa, tid för eftertanke och avkoppling, möjlighet till samtal och att i tanken besöka nya världar.

 

Här tipsar vår barnbibliotekarie Christina Wedenmark om böcker som är särskilt bra att läsa högt för barn från 6 till 9 år.

 

 

Christinas tips på högläsningsböcker för barn från 6 till 9 år Christinas tips på högläsningsböcker för barn från 6 till 9 år
120230
Loading...
Bok:Måste vara en prinsessa:2014
Av: Zweigbergk, Helena von
Utgivningsår: 2014
Språk: Svenska
Hylla: Hcf
Medietyp: Bok
Förlag: R&S
Resurstyp: Fysiskt material
När Johanna ska börja trean upptäcker hon att hon fått små knölar i en jämn ring mitt på huvudet. Några dagar senare ser Johanna att det håller på att växa fram en krona av guld på hennes huvud. Hon döljer kronan med en keps, men berättar för några kompisar. Plötsligt handlar allting om den där prinsesskronan.
"Människorna som jag mötte på vägen verkade förstå att något stort hade hänt med mig. När jag såg på dem, så tittade de tillbaka. Pytte, pyttelite nickade jag åt dem. Något nytt hade börjat. Ännu visste jag inte riktigt vad." Dagen innan Johanna ska börja trean upptäcker hon att hon fått små knölar mitt på huvudet. Som hårda myggbett i en jämn ring. Två dagar senare syns de genom håret. Och tredje morgonen ser hon: Det håller på att växa fram en krona av blänkande guld på hennes huvud. Måste vara en prinsessa är en rolig och tankeväckande berättelse om att ha hemligheter och om att vara lite märkvärdigare än andra. Boken gavs ut första gången 1999 på annat förlag. Den är nu reviderad och har fått nya svartvita illustrationer av Sofia Malmberg.
117263
Loading...
Bok:Bobo i apskolan : en bildningsroman:2014
Av: Persson, Malte
Av: Adolfsson, Mattias
Utgivningsår: 2014
Språk: Svenska
Hylla: Hcf
Medietyp: Bok
Förlag: Bonnier Carlsen
Resurstyp: Fysiskt material
Bonoboapan Bobo bor i djungeln. Nu har han äntligen börjat i apskolan. Jätteroligt tycker Bobo. Men när han lärt sig en bokstav som heter A, vill han lära sig fler bokstäver. Det går alldeles för långsamt i skolan så Bobo ger sig av mot biblioteket.
Bland bananer och bokstäver Apkul högläsningspärla för hela familjen. Poeten och författaren Malte Persson har tillsammans med kluriga illustratören Mattias Adolfsson skapat en rolig djungelskröna som utspelar sig bland blad, bananer och bokstäver. I djungeln bor bonoboapan Bobo, som äntligen har blivit stor nog att börja i apskolan. Skolan är rolig tycker Bobo. Till exempel får man lära sig att det finns en bokstav som heter "A", att man måste räcka upp foten innan man pratar och att ett träd är lika många som en apa. Men snart vill Bobo lära sig om fler bokstäver och i skolan går det fasligt långsamt fram. "Det lär vi oss kanske på högstadiet", säger Bobos fröken när han frågar om bokstaven "B". Vad ska en liten nyfiken apa ta sig till då? Mot biblioteket! Malte Perssons text skuttar och svingar sig med lätthet fram genom berättelsen, som ackompanjeras perfekt av Mattias Adolfssons lågmält, humoristiska akvareller.
105114
Loading...
Bok:Det första fallet:2012
Av: Nilsson, Ulf
Utgivningsår: 2012
Språk: Svenska
Hylla: Hcf
Medietyp: Bok
Förlag: Bonnier Carlsen
Resurstyp: Fysiskt material
Småbarnsdeckare med den lite trötta paddan kommissarie Gordon och hans pigga assistent, musen Paddy. Det börjar stjälas nötter i skogen och Gordon tar något motvilligt sig an fallet. När ett misstänkt djur dyker upp vid hålet där nötterna tagits, bestämmer sig Gordon för att det är dags att anställa en kvick polisassistent.
Inga brott. Inga straff. Om en kommissarie får önska. En vänlig, filosofisk och underfundig småbarnsdeckare om den lite trötta och frusna paddan, kommissarie Gordon, och hans pigga assistent, musen Paddy. Varm, humoristisk visdom av en av Sveriges främsta barnboksförfattare - Ulf Nilsson. Med ömsinta bilder i färg av den prisade holländska illustratören Gitte Spee. En bok att läsa själv eller högt tillsammans. Många nötter blir stulna i skogen. Kommissarie Gordon, den mest erfarne detektiven, ska lösa fallet. Nu måste han sitta i snön och vakta hålet där nötterna tagits. Han som bara längtar efter te och kakor i stugvärmen. När ett misstänkt djur äntligen dyker upp har det allra värsta inträffat. Kommissarien har frusit fast! Det är då han bestämmer sig för att det är dags att anställa en kvick polisassistent som kan hjälpa till i krissituationer. Detta ska bli deras första fall tillsammans! För framtiden hoppas kommissarien ändå, trots sin nya medarbetare, att så lite som möjligt inträffar. För som han säger: I den bästa av världar händer just ingenting. Där finns inga tjuvar och inga fängelser. Då kan polisen äntligen ta sig en kopp te och äta en vaniljkaka i lugn och ro framför kaminen ... "... den finstämda humorn kommer verkligen till sin rätt och stora och små får möjlighet att fnissa ihop länge och mycket. För i /.../ paddkommissariens sällskap har man verkligen riktigt, riktigt roligt." Kattis Streberg, Södermanlands Nyheter
122276
Loading...
Bok:Den vita stenen:2014
Av: Linde, Gunnel
Utgivningsår: 2014
Språk: Svenska
Hylla: Hcf
Medietyp: Bok
Förlag: Alvina
Resurstyp: Fysiskt material
Hos häradshövdingen bor Fia med sin mamma och den argsinta hushållerskan tant Malin. Det är tur att Fia har den vita stenen - den vackraste, slätaste tröstestenen som finns! Fia tänker aldrig ge bort den till någon. Men när hon träffar Farornas konung förvandlas hon till Fideli och ingenting är längre som förut: - Om jag ritar ögon näsa och mun på kyrkklockan, får jag den vita stenen av dig då? frågade Farornas konung. - Ja det får du, sa Fideli och sprang bort från grinden på sina förtrollade fötter. Och nu ska boken handla om Farornas konung och Fideli. Berättelsen om hur Fideli och Farornas konung ger varandra utmaningar för att få den vita stenen har förtrollat flera generationer med sin unika blandning av äventyr, poetisk barndomsskildring och försiktigt spirande förälskelse. Nu finns äntligen Gunnel Lindes barnboksklassiker Den vita stenen i nyutgåva på Alvina förlag! Författaren Gunnel Linde (1924-2014) är en av dem som har betytt mest för svensk barnkultur. Hon var författare, journalist, illustratör samt TV- och radioproducent. Sammanlagt skrev hon mer än 30 böcker och skapade 82 radio- och tv-serier. Tillsammans med Berit Hedeby grundade hon BRIS och hon var en av dem vars engagemang ledde till att barnaga är förbjudet i Sverige sedan 1979. Den vita stenen är Gunnel Lindes mest kända bok och en av de mest älskade barnboksklassikerna. Den belönades med Nils Holgersson-plaketten och blev en oförglömlig tv-serie 1973.
117253
Loading...
Bok:Judit och tant Harriet:2014
Av: Lannebo, Charlotta
Utgivningsår: 2014
Språk: Svenska
Hylla: Hcf
Medietyp: Bok
Förlag: R&S
Resurstyp: Fysiskt material
Judit är på landet med pappa. Problemet är att pappa bara snickrar, böckerna är utlästa och Mats och Vanja vill leka affär. Men så möter Judit tant Harriet, 96 år. Hon har varit formel 1-förare i Milano, barpianist i Casablanca och mycket mer. Judit börjar hälsa på. Men varför vill hon att Judit ska hålla henne hemlig?.
Sommaren ser inget vidare ut för Judit. Hon är med pappa på landet men han bara snickrar. Böckerna är utlästa och Mats och Vanja vill leka affär, det är ju dödstrist! Men så möter Judit tant Harriet. Nittiosex år gammal och före detta formel 1-förare i Milano, barpianist i Casablanca, fårklippare i Australien, guldgruvesprängare i Alaska, bergsbestigare, hästinridare i Vilda Västern (med Clark Gable). Bland annat. En hejdundrans massa karlar har hon haft också, men gift har hon aldrig varit för som hon säger: Man kan väl inte slänga bort sin frihet på vilket trams som helst. Att hänga med Harriet slår att leka affär med hästlängder, tycker Judit. Hon börjar hälsa på henne nästan varje dag. Tant Harriet bjuder på möglig saft, röker pipa och berättar vilda historier från sin ungdom. Men varför vill hon att Judit ska hålla henne hemlig? En oemotståndligt skruvad historia med härliga karaktärer. Galet rolig, sorglig och full av berättarglädje.
119954
Loading...
Bok:Vero hit & dit:2014
Av: Kieri, Katarina
Utgivningsår: 2014
Språk: Svenska
Hylla: Hcg
Medietyp: Bok
Förlag: Lilla Piratförlaget
Resurstyp: Fysiskt material
Vero och Markus blir vänner när Vero kommer till Markus klass trots att de är mycket olika. Så får Veros pappa ett nytt arbete i en annan stad och Vero måste flytta igen. Men den här gången känner Vero att hon har fått nog av att flytta runt. Tillsammans med Markus bestämmer hon sig för att stoppa flytten.
"... en utsökt genomillustrerad, skönlitterär mellanåldersbok om vänskap som också är härlig högläsning!" Ulla Rhedin, Dagens Nyheter När Vero kliver in i klassrummet, vågar inte Markus hoppas på att hon ska bli hans vän. De är ju så olika! Deras vänskap hotas när Veros pappa får ett nytt jobb, i en annan stad. Men Vero har fått nog av att flytta runt och tillsammans med Markus bestämmer hon sig för att stoppa flytten. Med stöd och hjälp från oväntat håll konfronterar de vuxenvärlden. Katarina Kieri är en av våra mest populära författare för barn och vuxna och har vunnit flera priser för sina böcker. Med Vero hit & dit presenterar hon en varm och hjärtlig historia om barns kraft, samt även saknaden av den i dagens samhälle. Första delen i en trilogi, illustrerad av Helena Lunding . " berättelsen om Markus och Vero har samma mjukt poetiska ton som Maria Gripes ... En oändligt vacker vardagsberättelse, i både text och bild." Lotta Olsson, Dagens Nyheter "Hon har markerat genom de här två väldigt korta men skickligt gestaltade scenerna; utsattheten, ensamheten och en vuxenvärld som finns där men inte lyssnar. Den är sinnlig, den är melankolisk och stundtals väldigt vacker." Magnus Utvik, Gomorron Sverige "Kieri tar barnens känslor på allvar, eller hellre, allas rädslor. Då blir det också nödvändigt att dyka ner i barndomens mindre ljusa rum. Men sorgligt är det inte! Bara innerligt och sensibelt avlyssnat om livet och kärleken, till oss själva och andra. Barnlitteratur när den är som bäst." Marianne Ekenbjörn, Norrbottens-Kuriren " väldigt fint illustrerad. Det här tycker jag är en liten fin barnbok ... sympatisk historia om att ta barns känslor på allvar." Margaretha Levin Blekastad, Norrtelje Tidning " Det var en fin liten bok! Det utbrast jag när jag slog ihop pärmarna efter att ha sträckläst Katarina Kieris "Vero hit & dit" härom kvällen. Katarina Kieri tar barns vänskap och känslor på allvar. Det gillar jag." Anna Höglund, Gefle Dagblad "en rak reflektion över klassklyftor, men också en varm berättelse om oväntad vänskap och barns uppfinningsrikedom. Vero hit och dit är en gripande historia, som låter barn med skilda familjeförhållanden mötas och tillsammans jobba mot orättvisor." Jonna Fries, Smålandsposten
109034
Loading...
Bok:Snöret, fågeln och jag:2013
Av: Karlsson, Ellen
Av: Lindström, Eva
Utgivningsår: 2013
Språk: Svenska
Hylla: Hcf
Medietyp: Bok
Förlag: Hippo
Resurstyp: Fysiskt material
Adlibris tipsar alla som letar efter en bra kapitelbok om den här välskrivna pärlan. Vinnare av Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok 2013! Finstämd kapitelbok med både djup och humor! Äntligen ska Selma få vara på landet med mormor och morfar. Där behöver hon inte bry sig om att hon inte har någon bästis. Men fågeln pickar på och påminner henne hela tiden. Då är det bra att Snöret finns. Hon är lite galen och gör precis som hon vill. Och plötsligt pickar inte fågeln lika mycket längre. Lovande debut av Ellen Karlsson med härligt skruvade illustrationer av sjufaldigt Augustnominerade Eva Lindström.
120238
Loading...
Bok:Ett väldigt bra litet djur:2014
Av: Gunér, Emi
Utgivningsår: 2014
Språk: Svenska
Hylla: Hcf
Medietyp: Bok
Förlag: R&S
Resurstyp: Fysiskt material
Simon Jonsson fyller snart åtta år. Mest av allt önskar han sig ett eget husdjur. Men hans föräldrar tycker inte att det är någon bra idé. Tillsammans med sin bästa vän Ville försöker Simon klura ut en riktigt bra plan för att komma över sin djurlängtan. Kanske är det lika roligt att ha en köttätande växt som att ha ett djur?.
Simon Jonsson fyller snart 8 år. Han har utstående öron, två systrar och en ärkefiende. Mest av allt önskar han sig ett eget husdjur. Det kan han tyvärr glömma, säger hans föräldrar. Tillsammans med sin bäste vän Ville försöker Simon komma på en riktigt bra plan för att komma över sin djurlängtan. Kanske det är lika roligt att ha en köttätande växt som att ha ett husdjur? Det finns bara ett sätt att ta reda på det. Ett väldigt bra litet djur utsågs till 2014 års bok i Bokbryggan, ett läsprojekt i Karlstad som syftar till att öka barns intresse för böcker. Under 2014 arbetade 1200 barn och lärare med boken under ett läsår.

Mer att läsa!

Fler högläsningstips av Christina hittar du i:
Godis för små öron : högläsningsböcker för barn från 4 till 9 år

Visste du att Christina läser nästan ALLA nya barn- och ungdomsböcker?!
Barnensbibliotek.se kan du läsa mer om dem.

Boktips för pedagoger och nyfikna föräldrar:

52268
Loading...
Bok:Läsa högt : en bok om högläsningens förtrollande verkan:2003:1. svenska uppl.
Av: Fox, Mem
Utgivningsår: 2003
Språk: Svenska
Hylla: Eaaca
Medietyp: Bok
Upplaga: 1. svenska uppl.
Förlag: Ystad : Kabusa böcker, 2003 (tr. 2004)
Resurstyp: Fysiskt material
Författaren menar att högläsning för barn är viktig för barns läsutveckling. Råd om hur man kan utveckla sin högläsning och om relationen mellan den vuxne och barnet i lässituationen. Både för den som läser högt för barn hemma och på arbetet.
Genom att läsa högt för sina barn påverkar man deras liv. Inspirerande och lättläst för alla av miljonsäljande australiensisk barnboksförfattare och pedagog.
59368
Loading...
Bok i serie:Läs och berätta : handledning för högläsare och berättare som besöker barngrupper i förskola och förskoleklass:2004
Av: Ekström, Susanna
Utgivningsår: 2004
Språk: Svenska
Hylla: Eabg
Medietyp: Bok i serie
Förlag: Stockholm : En bok för alla, 2004 (tr. 2006)
Resurstyp: Fysiskt material