Föräldrar & barn

 

Här har vi samlat sådant som du och ditt barn kan ha nytta av. Boktips, roliga länkar och sånt som du kan göra hos oss på biblioteken.

 

Klimatfrågan Klimatfrågan
205321
Bok:Expedition rädda revet:2019
Av: Wahldén, Christina
Utgivningsår: 2019
Språk: Svenska
Hylla: Hcg
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Rabén & Sjögren, [2019] : 2019
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2019
Många meter under mig mot den sandiga bottnen simmar en sköldpadda som inte är så stor som de två andra vi såg tidigare. Det ser ut som om den flyger ... Jag ser ner i vattnet igen. Där är sköldpaddan. Sköldpaddan och jag. För ett ögonblick är det bara den och jag. Alice har fått följa med sin mamma till den lilla ön Lady Elliot Island i Stora barriärrevet. Det är ett riktigt äventyr och en dröm som går i uppfyllelse, och först ser Alice bara paradiset. Medan hennes mamma, som är marinbiolog, jobbar njuter Alice av livet på ön: hon går på upptäcktsfärd, lär sig snorkla och spanar på alla fåglar, sköldpaddor och mantor som lever där. Men jorden har feber, temperaturen är för hög, och Stora barriärrevet och djuren som lever där drabbas hårt. Alices mamma försöker hitta lösningar, men läget är allvarligt. Ju mer Alice får veta, desto mer frågor dyker upp och hon inser att det inte finns några enkla svar. Är det till exempel rätt att flyga till andra sidan jorden för att forska om sköldpaddor? Expedition rädda revet är en bok om ett brännande aktuellt och komplext ämne.
110943
Bok:Liv och miljö:2013:1. uppl.
Av: Bengtsson, Torsten
Utgivningsår: 2013
Språk: Svenska
Hylla: uUh
Medietyp: Bok
Upplaga: 1. uppl.
Förlag: Helsingborg : Nypon, 2013
Resurstyp: Fysiskt material
Sara berättar om allemansrätten, om sopsortering och om vad man kan tänka på för att värna om vår miljö. Vi får följa med Sara när hon letar efter sin förvunna hund Rex. Sara hittar en massa döda djur i ån och förstår att vattnet blivit förgiftat. Tänk om Rex druckit av det giftiga vattnet!I vår faktaserie Aha, nu fattar jag! presenteras fakta inom olika områden på ett lättläst och lättbegripligt sätt, samtidigt som man får med många olika aspekter av de olika ämnena.Innehållet i böckerna är utarbetat för att följa målen i de nya kursplanerna. Språket är bearbetat och därför enkelt att både läsa och förstå. Svåra ord förklaras i marginalen.Böckerna kan med fördel användas till elever med kognitiva funktionsnedsättningar, till elever med läs- och skrivsvårigheter eller till elever som har ett reducerat ordförråd.Faktaserien utarbetas i nära samarbete med pedagoger inom särskolan, SvA-pedagoger samt pedagoger med erfarenhet av elever med språkstörningar. Totalt består serien av åtta faktaböcker, samt en handledning (Genväg till Aha-serien).Vill du använda boken i undervisningen? I så fall finns det gratis arbetsmaterial att ladda ner från förlagets hemsida: www.nyponforlag.se
205461
Bok:Fakta om klimatförändringar:2019
Av: Søndergaard, Per Straarup
Utgivningsår: 2019
Språk: Svenska
Hylla: uUbaj
Medietyp: Bok
Förlag: [Helsingborg] : Nypon förlag, [2019] : ©2019
Resurstyp: Fysiskt material
Klimatet har förändrats. Det har blivit varmare. Vädret har blivit mer extremt med stormar, översvämningar och torka. Men varför har det blivit så? Och kan vi göra något för att hejda klimatförändringarna? Fakta om ... är en serie lättlästa faktaböcker som har roliga och aktuella ämnen, och den snygga layouten med massor av färgbilder lockar till läsning. Tack vare att böckerna har innehållsförteckning, faktarutor, punktlistor, diagram, tabeller och register tränar eleven upp förmågan att läsa faktaböcker. Lättlästa böcker från Nypon är ofta något kortare, har alltid ett lättare språk och ett innehåll anpassat för den tänkta läsarens ålder.
190235
Bok:Första naturhjälpen tältar:2018
Av: Rottböll, Grethe
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: uUhe
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Bonnier Carlsen, 2018
Resurstyp: Fysiskt material
Udde och Leija har bildat en egen klubb, "Första Naturhjälpen", med uppdrag att hjälpa djur och natur. Nu bestämmer de sig för att tälta på olika ställen. De ger sig ut för att undersöka vad allemansrätten innebär och gör många spännande upptäckter! Kul, inspirerande och lättläst med viktiga fakta av Grethe Rottböll och med fina, myllrande bilder av Anna-Karin Garhamn. Vi får följa de båda kompisarna ut på ett riktigt sommaräventyr. De utforskar hur det funkar att tälta på stranden, i skogen, vid ängen, och när de tar båten till Lillön följer hela Leijas familj med. Men på Hemligholmen tar det plötsligt stopp ... I varje kapitel tältar de på en ny plats, och innan Udde och Leija beger sig vidare sätter de upp en skylt med tips och information om vad man kan och får göra just där, till alla andra som kommer efter. Ja, just det, man får ju göra upp eld, samla pinnar och sånt, samtidigt som man får se till att ta med sig skräpet hem igen! Naturen är fantastisk och det måste vi se till att den förblir. Klubbens motto är: "Var inte rädd för naturen, var rädd om naturen!". Det är också budskapet i den här serien om Första Naturhjälpen. Boken avslutas med faktasidor om allemansrätten och om fridlysta växter och djur. Läs också Första Naturhjälpen räddar djuren.
151189
Bok:Lätta fakta om oväder och stormar:2016
Av: Bone, Emily
Utgivningsår: 2016
Språk: Svenska
Hylla: uUb
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Bergh, 2016 (Kina)
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Orig:s titel i publikationen: Usborne beginners - storms and hurricanes
Vad är det för skillnad på en tornado och en orkan? Varför uppstår åska och blixtar? Hur bildas is- och sandstormar? Detta och mycket mer får du veta här. Lätta fakrta med stor stil och många bilder.
122308
Bok:Vattenpussar:2014
Av: Källander, Inger
Av: Helldorff, Anna
Utgivningsår: 2014
Språk: Svenska
Hylla: uUb
Medietyp: Bok
Förlag: Storå : Pärspektiv, 2014
Resurstyp: Fysiskt material
Om och om igen, år efter år färdas samma vatten över jordklotet, vi dricker faktiskt av samma vatten som dinosaurierna gjorde! Vattnet färdas ner till haven, upp mot himlen och tillbaka ner på jorden igen som regn, snö eller is. På vägen renas vattnet av rörelser, långsamhet och av Naturens många synliga och osynliga djur och växter i ett fantastiskt samspel. Vattenpussar handlar om vattnets kretslopp och hur det går till när förorenat vatten blir rent och drickbart igen. I rinnande bäckar och åar, i stillastående våtmarker och när förorenat vatten som sipprar ner i jorden på åker och äng bidrar samspelet mellan vattnet och levande organismer både till djur och växters försörjning och till rent och friskt vatten som människor kan dricka. Naturens vattenrening är en av de viktiga ekosystemtjänsterna, ett mirakel som är osynligt för det mänskliga ögat men livsviktigt för livet på jorden, inte minst människans. Vattenpussar är den femte boken i serien Osynliga mirakel, böckerna som i ord och bild berättar om naturens mångfald och hur allt hänger ihop. Vattenpussar har omarbetats till barnbok utifrån den fotoillustrerade boken Osynliga Mirakel. Med text och bild väcker böckerna fantasin och lusten att ta fram förstoringsglaset för att gå ut i naturen och leta efter egna mirakel. Texten är skriven av läraren, lantbrukaren och författaren Inger Källander. De naturnära och lustfyllda illustrationerna är målade av Anna Helldorff, illustratör och tidigare förskollärare. Pärspektiv Förlag & Motus Media
177846
Bok:Hej Jorden!:2017
Av: Foreman, Michael
Utgivningsår: 2017
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Miljö
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Verbum, [2017] : 2017
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Första svenska upplaga 2017
Hej Jorden är en klimatsmart berättelse för barn i förskoleåldern. Boken passar i barngrupper och pedagogiska samtal om miljö och klimat. Författaren Michael Foreman berättar på ett lättförståeligt och uttrycksfullt sätt med text och illustrationer om hur jorden påverkas av klimatförändringar. På ett lekfullt sätt ger Hej jorden uppslag till samtal om hur barnen, tillsammans och som enskilda personer, kan göra skillnad och ta ansvar i att motverka klimatförändringarna. PRESS: "Informationen är lekfullt framställd utan att förlora allvaret i ämnet, och kan säkert inspirera till funderingar kring hur vi, tillsammans, kan göra skillnad och påverka klimatförändringen. Boken Hej Jorden! kan med fördel ingå i såväl temaarbete på förskolan/skolan som i vardagliga och spontana samtal." Annika Malm, BTJ-häftet nr 24, 2017. "På ett tydligt pedagogiskt vis blir vi upplysta om hur jordens klimat påverkas bland annat av de gifter som dagligen släpps ut. Det är ett ganska tungt budskap,men utan hopplös underton. I stället belyser bokens författare hur varje medborgare kan hjälpa till att värna om jordens resurser." Synneve Hagström, Miljömagasinet nr 43, oktober 2017.
195648
Bok:Fakta om plast i havet:2019:Första upplagan
Av: Søndergaard, Per Straarup
Utgivningsår: 2019
Språk: Svenska
Hylla: uUhc
Medietyp: Bok
Upplaga: Första upplagan
Förlag: [Helsingborg] : Nypon förlag, 2019
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Här till kompletterande material på Nypon förlags hemsida Från 9 år
Det finns alldeles för mycket plast i havet. Fåglar, fiskar och andra djur dör av plasten. Det är ett stort problem, men än är det inte för sent att göra något åt det. I denna lättlästa och rikt illustrerade faktabok får vi veta vad som faktiskt händer när plasten hamnar i havet. Genom att sprida kunskap om farorna med plast, minska vår plastförbrukning och återvinna den plast som används kan vi alla bidra till att försöka rädda haven. Den här boken ingår i serien "Fakta om ...". Det är faktaböcker som har roliga och aktuella ämnen, och den snygga layouten med massor av färgbilder lockar till läsning. Tack vare att böckerna har innehållsförteckning, faktarutor, punktlistor, diagram, tabeller och register tränar eleven upp förmågan att läsa faktaböcker.
97689
Bok:Mitt klimatkatastrofala liv : carbon diaries 2015:2011
Av: Lloyd, Saci
Utgivningsår: 2011
Språk: Svenska
Hylla: uHce - Tonår
Medietyp: Bok
Förlag: Bonnier Carlsen
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Första svenska upplaga 2011.
I London 2015 tvingar regeringen alla till energiransonering för att göra något åt klimatförändringarna. Laura Brown tänker sig för hela tiden, men resten av familjen verkar ha flippat ut. Samtidigt som en översvämning hotar London, försöker Laura hålla sig flytande genom att föra dagbok över sin skruvade tillvaro.
"Koldioxidkorten kom i dag. Längs ena kanten finns en rad med rutor som går från grönt till rött och allt eftersom man använder upp årets ranson bleknar de bort en efter en tills man är nere på den sista röda, och sedan sitter man där alldeles ensam och snyftar i mörkret ..." London, 2015: För att göra något åt koldioxidutsläppen och de drastiska klimatförändringarna tvingar regeringen alla att börja ransonera den energi de förbrukar. Så inte nog med att Laura Brown måste tänka efter ordentligt innan hon tar en dusch, laddar sin mobil eller repar med sitt punkband – resten av medlemmarna i hennes familj verkar ha flippat ur totalt. Lauras storasyrra drar nämligen till Ibiza och gör av med hela familjens klimatpoäng för en månad och hennes pappa byter bort bilen mot en skottkärra verktyg och en gris. Och som om det inte vore nog försöker hennes mamma komma i kontakt med sin inre varg.Samtidigt som oväder härjar i Europa och en översvämning hotar London försöker Laura hålla sig flytande genom att föra dagbok över sin skruvade tillvaro.Välkommen till hennes klimatkatastrofala liv.
172680
Bok:Skrot-Sverre - pet & pant:2017
Av: Nilsson, Jeff
Utgivningsår: 2017
Språk: Svenska
Hylla: uUh - Miljö
Medietyp: Bok
Förlag: [Karlstad] : [Skrot-Sverre], [2017] : 2017
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2016
I denna bok får vi följa med Skrot-Sverre och hans lillasyster Eva-Lisa till deras pappas stora miljö- och återvinningsanläggning. Här får de på ett enkelt och lättsamt lära sig lite om insamling och återvinning av allt från glas till burkar och plast. I boken finns även ett antal faktasidor över ämnet i boken.
I denna bok får vi följa med Skrot-Sverre och hans lillasyster Eva-Lisa till deras pappas stora miljö- och återvinningsanläggning.Här får de på ett enkelt och lättsamt lära sig lite om insamling och återvinning av allt från glas till burkar och plast.I boken finns även ett antal faktasidor över ämnet i boken.
188231
Bok:Annalisa och skräpmonstret:2018:Första upplagan
Av: Sjöström Hederberg, Angeli
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Miljö
Medietyp: Bok
Upplaga: Första upplagan
Förlag: 2018 : [Lerum] : Idus förlag, [2018] : 2018
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2018
Förord av Maria Wetterstrand Annalisa kan inte sova. Tankarna myllrar som myror när hon tänker på allt skräp hon sett i skogen. Och inte blir det bättre av att det morrar under sängen. Vad är det som gömmer sig där i mörkret? Och hur ska Annalisa få det att försvinna? En bok om att vända klimatoro till en drivkraft att göra skillnad. Annalisa och skräpmonstret är den andra fristående delen i serien Stora frågor för små medborgare . En bok som tar barns oro för miljön på allvar. Maria Wetterstrand, fristående grön samhällsdebattör, tidigare språkrör för Miljöpartiet de Gröna Barn har en stor livstörst. Det här är en energifull bok som ger hopp och inspirerar till ett vardagsnära arbete för en hållbar framtid. Johan Fjellman, förskollärare Daggkåpan Huddinge
161586
Bok:Vem tvättar vattnet? : en sago-kunskapsbok om vatten:2016
Av: Vestling, Anna
Utgivningsår: 2016
Språk: Svenska
Hylla: uUb
Medietyp: Bok
Förlag: [Norrköping] : Tillväxtpunkten AB, [2016] : [Norrköping] : Tillväxtpunkten AB, [2016] : Malmö : Holmbergs, 2016
Resurstyp: Fysiskt material


Allt som rör kulturverksamheten i Härryda kommun hittar du på kultur.harryda.se.

Kika i kalendern för att ta del av spännande evenemang på scen, konst & utställningar, aktuella biofilmer, barn & familj, unga, aktiviteter på våra bibliotek och på våra kulturhus i Mölnlycke och Landvetter.

 

 

Barnbibblan. Illustrationer från barnbibblan.se av Petra Segerberg och Sofia Wegraeus


Barnens bibliotek