Deckare & spänning

Vid vissa tillfällen vill man få läsa något riktigt spännande! Det kan handla om hemska ruskigheter som bankrån, kidnappning och annat läskigt. Men, hur det än är så brukar det ju lösa sig till slut. Här tipsar våra barnbibliotekarier om spännande böcker.

Spännande böcker för barn från 6 till 9 år Spännande böcker för barn från 6 till 9 år
190469
Bok:Mystiska skolan. Charlie, Charlie är du där?:2018
Av: Genar, Katarina
Av: Jansson, Alexander
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hcf
Medietyp: Bok
Förlag: 201810 : Bonnier Carlsen, 2018
Resurstyp: Fysiskt material
Följ med till skolan där man kan höra väsande andetag, lätta steg bakom sig och skratt som får håret att resa sig. Det är spökena! De gömmer sig överallt. Katarina Genars serie "Mystiska skolan" är rysmysiga och lagom läskiga böcker för nybörjarläsare. Och i Alexander Janssons stämningsfulla illustrationer finns det gott om kusliga gömställen . Greta älskar sin mystiska skola. Nästan varje dag händer det något spännande. På rasten håller vaktis på att måla om det gamla förrådet. Solen skiner från en klarblå himmel och luften är varm. Men helt plötsligt och från ingenstans sveper en kall vind förbi. Himlen mörknar och det börjar regna! Alla ryser. Vad händer? Sally, som är några år äldre, är inte förvånad över regnet. Det har Charlie berättat om. Charlie är en ande som vet allt! Kan det stämma det som Sally säger? Finns verkligen Charlie? Efter skolan ska Greta och kompisarna försöka få svar ... "Charlie, Charlie är du där?" är den sjätte fristående och lättlästa boken i färg om kompisarna Greta, Malte och Teo i "Mystiska skolan".
191832
Bok:Stulen plånbok:2018:Första upplagan
Av: Mortensen, Suzanne
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hcf
Medietyp: Bok
Upplaga: Första upplagan
Förlag: [Helsingborg] : Nypon förlag, 2018
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Lix: 14 Originalupplaga 2018 Från 8 år
När Arash och Sara kommer till Lilla kaféet efter skolan är det en kille som har tappat sin plånbok där. De springer efter honom för att lämna tillbaka plånboken, men han hinner försvinna. När de tittar i plånboken förstår de att det inte är hans. Har han stulit den? Sara och Arash tycker om att fika på Lilla kaféet efter skolan. Men mest av allt tycker de om att hjälpa polisen att lösa brott. Trivsam deckarserie i småstadsmiljö Suzanne Mortensen är bibliotekarie och barnboksförfattare. Hon debuterade 2009 med de två första böckerna i serien om Dickens detektivbyrå. Samma år mottog hon Svenska Akademiens bibliotekariepris. Sedan dess har hon skrivit flera serier för nybörjarläsare. Stulen plånbok är hennes första bok i en serie med korta, enkla deckare.
191816
Bok:Handbok för superhjältar Del 4 Vargen kommer:2018
Av: Våhlund, Elias
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hcf
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Rabén & Sjögren, [2018] : 2018
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2018
"En superhjälte får aldrig avslöja sin riktiga identitet" Stadens farligaste skurk, Wolfgang, har kidnappat borgmästaren och vill ha Röda masken i utbyte. Han har länge velat fånga Lisa, och nu verkar han ha kommit på precis hur han ska göra. Lisa vet inte vad hon ska ta sig till ska hon rädda sig själv eller överlämna sig för att rädda borgmästaren? Men hjälp dyker upp från oväntat håll. Frågan är bara om Lisa kan lita på sina nya vänner. Fartfyllt, spännande och läckert om en liten tjej som tar saken i egna händer. Ett slags modern Pippi Långstrump med superkrafter som skildras med fantastiska illustrationer. Ett äventyr som man slukar, med en hjältinna som man bara måste älska!
189486
Bok:Silvermysteriet:2018
Av: Widmark, Martin
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - DECKARE
Medietyp: Bok
Förlag: 201808 : Bonnier Carlsen, 2018
Resurstyp: Fysiskt material
Varför drabbas den arkeologiska utgrävningen utanför kyrkan av ett olovligt nattligt besök? Inget verkar ha försvunnit, men det finns gott om fotspår. Är det spår efter inkräktaren? Det finns en del som inte gillar utgrävningen, och det finns de som har ett överdrivet intresse för den. Lasse och Maja inser att de måste gräva djupt för att komma till botten med det här! Utanför Vallebys kyrka pågår det en omfattande utgrävning, under två veckor har arkelogen Sofia Winge och hennes assistent Waldorf Eriksson grävt febrilt för att se om det döljer sig något värdefullt i jorden. På utgrävningens sista dag gör de äntligen ett fynd: massor av silvermynt! Troligen från vikingatiden. På kvällen föreläser arkeologen och assistenten om dagens sensationella fynd. Många nyfikna Vallebybor vill lyssna och lära om arkeologi. Rune Andersson blir hänförd när de visar och berättar hur man kan följa tidens gång genom att undersöka olika jordlager: ju djupare man gräver, desto längre tillbaka i tiden kommer man. Dagen efter upptäcks spår efter inkräktare. Inget verkar ha blivit stulet, men det är fullt av fotspår i den fuktiga jorden. Ett i storlek 35, samma storlek som prästens, vars stövlar just har stulits.Det berättade han själv på föreläsningen igår. Här finns det mycket att gräva i för Lasse och Maja som vet hur man snokar upp okända samband. Martin Widmark har en osviklig förmåga att hitta spännande teman. Ett enkelt och rakt språk - med en välplanerad och klurig intrig - tillsammans med Helena Willis skruvade bilder, gör varje bok till ett oemotståndligt läsäventyr. Inte undra på att nästan varje barn i Sverige har full koll på Lasse och Maja! Och barnens ständiga storfavoriter fortsätter oförtrutet att lösa nya deckargåtor: 2018 har de löst 27 fall sedan starten 2002. Och fler väntar på sin lösning ...
Spännande böcker för barn från 9 till 12 år Spännande böcker för barn från 9 till 12 år
191497
Bok:Arkeologdeckarna och julmysteriet:2018:Specialutgåva
Av: Höjer, Dan
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hcg - DECKARE
Medietyp: Bok
Upplaga: Specialutgåva
Förlag: [Sundbyberg] : Bokförlaget Semic, [2018] : 2018
Resurstyp: Fysiskt material
Mysterier över hela världen väntar på att lösas, och arkeologdeckarna Marvin, Ramses, Neffi och hunden Farao är redo! Kusinerna ska vara hos knasige farbror Valdemar på jullovet. Som vanligt drar han med barnen på äventyr. Denna gång bär det av i supersnabb bil till Tyskland, där det dyrbara trekungaskrinet, med de tre vise männen i, håller på att bli stulet . Ska barnen och Valdemar hinna stoppa tjuvarna i tid? Ett vinteräventyr med smarta uppfinningar, hög hastighet och mycket spänning. Specialutgåva med illustrationer i färg! Alltid fartfyllt, lättläst och kul! Populär serie av Dan Höjer, författare till succéserien Cirkusdeckarna. Arkeologdeckarna och julmysteriet är illustrerad helt i fyrfärg av Hedvig Häggman-Sund som illustrerat alla böcker om Arkeologdeckarna och även är känd Bamse-illustratör.
192237
Bok:Linje 15 till Rannebergen:2018
Av: Arro, Lena
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hcg
Medietyp: Bok
Förlag: [Bromma] : Opal, [2018] : Falun : ScandBook, 2018
Resurstyp: Fysiskt material
Det är sent på Halloween, och Arvin hoppar på spårvagnen för att åka hem. Men det är något konstigt med vagnen, den stannar inte vid några stationer, inte ens vid ändhållplatsen. Istället fortsätter den med full fart vidare motRannebergen, ett område där Arvin vet att det inte finns några stationer eller ens räls! Det är också något konstigt med de andra passagerarna: Allihop är barn. Varför är de ute ensamma så här sent på kvällen? Plötsligt vänder sig alla barnen om och tittar på Arvin, och han inser att han befinner sig mitt i en mardröm. Alla barnen har kritvita ansikten och stirrande kolsvarta ögon. Ett av barnen, en liten pojke, kommer fram till Arvin och lägger en iskall hand i hans. Jag vill berätta en historia för dig , säger han SkräckdrottningenLena Arro ger oss kalla kårar, rysliga historier och ond bråd död, spökligtillustrerat av Filippo Vanzos suggestiva bilder.
190493
Bok:Maja och jullovsmysteriet:2018
Av: Collin, Anna-Carin
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hcg - DECKARE
Medietyp: Bok
Förlag: 201810 : B Wahlströms, 2018
Resurstyp: Fysiskt material
Perfekt jullovsläsning för den mysteriesugna! Maja ska precis fylla elva år och bor i Stockholm med sin familj. Så berättar plötsligt hennes föräldrar att de har ärvt ett slott och att hela familjen ska flytta dit. Maja blir förtvivlad - hon vill inte flytta till något läskigt gammalt slott och framför allt vill hon inte lämna sin bästis Ingo. Men det blir som föräldrarna bestämt och Maja tvingas följa med. Väl där börjar det genast hända mystiska saker - det verkar som att slottet vill bli av med den nya familjen! Långsamt dras Maja in i en värld som är full av hemligheter och mysterier … Maja och jullovsmysteriet gavs först ut som ljudserie vintern 2017 och blev mycket uppskattad. Nu har Anna-Carin Collin bearbetat om den till en spännande barnbok med högt tempo. Anna-Carin Collin är utbildad skrivarpedagog, terapeut och copywriter. Hon har gett ut en roman, ett antal noveller och debuterar nu som barnboksförfattare med Maja och jullovsmysteriet.
189670
Bok:Poppy Pym och smugglarens hemlighet:2018
Av: Wood, Laura
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hcg
Medietyp: Bok
Förlag: 201809 : Modernista, 2018
Resurstyp: Fysiskt material
Tredje boken i succéserien om Poppy Pym: »En av de bästa hjältinnorna som barnlitteraturen har sett! Poppy Pym är mycket roligare och minst lika spännande som Harry Potter.« | Belinda Graham, Tidningen Kulturen Poppy längtar efter att få tillbringa sommaren i Smugglarens vik! Så mycket att hon kanske till och med glömmer att tänka på mysteriet med sitt förflutna. Men det här är ingen vanlig sommar. Det är en sommar då Poppy kommer att göra fantastiska upptäckter och lösa mer än ett mysterium. Poppy Pym & smugglarens hemlighet är den tredje boken om Poppy Pym, där hemligheter, mystiska signaler och ett hemsökt slott och dessutom så mycket glass hon kan äta blir till ett sol- och sandstänkt äventyr! LAURA WOOD är en brittisk barnboksförfattare som har fått ett internationellt genombrott med sin serie om Poppy Pym. Hennes debut, Poppy Pym & Faraos förbannelse , belönades med The Montegrappa Scholastic Prize för årets bästa nya barnbok 2014. När hon inte skriver undervisar Laura Wood i 1800-talslitteratur, feminism och barnlitteratur vid Warwicks universitet i England. »En deckar-Harry Potter med nyanser av Pippi Långstrump.« | Svenska Dagbladet