Föräldrar & barn

 

Här har vi samlat sådant som du och ditt barn kan ha nytta av. Boktips, roliga länkar och sånt som du kan göra hos oss på biblioteken.

 

Vintriga boktips Vintriga boktips
174723
Bok:Jag vill ha snö!:2017
Av: Ross, Tony
Utgivningsår: 2017
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Berghs, [2017] : 2017
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Första svenska upplaga 2017
Det är mitt i sommaren. Gissa vad den lilla prinsessan önskar sig då? Jo, hon vill kasta snöboll, åka pulka och bygga en snögubbe! Men då behövs ju massor av SNÖ! Har prinsessan tålamod att vänta till vintern?Populär figur från SVT Barnkanalen
168045
Bok:Stormvalen och lilla Noa:2016
Av: Davies, Benji
Utgivningsår: 2016
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Hippo bokförlag, [2016] : Kina, 2016
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Första svenska upplaga 2016
I somras räddade Noa en liten valunge som han hittat på stranden efter en storm. Nu har det hunnit bli vinter och Noa saknar sin vän. Efter en häftig snöstorm går Noa vilse och hamnar i knipa. Då får han plötsligt hjälp från oväntat håll En fristående berättelse om mod och vänskap av författaren till "Stormvalen".
145900
Bok:Memmo och Mysen väntar på vintern:2015
Av: Virke, Emma
Utgivningsår: 2015
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Förlag: Bromma : Alvina, 2015 (Halmstad : Bulls Graphics)
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2015
Memmo och Mysen är tillbaka, och Mysen upptäcker att han kan göra moln bara genom att andas. Gräset är vitt och stenarna gnistrar. ”Det är vintern som är på väg”, säger Memmo. Vintern? Vad är det egentligen? Hur blir det då? Tur att Memmo kan berätta för både dig och Mysen. [Barnbokskatalogen]
Memmo och Mysen har tröttnat på den långa, mörka hösten. Tröttnat på regnet och leran som kletar sig fast på stövlarna. Men så blir det plötsligt kallt och grenarna täcks av frost. Vattenpölen får ett tak av is och de första snöflingorna börjar falla. Är det vintern som äntligen är på väg? Nu kommer den tredje, fristående bilderboken om pojken Memmo och hans vän Mysen. De två tidigare - Memmo och Mysen letar efter färger samt Memmo och Mysen bråkar i vinden - har blivit riktiga högläsningsfavoriter. I Memmo och Mysen väntar på vintern målar Emma Virke upp den tidiga vinterns olika förunderliga skepnader. Den magiska upplevelsen av den första snön, men också besvikelsen som kommer när den töar bort alldeles för fort. Precis som i de tidigare böckerna finns här rim och ordlekar, detaljrika bilder och humor som gör att böckerna håller för många omläsningar.
179362
Bok:Ensam:2017
Av: Guojing
Utgivningsår: 2017
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Typ: Tecknad serie
Förlag: [Lund] : www.chinlit.se, [2017] : 2017
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Första svenska upplaga 2017
En flicka längtar efter sin mormor och bestämmer sig för att åka buss och hälsa på henne. Ute är det snö och strapatser. Inne i bussen är det varmt och skönt. Flickan somnar. När hon vaknar är hon långt borta. Ensam. Vilse. Hur ska hon hitta till mormor? [Barnbokskatalogen]
En flicka längtar efter sin mormor och bestämmer sig för att åka buss och hälsa på henne. Ute är det snö och strapatser. Inne i bussen är det varmt och skönt. Flickan somnar. När hon vaknar är hon långt borta. Ensam. Vilse. Hur ska hon hitta till mormor?
Ensam hemma där hon väntar på att dagen ska gå, får hon för sig att bege sig till sin mormor men somnar på bussen dit och vet inte var hon är när hon stiger av ... Inspirerad av en händelse i sin egen barndom, som enda barn i ettbarnspolitikens Kina, skildrar Guo Jing en gripande historia om ett barns känslor, ensamhet och fantasi. Följ med på en drömlik resa genom magiska landskap i denna prisbelönta bilderbok Ensam . "Silent book" som mångfaldigt belönats, bland annat nominerad till Eisner Award 2016 och vinnare av N Y Times Best Illustrated Children's Books of 2015.
143905
Bok:Vina Vinas vinter:2015
Av: Wieslander, Jujja
Utgivningsår: 2015
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Rabén & Sjögren, 2015 : Polen
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2015
Det har blivit vinter hos Vina Vina och Varg. På sjön ligger tjock is. Vina Vina åker skridskor, Varg gillar inte skridskor. Men att sitta på Vina Vinas spark är mysigt! Fort, fort åker de på sparken. Längre och längre bort! Det blir mörkare bland träden och plötsligt är de vilse. Vilken tur att Varg har en sån bra nos att lukta med! Snart känner han doften av godis och då är hemma inte så långt borta. Vina Vinas vinter är fjärde boken om Vina Vina och Varg. Ett spännande vinteräventyr för de yngsta.
175328
Bok:Kurrans & Pigans vinteräventyr:2017
Av: Moroni, Lisa
Utgivningsår: 2017
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Bonnier Carlsen, [2017] : 2017
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2017
I skogen där Kurran och Pigan bor har den första snön just fallit. Hela skogen har förändrats! Plötsligt är det svårt att hitta. Tur att det finns fullt av spår som de kan följa! Men vems är egentligen de där stora tassavtrycken? Det blir ett äventyr som de två vännerna sent ska glömma! En förtrollande bilderbok av Lisa Moroni om naturens och vinterns magi.Pigan bestämmer sig för att i år ska hon vara vaken på vintern. Hon vill uppleva snö och allt det roliga som Kurran berättar att man kan göra då. Sagt och gjort, de båda vännerna packar ryggsäcken och ger sig ut. Efter ett tag kommer det stor tussar från himlen. Snö! Den virvlar och far. Plötsligt blåser det upp och Kurran och Pigan måste ta skydd. När vinden äntligen lägger sig har hela världen blivit tyst och vit. Ingenting ser längre ut som förut. Var är de och hur ska de nu hitta hem?Läs också "Kurrans skatt" - den första boken om Kurran och Pigan och deras vänner i skogen.
175826
Bok:Monstervinter:2017
Av: Wänblad, Mats
Utgivningsår: 2017
Språk: Svenska
Hylla: Hcf
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Rabén & Sjögren, [2017] : 2017
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2017
Pulkaväder! Ebba och Boris drar sin pulka och kälke till backen. Gamen Polly hakar på. Det går rasande fort. Snön sprutar. Ebbas pappa vill också åka. Då går det ännu fortare. Men efter ett tag verkar det som om Boris inte riktigt är med i leken. Vad står på? Bland alla tjoande familjer i pulkabacken är det lite trist att Boris monsterfamilj inte kan vara med. De sover ju på dagen. Ebba kommer på en lösning! Se upp i backen, monster har hål i nacken! [Barnbokskatalogen]
Pulkaväder! Ebba och Boris drar sin pulka och kälke till backen. Gamen Polly hakar på. Det går rasande fort. Snön sprutar. Ebbas pappa vill också åka. Då går det ännu fortare. Men efter ett tag verkar det som om Boris inte riktigt är med i leken. Vad står på? Bland alla tjoande familjer i pulkabacken är det lite trist att Boris monsterfamilj inte kan vara med. De sover ju på dagen. Ebba kommer på en lösning! Se upp i backen, monster har hål i nacken!
Det har snöat hela natten och Ebba och Boris ska iväg till pulkabacken. De har med sig varsin kälke och gamen Polly. Men Boris är inte riktigt glad trots att de har jättekul och susar nerför backen. Det tar ett tag för Ebba att lista ut vad det är som bekymrar Boris, men när hon väl gör det kommer hon på världens bästa överraskning för att göra honom glad igen! Den tionde delen i serien Familjen Monstersson fortfarande lika härligt överraskande, och med läskigt bra bilder! Serien är älskad av såväl lättlästläsare och deras föräldrar som bibliotekarier och bokbloggare. Eller som Bibliotekstjänst skrev: kommer att få många barn att förstå varför det är roligt att läsa. Familjen Monstersson ingår i Rabén & Sjögrens serie med lättlästa böcker för de allra yngsta nybörjarläsarna. Enkel text och läsvänlig typografi, pratbubblor med versal text plus massor av roliga färgbilder.
178285
Bok:Titta natten:2017:Första utgåvan, första upplagan
Av: Mendel-Hartvig, Åsa
Utgivningsår: 2017
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Upplaga: Första utgåvan, första upplagan
Förlag: [Linköping] : Olika förlag AB, 2017
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2017
Flinga, kråka, apelsin. Smaka, lyssna, lukta. Det är vinter ute! Vår, sommar, höst och vinter! Genom vår, sommar, höst och vinter följer vi fyra olika barn som på egen hand upptäcker naturen. Äventyr med alla sinnen vidöppna. Lika enkelt som storslaget! Titta-böckerna skapar både ord och känslor på en gång. Det är både göra och se. Det är perfekt för det lilla barnet och roligt för det stora barnet. Aktiverar alla sinnen. Pekbok från cirka 0 år OLIKA förlag tilldelades Rättvisepriset 2012 och Stenbecksstipendiet för sitt arbete för jämställdhet och jämlikhet i bokvärlden. Boken är tryckt i vår geografiska närhet på miljöcertifierat papper och tryckeri. Sagt om boken: Boken speglar författaren Åsa Mendel-Hartvigs och illustratören Maija Hurmes varsamma respekt och stora förtroende för det lilla barnet och lämnar läsaren med en varm känsla i maggropen. Färgen genom hela boken är genomgående kallt blå, de varma känslorna bildar en fin kontrast. Boken bjuder på en finstämd avslutning med vännerna, seriens övriga barn, samlade runt snölyktan. En lika genialisk som ljuvlig liten serie! Maria Nestorzon, BTJ Sagt om tidigare böcker i serien:: Illustrationerna har en mjuk och behaglig framtoning där ljusa färger skapar en harmonisk stämning. Det finns dock plats för både humor och lite vardagsdramatik, för när huvudpersonen smakar på sin tå upptäcker hen hur illa det smakar för den är full av sand. Sammanfattningsvis är Titta havet en fin pekbok som med sin vardagliga ton kan nå en stor läse- och lyssnarkrets. Dag Hedberg, BTJ Min sexmånaders tittar fascinerat på de färgglada bilderna och lyssnar på mina ord. Vi tar med oss böckerna ut i naturen och jämför tillsammans med treåringen. Det är böcker att inte bara läsa utan uppleva. De skapar både ord och känslor på en gång. Det är både göra och se. Det är perfekt för det lilla barnet och roligt för det stora barnet. Aktiverar alla sinnen. 365 böcker du borde läsa lllustrationerna av Maija Hurme är oerhört fina, på ett mjukt sätt, medan Åse Mandel-Hartvigs text är så pass mättad som en bok på den här nivån måste vara. Ett eller två ord ska kunna säga allt. Titta havet är utmärkt att peka i, tillsammans med ett litet barn. Förhoppningsvis håller parken och natten samma klass syftet att utforska naturen, årstiderna och språket med läsningen till hjälp är både bra tänkt och mysigt genomfört. Tekoppens tankar Det är sommar och strandutflykt med mås, våg, sten och tång. Fina bilder och få ord för de allra minsta. Prickiga Paula Med små medel och varm känsla förmedlar författaren Åsa Mendel-Hartvig och illustratören Maija Hurme kunskap och engagemang. Text och bild bildar en tilltalande naivistisk enhet som barnet lätt knyter an till ett alldeles ypperligt möte! Maria Nestorzon, BTJ I boken visas bilder på allt möjligt i skogen och vad en kan göra med det. Bilderna är färgstarka och glädjefyllda med blommor, kottar och stövlar i skogen. Den får också med relationen mellan förälder och barn på ett rörande sätt och jag ser fram emot att läsa den för minstingen eftersom stora mest gillar långa texter och målande beskrivningar. Här är det bilderna som talar för sig själva till stor del i båda bilderna, och på ett bra sätt! 365 böcker du borde läsa Illustrationerna är tydliga och mjuka men på samma gång går de rakt in i hjärtat med sin enkla men ändå målande närvaro. Bilderna jobbar med blickar och händer som gör att bilderna blir tydliga och grönskan ger allting en fin inramning. Anna Liv Lidström, för Dagens bok. 8 av 10 i betyg! Att upptäcka skogen på våren det är grönt och fint. Blommor att lukta på, humla att lyssna på, mossa att gosa med, kotte att tugga på och pappa att pussa på. Det kommer tre böcker till i denna söta serie, en bok för varje årstid. Ser jag fram emot! Prickiga Paula
191495
Bok:På hal is:2018
Av: Kinney, Jeff
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hcg
Medietyp: Bok
Förlag: [Stockholm] : Bonnier Carlsen, 2018
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Första svenska upplaga 2018
Greg kämpar med vintern - än är det för varmt, än för kallt. Det enda som lindrar är varm choklad. Men när skolan stänger på grund av all snö räcker det inte med chokladen.Grannskapet förvandlas till ett vintrigt slagfält där Greg och kompisen Rowley måste kryssa mellan allianser, svek och stridande gäng. Hur ska de slippa undan det gigantiska snöbollskriget med livet i behåll? Böckerna om Greg är en världssuccé som sålt i 200 miljoner exemplar på 59 språk.
29071
Bok:Bu och Bä i blåsväder:1995
Av: Landström, Olof
Av: Landström, Lena
Utgivningsår: 1995
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Förlag: R&S
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 1995.
När Bu och Bä ska göra någonting blir det oftast trassligt. De blir förvånade. Till slut ordnar det ändå upp sig utan att Bu och Bä vet riktigt hur det har gått till. Den här gången ska Bu och Bä åka spark till affären. Dit går det som en blixt, men på hemvägen blir det snöstorm.
191854
Bok:Mamma Mu läser:2018
Av: Wieslander, Jujja
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Rabén & Sjögren, [2018]
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2011
Kråkan pekade på Mamma Mu. Hmm vad gjorde DU i natt om jag får fråga??? Jag såg nog att du kom hem i BILEN!!! Mamma Mu tog sin bok i famnen och blundade. Jag var på blibluteket. Jag läste, sa hon längtansfullt. Kor kan inte läsa böcker. Kor SKA inte läsa böcker! Kor ska vara hemma!! Krax! Kråkan sjönk ihop på marken. Varför kan inte du göra lite vanliga saker, cykla och klättra i träd och sånt? sa han ynkligt. Det är så musigt med böcker Kråkan. Om man kan läsa, så kan man få veta nästan allting! Berättelserna om Mamma Mu och Kråkan har sitt ursprung i barnets lek med ord och ljud och rörelser. Leken har sedan tagit form till en visa, en vers, en bok. Böckerna om Mamma Mu läses över hela världen och har översatts till mer än 30 språk.
101836
Bok:En hög med snö:2012
Av: Bengtsson, Anna, 1951-
Utgivningsår: 2012
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Förlag: Alfabeta
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2012.
Med fantastiska färger och ett magiskt ljus tecknar Anna Bengtsson en årstid som kommer och går och livet som utspelar sig under vägen till och från dagis. Vintern kommer. Snön faller och faller. Snöröjarna har fullt sjå, de plogar hela natten. På morgonen är Leyla den första som upptäcker en alldeles lagom hög med snö som blivit kvar. Det snöar mer och mer och högen blir allt större. Den ligger så bra, precis på vägen till dagis. Man bara MÅSTE klättra på den ett tag, varje gång man kommer förbi. Eller gräva. Eller nosa om man är en hund. När det töar börjar snöhögen krympa. Vem vet vad som då kan komma fram? (3-6 år)


Vi har en ny kulturwebb!

Numera hittar hittar du allt som rör kulturverksamheten i Härryda kommun på kultur.harryda.se.

Kika i kalendern för att ta del av spännande evenemang på scen, konst & utställningar, aktuella biofilmer, barn & familj, unga, aktiviteter på våra bibliotek och på våra kulturhus i Mölnlycke och Landvetter.

 

 

Barnbibblan. Illustrationer från barnbibblan.se av Petra Segerberg och Sofia Wegraeus


Barnens bibliotek