Föräldrar & barn

 

Här har vi samlat sådant som du och ditt barn kan ha nytta av. Boktips, roliga länkar och sånt som du kan göra hos oss på biblioteken.

 

Våren är här! Våren är här!
83394
Bok:Paddington i trädgården:2009
Av: Bond, Michael
Av: Alley, Robert W
Utgivningsår: 2009
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Förlag: BW
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Första svenska upplaga 2009.
Bilderbok om björnen Paddington som nu bor hos familjen Brown. Han trivs mycket bra. En morgon slår han sig ner i trädgården och gör upp en lista på vad som är bra med att vara en björn och bo hos familjen Brown. När listan är klar, kommer han på att han glömt det bästa av allt - själva trädgården.
En morgon slog sig Paddington ner i trädgården och började göra upp en lista över allt som var bra med att vara en björn och att bo hos familjen Brown.Han hade ett eget rum och en varm säng att sova i. Och han fick marmelad till frukost varje morgon. I mörkaste Peru hade han bara fått marmelad på söndagar.Listan blev så lång att han snart fick slut på papper. Då insåg han att han hade glömt det bästa av allt nämligen själva trädgården
196886
Bok:Vår i Bullerbyn:2019:Sjätte upplagan
Av: Lindgren, Astrid
Utgivningsår: 2019
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Biografier
Medietyp: Bok
Upplaga: Sjätte upplagan
Förlag: [Stockholm] : Rabén & Sjögren, [2019] : 2019
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 1965
En älskad klassiker i ny, vacker utgåva! Och nog längtar man till våren när man läser om Bullerbybarnen som har så roligt i naturen. De plockar blommor, leker kurragömma, seglar med barkbåtar och hälsar på alla nyfödda djurungar. Och när Lisa får en alldeles egen lammunge, Pontus, är lyckan gjord!
94519
Bok:Saga Blom kollar in våren:2011
Av: Gullichsen, Anna
Av: Knuutinen, Cara-Maria
Utgivningsår: 2011
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Förlag: Söderström
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2011.
Tidigt på våren ser allting annorlunda ut än på sommaren. Hon sparkar av sig skorna som faller med två dunsar i marken. Det är skönt att sitta högt uppe i eken och vifta med tårna en varm vårdag.Saga har bra utsikt över trädgården, ån, skjulet och den lilla grönmålade porten. Där går farmor med sina korgar. Hon är på väg in i det sandfärgade huset. Putte står med sin kikare och skådar fåglar.Du sitter högt uppe du, ropar Putte till Saga. Som i ett fågelskådartorn.Farmors granne Putte är fågelskådare. Han berättar om vårfåglar för Saga. Om bofinken, backsvalan, staren, taltrasten, sångsvanen och den vitryggiga hackspetten. Men när Saga ser att farmor och Putte kramas bakom vinbärsbuskarna försvinner vårpirret ut hennes kropp ...Det här är tredje boken om Saga Blom och som tidigare bjuds läsaren på betydligt mer än en berättelse. Utöver Cara Knuutinens vänliga illustrationer ingår recept på nässelsoppa och nässelpannkakor samt en lista där bokens ägare kan kryssa av vårfåglar.
181208
Bok:Odla med Omar : färger och former i trädgården:2018
Av: Wirsén, Carin
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Bonnier Carlsen, 2018
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2018
Bland brokiga blad och busiga frön I Stina och Carin Wirséns serie "Lek och lär med brokiga" får barnet möta och lära sig om siffror, former, väder och andra klurigheter tillsammans med ett gäng brokiga små figurer. Odla med Omar är en bok om färg, form, frukt, grönsaker och blommor. Omar älskar att fundera över det som växer och vad som händer med frön som stoppas ner i jorden. Det är lite som trolleri! Små, små frön blir till slingriga, blommiga växter eller knapriga morötter. Bara man väntar tillräckligt länge ... Följ med Omar på en färgsprakande promenad genom trädgården och upptäck massor av färger, frukter och former. Vilka färger har frukterna och blommorna? Är de vassa? Går de att äta? Varför behövs humlor och vad händer med rötterna som finns under jorden? En rolig och tankeväckande bok om blommor, färg och form att läsa tillsammans. Carin Wirséns finurliga texter rimmar perfekt med Stina Wirséns brokiga bilder och blir till storslagen läsning för vetgiriga små utforskare. Sagt om tidigare böcker av Carin och Stina Wirsén: "Deras samarbete har nu resulterat i en rad titlar, som inkluderar några av den samtida svenska barnboksutgivningens bästa böcker för de minsta barnen." Svenska Dagbladet
117842
Bok:Trädet på kullen:2014
Av: Davidsson Neppelberg, Helena
Utgivningsår: 2014
Språk: Svenska
Hylla: Hcf
Medietyp: Bok
Förlag: Alfabeta
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2014.
Ett träd står på en kulle. Pojken Olof klättrar upp i det stora trädet på våren. Vinden vaggar sakta trädet och pojken somnar. Han sover genom hela sommaren och först när det blir höst vaknar han och får bråttom hem.
Ett träd står på en kulle. En pojke klättrar upp i trädet. Vinden vaggar sakta trädet och pojken somnar. Han sover igenom hela sommaren och först när det blir höst vaknar han och får bråttom hem. När vintern kommer och hela landskapet är täckt av snö, ligger pojken nedbäddad i sin säng under bladmönstrade lakan och längtar efter våren. Och efter trädet.Trädet på kullen är en enkel och poetisk berättelse där man kan följa årstidernas växlingar. Texten är kort och enkel och de färgglada bilderna är tydliga och har kraftiga konturer. I bilderna kan man också hitta roliga detaljer som fåglar och ekorrar som man kan följa från sida till sida. (3-6 år)
56595
Bok i serie:Vår : [aktiviteter, fakta, upplevelser]:2004
Av: Berg, Øivind
Utgivningsår: 2004
Språk: Svenska
Hylla: uUe
Medietyp: Bok i serie
Förlag: Malmö : Richter, 2004 (tr. 2007)
Resurstyp: Fysiskt material
En bok i serien Årstidsböckerna som vill ge barn kunskap om växter och djur tillsammans med idéer till aktiviteter. Här kan man läsa om de första blommorna, träden i skogen, hur fåglarna bor, låter och lägger sina ägg, hur man bygger en fågelholk och en koja.
I en ny serie, Barnens naturböcker, får barn och vuxna uppleva naturen på ett nytt spännande sätt. Korta texter, fascinerande fakta och skojiga aktiviteter gör det lätt att upptäcka hur roligt och lärorikt det är att vara ute i naturen. Vår är den första boken i serien. Följ med ut och upptäck hur roligt det är att fånga grodyngel, tälja en säljflöjt, övernatta i vindskydd, smyga på fåglar och andra djur och fiska i älvar, sjöar och hav!
137480
Bok:Titta det växer!:2015
Av: Muller, Gerda
Utgivningsår: 2015
Språk: Svenska
Hylla: uQe
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Bergh, 2015 (Polen)
Resurstyp: Fysiskt material
Sophie bor i stan, men på loven brukar hon vara hos sin mormor och morfar på landet. De har en köksträdgård där det växer massor av grönsaker. Här får Sophie lära sig allt en trädgårdsmästare behöver veta. Men oj vad det är mycket att tänka på! Man måste luckra upp jorden, vattna, rensa ogräs och se upp för baggar som äter upp potatisblasten! Följ Sophie genom årstiderna och lär dig att odla egna grönsaker och kryddväxter!
153925
Bok:I min trädgård:2016
Av: Davidsson Neppelberg, Helena
Utgivningsår: 2016
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm: Alfabeta, 2016 (Tyskland)
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2016
En sommardag i trädgården, vad kan man hitta där? Jo, till exempel en nyckelpiga som klättrar, ett bi som surrar, en anka som badar och en blomma som växer. Bäst att vattna den!Helena Davidsson Neppelberg är illustratör och har illustrerat många böcker, både med egna texter, och texter skrivna av tvillingsystern, författaren Cecilia Davidsson. Helena Davidssons illustrationer kan man bland annat se i Dagens Nyheter, Tidningen Vi och Fokus, i olika läromedel samt på Arlas mjölkpaket.
155846
Bok:Floras naturpysslor : skapa med blad, kottar och stenar:2016
Av: Digman, Kristina
Utgivningsår: 2016
Språk: Svenska
Hylla: uP.09
Medietyp: Bok
Förlag: [Stockholm] : Bonnier Carlsen, [2016] : [Stockholm] : Bonnier Carlsen, [2016] : Lettland, 2016
Resurstyp: Fysiskt material
Inspireras av Flora och allt fint du hittar i naturen. Blad och frön blir fåglar och fiskar, kottar och stenar blir ugglor och harar. Kristina Digmans bilder väcker skaparlust och fantasi. Hennes naturpyssel är oemotståndligt och originellt. Perfekt för föräldrar och barn att göra tillsammans!

Allt fint som Flora ser, samlar hon: stenar, pinnar, kottar och snäckor. Sedan gör hon fantasifulla djur, spännande spökmobiler och kottgirlanger, eller varför inte en snigelparad? Det och mycket mer kan du också göra med saker som du hittar. 

Här finns sinnrika idéer för dig som tycker om att samla, måla, klippa och klistra, samtidigt som du lär dig om träd, skog och mark. En unik inspirationsbok för barn och vuxna som också är en konstupplevelse i sig.
178279
Bok:Pick pick pick:2017
Av: Cousins, Lucy
Utgivningsår: 2017
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Förlag: [Stockholm] : Triumf förlag, [2017]
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Med titthål Första svenska upplaga 2017
En dag sa min pappa hackspeten Det är dags att du lär dig att picka hål i ett träd. Lilla hackspeten lärde sig snabbt att picka hål och blev superglad - Jippie! Woho! Han flög ut på sitt första stora äventyr och pickade och pickade och pickade. Han pickade på dörren, på hatten, på soffan, på kläder, på ett tennisracket. Överallt pickade han. Men TITTA vad många hål han har gjort!
196708
Bok:Mamma Mu städar:2019
Av: Wieslander, Jujja
Utgivningsår: 2019
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Rabén & Sjögren, [2019] : 2019
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 1997
- Titta vad jag har gjort! sa Mamma Mu. Jag har plockat blommor, putsat fönster och sopat. Det är inte alla kor som gör det. - Gör vadå? sa Kråkan. - Städar, sa Mamma Mu. - Städar!? ropade Kråkan. Ryck mej i fjädern! Du har viftat lite på svansen. Och det kallar du att städa!
101833
Bok:Den gröna cellon:2012
Av: Källander, Inger
Av: Helldorff, Anna
Utgivningsår: 2012
Språk: Svenska
Hylla: uUf
Medietyp: Bok
Förlag: Storå : Pärspektiv, 2012
Resurstyp: Fysiskt material
Vem är det som reser genom rymden för att väcka naturen till liv på våren? Jo, det är solstrålen. Vad händer vid det magiska mötet med videkissarna och det gröna sälgbladet? ?Vad är det för musik som uppstår av solens strålar och varför är de gröna färgerna i naturen så viktiga för allt liv på jorden? Den gröna cellon berättar om hur fotosyntesen går till och vad som händer i de gröna cellerna när växtens klorofyll tar emot solljusets energi. Det blir som en symfoni där det bildas näring för växtens liv och förökning och syre som gör att allt liv på jorden kan andas. Ett trolleri som är osynligt för det mänskliga ögat men livsviktigt för allt liv på jorden, inte minst människans. Den gröna cellon är den första boken i serien Osynliga Mirakel. Den har omarbetats till barnbok utifrån den fotoillustrerade boken Osynliga Mirakel som berättar om några av naturens viktiga ekosystemtjänster. Med text och bild väcker Den gröna cellon fantasin och lusten hos barn och vuxna att ta fram förstoringsglaset för att gå ut i naturen och leta efter egna mirakel. Texten är skriven av läraren, lantbrukaren och författaren Inger Källander. De naturnära och lustfyllda illustrationerna är målade av Anna Helldorff, illustratör och tidigare förskollärare. Pärspektiv Förlag & Motus Media


Vi har en ny kulturwebb!

Numera hittar hittar du allt som rör kulturverksamheten i Härryda kommun på kultur.harryda.se.

Kika i kalendern för att ta del av spännande evenemang på scen, konst & utställningar, aktuella biofilmer, barn & familj, unga, aktiviteter på våra bibliotek och på våra kulturhus i Mölnlycke och Landvetter.

 

 

Barnbibblan. Illustrationer från barnbibblan.se av Petra Segerberg och Sofia Wegraeus


Barnens bibliotek