Föräldrar & barn

 

Här har vi samlat sådant som du och ditt barn kan ha nytta av. Boktips, roliga länkar och sånt som du kan göra hos oss på biblioteken.

 

Boktips till skolstarten Boktips till skolstarten
54541
Bok i serie:Var är bus-Alfons?:1982
Av: Bergström, Gunilla
Utgivningsår: 1982
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok i serie
Förlag: R&S
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 1982. Första upplaga i denna version 2002
Nionde boken om Alfons Åberg som nu ska börja skolan. Han är rädd men det går över när han träffar fröken.
Alfons är stor och ska börja skolan i morgon. Men varför är han så tyst och spak? Och inte glad och busig som han brukar? Alfons är inte den enda som är rädd, nyfiken och orolig inför skolstarten. Till och med fröken känner magpirret... Boken utkom första gången 1982. Läsarålder: 4-8 år
117263
Bok:Bobo i apskolan : en bildningsroman:2014
Av: Persson, Malte
Av: Adolfsson, Mattias
Utgivningsår: 2014
Språk: Svenska
Hylla: Hcf
Medietyp: Bok
Förlag: Bonnier Carlsen
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2014.
Bonoboapan Bobo bor i djungeln. Nu har han äntligen börjat i apskolan. Jätteroligt tycker Bobo. Men när han lärt sig en bokstav som heter A, vill han lära sig fler bokstäver. Det går alldeles för långsamt i skolan så Bobo ger sig av mot biblioteket.
Bland bananer och bokstäver Apkul högläsningspärla för hela familjen. Poeten och författaren Malte Persson har tillsammans med kluriga illustratören Mattias Adolfsson skapat en rolig djungelskröna som utspelar sig bland blad, bananer och bokstäver. I djungeln bor bonoboapan Bobo, som äntligen har blivit stor nog att börja i apskolan. Skolan är rolig tycker Bobo. Till exempel får man lära sig att det finns en bokstav som heter "A", att man måste räcka upp foten innan man pratar och att ett träd är lika många som en apa. Men snart vill Bobo lära sig om fler bokstäver och i skolan går det fasligt långsamt fram. "Det lär vi oss kanske på högstadiet", säger Bobos fröken när han frågar om bokstaven "B". Vad ska en liten nyfiken apa ta sig till då? Mot biblioteket! Malte Perssons text skuttar och svingar sig med lätthet fram genom berättelsen, som ackompanjeras perfekt av Mattias Adolfssons lågmält, humoristiska akvareller.
75032
Bok:Nya kompisar:2008
Av: Bross, Helena
Av: Ilves, Kadri
Utgivningsår: 2008
Språk: Svenska
Hylla: Hcf
Medietyp: Bok
Förlag: Bonnier Carlsen
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2008.
Den första fristående boken i serien om Axel och Omar som bor på Solgatan 1. Här träffas Axel och Omar för första gången i den nya skolan. Axel hjälper Omar med en känslig sak utan att någon vuxen märker något. Boken ingår i serien Extra lätt att läsa, tänkt för barn som just har börjat läsa själva.
Kort och enkel vardagsdramatik när den är som bäst! "Solgatan 1" är en serie mycket lättlästa böcker. Mysiga och charmiga berättelser med värme för de absoluta nybörjarläsarna - med få och korta textrader och enkla ord i versaler. Böckerna ingår i "Extra lätt att läsa". "Nya kompisar" är den första helt fristående boken i "Solgatan 1". Den handlar om första gången Axel och Omar träffas i den nya skolan och hur Axel hjälper Omar med en känslig sak, utan att någon vuxen märker något. "Axel och Omar är sympatiska karaktärer i total avsaknad av coola manér, vilket gör böckerna extra värdefulla." Ann-Mari Tammerman, Upsala Nya Tidning "Helena Bross har lyckats med att använda en varierad vokabulär som ändå håller sig inom ramarna för barnens egen språkliga erfarenhet. Kadri Ilves glada och livliga bilder fyller på ett omväxlande sätt i". Kristin Hallberg, SvD
172679
Bok:Bockarna Bruse börjar skolan:2017
Av: Rørvik, Bjørn F
Utgivningsår: 2017
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Förlag: 2017 : [Stockholm] : Lilla Piratförlaget, [2017] : 2017
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Första svenska upplaga 2017
"En sanslös, rolig bok som tvingat ner Jo Nesbø från översta platsen på norska topplistan. Extra bonus: Pija Lindenbaums översättning." Ingalill Mosander, Aftonbladet Det var en gång tre bockar som hette Bruse. En dag fick de ett brev om att de måste börja skolan. Varför då? frågade den minsta. Alla måste gå i skolan nu för tiden, sa den största bocken. Och så bestämde de sig i alla fall att pröva på, en vecka eller två. Men skolan har fått en ny rektor - och det är inte vem som helst! Bjørn Rørvik och Gry Moursunds böcker om bockarna Bruse har blivit ett fenomen - de älskas av såväl barn som vuxna. Svensk översättning av Pija Lindenbaum . "Bjørn F Rørvik och Gry Moursund gör en genomarbetad komposition av varje uppslag, där texten eftertryckligt varierar i typografin och sneddar in i bilderna så att bild och text ingår en oupplöslig enhet. Bjørn F Rørvik blinkar då och då åt de vuxna i sin text, utan att det känns påklistrat. Ändå är det Gry Moursunds levande, vildsinta bilder som återigen är bokens bärande del, i en skickligt genomförd stil som påminner om barnteckningar. ... det är klart att det ordnar sig, i denna oväntat roliga skräckberättelse om den moderna skolans rekryteringsproblem. Lotta Olsson, Dagens Nyheter "Rørviks och Moursunds böcker är härligt upproriska i både berättelser och bilder och man får alltid ett äventyr.! Viveca Bladh, Kulturnytt i P4 "Det är svårt att inte låta sig roas av berättelsens nyanserade situationskomik, som inte bara illustrationerna framhäver, utan likväl Pija Lindenbaums många gånger precisa val av ord och uttryck." Staffan Engstrand, BTJ
102148
Bok:Smarta små upptäcker skolan:2012
Av: Westin, Birgitta
Av: Brunnberg, Moa
Utgivningsår: 2012
Språk: Svenska
Hylla: Hcf(s)
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : R&S, 2012
Resurstyp: Fysiskt material
Del i en antologiserie för barn. Här handlar det om skolan som skildras från uppropet till skolavslutningen. Man får möta en skolklass och klassens fröken den allra första skoldagen. Man får prova olika skolämnen, följa med till matsalen, leka på skolgården, åka på utflykt och träffa flera av de vuxna i skolan.
För första gången finns nu en hel, härlig bok om skolan ur barnperspektiv, från uppropet till skolavslutningen. En antologi som vill öppna dörrarna till en ny, spännande värld och skapa nyfikenhet och lust. En unik nybörjarbok, lika mycket finbok som användarbok. Många barn drömmer om att börja skolan långt innan de blir sju år. De närmar sig skolstarten fyllda av förväntningar och frågor. Mycket nytt väntar, skolkorridor och klassrum, lärare och klasskamrater. Men vad gör man egentligen i skolan och hur går skoldagen till? I Smarta små upptäcker skolan kan man gå på egna upptäcktsfärder så mycket man vill. Man får möta en skolklass och klassens fröken den allra första skoldagen. Man provar olika skolämnen, möter barn som knäcker läskoden, övar läsning och skrivning och testar att räkna roliga mattetal. Man får följa med till matsalen, leka på skolgården och åka på utflykt. Men också träffa flera av de vuxna på skolan; rektorn, mattanten, vaktmästaren och skolsköterskan och, inte minst, möta en oförglömlig typ, vikarien. Allt detta och mycket annat roligt finns att upptäcka i den sinnliga boken fylld av glimtar och erfarenheter från livet i skolan. Här finns massor av nyskrivna och nyillustrerade bidrag, men också några klassiska pärlor. De lekfulla, enkla texterna och vackra och tydliga illustrationerna inspirerar varje nybörjare att vilja börja läsa och lära sig genast. Medverkande: Emma Adbåge, Lisen Adbåge, Ingela P Arrhenius, Ramona Badescu, Stina Borrman, Benjamin Chaud, Peter Cohen, Helena Dahlbäck, Kristina Digman, Kristian Hallberg, Maria Jönsson, Olof Landström, Mati Lepp, Pija Lindenbaum, Barbro Lindgren, Frida Nilsson, Robert Nyberg, Ingrid Vang Nyman, Charlotte Ramel, Anna Ribbing, Grethe Rottböll, Ester Salminen, Sarah Sheppard, Lena Sjöberg, Eva Staaf, Pernilla Stalfelt, Ulf Stark, Karin Tidholm, Jesús Miguel Verona, Martina Wagner, Frits Wigforss, Helena Willis, Stina Wirsén och Emma Åkerman. I samma serie: Smarta små upptäcker naturen (2011) och Smarta små upptäcker kroppen (2014).
172076
Bok:Jag ska börja skolan : en antologi:2017
Utgivningsår: 2017
Språk: Svenska
Hylla: Hcf(s)
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : En bok för alla, [2017] : Stockholm : En bok för alla, [2017] : 2017
Resurstyp: Fysiskt material
En helt ny antologi om att börja skolan! Här får du veta allt du behöver om skolan: från uppropet till vad som händer på rasten, att få nya kompisar och att äntligen förstå vad bokstäverna betyder. Några av våra mest välkända och älskade författare och illustratörer medverkar med både nya och redan välkända verk. Här finns längre och kortare texter, ramsor, sånger, historier och härliga illustrationer. Favoriter som Carin Wirsén, Lennart Hellsing, Kerstin Lundberg Hahn, Filippa Widlund, Ulf Nilsson, Petter Lidbeck och Hanna Granlund är bara några av alla vars verk finns i boken. En skönlitterär guide om skolan som är perfekt att sätta i händerna på den som ska börja ettan eller förskoleklass!
170995
Bok:Boken om att börja skolan:2017
Av: Bross, Helena
Utgivningsår: 2017
Språk: Svenska
Hylla: Hcf
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Bonnier Carlsen, 2017
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2017
Spännande skolstartsläsning av hyllade Helena Bross Helena Bross har skrivit de omåttligt populära Lätt att läsa-serierna "Axel och Omar" och "Klass 1B". I Boken om att börja skolan skriver hon för alla som är nyfikna på hur det är att börja skolan. Högläsning när den är som allra bäst! Det är dagen innan Isak ska börja ettan. Han sitter hemma på sängen och känner hur det pirrar i magen. Att börja skolan känns spännande, roligt och läskigt på samma gång! Tänk att lära sig läsa och räkna, och att få en massa klasskompisar man aldrig har träffat förut! Att börja skolan är stort. Vad Isak inte vet är att de andra i hans klass är minst lika nervösa: Leila, Juli och Gunnar funderar också över hur det ska bli. Vilken tur att fröken visar sig vara väldigt snäll och att skolan faktiskt verkar vara ganska så rolig. I Boken om att börja skolan låter Helena Bross oss följa med en klass under deras första läsår. Här får vi bekanta oss med skolan som den ser ut en helt vanlig vardag med schema, läxor, gympapåsar och hemspråk. Helena Bross är fenomenal på att göra det vardagliga spännande och roligt. Hon är själv lågstadielärare och berättar utifrån sin gedigna erfarenhet av att arbeta inom skolan. Emma Göthners livfulla och träffsäkra illustrationer skapar igenkänning och bidrar till stor läsglädje. Det här är en efterlängtad och angelägen bok att läsa tillsammans för alla nyfikna föräldrar och barn.
183292
Bok:Hjälp! : ny i klassen!:2018
Av: Gesén, Pernilla
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hcf
Medietyp: Bok
Förlag: [Stockholm] : Lilla Piratförlaget, [2018] : 2018
Resurstyp: Fysiskt material
"En perfekt serie för nybörjarläsaren om livet på lågstadiet." Mari Gustafsson, Piteå-Tidningen "Hjälp! Ny i klassen! är en fin och känsligt beskriven skildring av att komma ny i en klass. Bilderna och texterna bidrar tillsammans till att tonen i berättelsen blir trovärdig och karaktärerna igenkännbara." Annakarin Lindberg, BTJ Den nya skolan är stor. Flera våningar hög. Och Maddox är ny i klassen! Det är jättemycket som är annorlunda vännerna, lärarna och lekarna. Men annorlunda kanske också kan vara bra? Hjälp! Ny i klassen!  är en lättläst bok om hur läskigt det kan vara att börja i en ny klass, i en ny skola.  Pernilla Geséns  och  Jeanette Mildes Kompisböcker skildrar livet i första klass med stor igenkänning och humor.
69371
Bok:Ny i klassen:2007
Av: Bross, Helena
Av: Rönns, Christel
Utgivningsår: 2007
Språk: Svenska
Hylla: Hcf
Medietyp: Bok
Förlag: Bonnier Carlsen
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2007.
Frank ska flytta och han oroar sig över hur det blir att börja i klass 1b. Tänk om matteboken är svår och fröken är en elak häxa? Klass 1b är en serie lättlästa, fristående böcker som var och en har något eller några av barnen i klassen som huvudpersoner. Passar barn mellan sex- och nio år som börjat läsa själva.
Frank ska flytta och det är hans sista dag i den gamla skolan. På måndag ska han börja i "Klass 1b". Han känner ingen där och den nya skolan ser så stor ut. Tänk om ingen vill leka med honom på rasten? Och tänk om de har en jättesvår mattebok! Eller om hans nya fröken är en elak häxa! "Klass 1b" är en nyproducerad serie lättlästa böcker som redan har blivit en succé. Här får vi möta en skolklass i en serie helt fristående böcker, som var och en har något eller några av barnen i klassen som huvudpersoner. Böckerna ingår i vår populära Lätt att läsa-serie. "Ny i klassen" är en vardagsnära, varm bok med hög igenkänningsfaktor, om hur det kan vara att byta skola och komma till en ny klass. En perfekt bok för alla killar och tjejer som precis har börjat läsa själva. Läs också: "Spöket i skolan" (2006), "Starkast i klassen" (2006), "Hemliga kompisar" (2006) och "Världens finaste glasögon" (2006). Böckerna är roligt och färgstarkt illustrerade av Christel Rönns med fartfyllda, söt-tuffa bilder. Helena Bross är författare, översättare och lågstadielärare, med en stor produktion av lättlästa böcker för nybörjarläsare bakom sig.
62562
Bok:Pyret börjar skolan:2005
Av: Goyeryd, Ingvor
Av: Eriksson, Leif E
Utgivningsår: 2005
Språk: Svenska
Hylla: Hcf
Medietyp: Bok
Förlag: Bonnier Carlsen
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2005.
Fjärde fristående bilderboken om den adopterade flickan Pyret som här börjar skolan. Barnen i klassen är väldigt frågvisa. Pyret tycker att det är jobbigt och rymmer en dag till förskolan där fröken Helena tröstar henne och kommer på en bra idé som löser problemet - alla i klassen får berätta om var de är födda.
Boken handlar om Pyret, som är adopterad från Indien, och hennes första vecka i skolan. Pyret längtar tillbaka till tryggheten på förskolan, där alla kände henne och inte ställde en massa frågor. I den nya klassen finns det två pojkar som är väldigt nyfikna på Pyret och hela tiden frågar saker som: "Varför är du brun?" och "Är det kul att vara adopterad?". Och så tycker de att Pyret är ett konstigt namn. Pyret tycker det är rätt jobbigt och drar sig undan, och en dag får hon nog. Hon hoppar ut genom ett fönster och springer bort från skolan - tillbaka till förskolan. Där finns fröken Rosa som tröstar och förstår, och hjälper Pyret att hitta en lösning: alla barnen i klassen får berätta om var de är födda. Därmed får pojkarna och alla andra i klassen svar på sina frågor och när nyfikenheten är stillad hittar pojkarna och Pyret fram till varandra - och Pyret börjar trivas i skolan. Det här är den fjärde fristående boken om Pyret, som nu nått upp i skolåldern. I den första boken berättar Pyret för sina förskolekompisar om hur det gick till när hennes mamma och pappa hämtade henne i Indien, och i den andra boken får hon själv följa med och hämta sin lillebror i Vietnam. Den tredje boken utspelar sig i Indien, och när hon är tillbaka i sitt födelseland funderar hon över sin adoption och varför det blev som det blev. Både författare och illustratör är adoptivföräldrar och har samarbetat sedan 1992. De har egna erfarenheter av hur adoptivbarn ofta får frågor om sin bakgrund. Barn ställer många frågor när de upptäcker något som är annorlunda. Den här boken, liksom de tre tidigare, vill öka förståelsen kring adoption och den vill förmedla att vi trots allt är ganska lika, oavsett hudfärg, bakgrund och förutsättningar.
156260
Bok:Nina börjar skolan:2016
Av: Gunér, Emi
Utgivningsår: 2016
Språk: Svenska
Hylla: Hcf
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Rabén & Sjögren, 2016 : Slovenien
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2016 Omslag: "Högläsning!"
[Nina går sin första termin i förskoleklass. Det är mycket som är nytt och spännande och vad hon har längtat!! Fröken verkar snäll och hon har mycket att berätta för klassen, viktiga saker som var toaletten finns. Ibland kommer det kluriga frågor som kanske bara någon kan lista ut men det gör inte så mycket. Lite trassel blir det ibland på rasterna och hemma kan det bli kaotiskt om mobiltelefonen försvinner t.ex. [Barnbokskatalogen]
Nina går sin första termin i förskoleklass. Det är mycket som är nytt och spännande och vad hon har längtat!! Fröken verkar snäll och hon har mycket att berätta för klassen, viktiga saker som var toaletten finns. Ibland kommer det kluriga frågor som kanske bara någon kan lista ut men det gör inte så mycket. Lite trassel blir det ibland på rasterna och hemma kan det bli kaotiskt om mobiltelefonen försvinner t.ex. [Barnbokskatalogen]
Nina tittar ut över klassen. Det är ganska många som Nina aldrig har sett förut. Men det är också rätt många som hon känner igen, som Nour, Märta och Adam som gick på hennes gamla förskola. Och så Ingrid som hon träffade på sjukhuset i somras. Nu börjar fröken ropa upp alla namn och det svirrar till i Ninas mage, snart måste hon räcka upp sin hand. Nina har längtat efter den här dagen så länge hon kan minnas. Och nu är den här. Hon ska äntligen börja i skolan. I klassrummet står riktiga skolbänkar och riktiga skolstolar och längst fram, vid den stora skrivtavlan, står Ninas lärare. Allt är så stort och nytt och det pirrar i hela Ninas kropp. Det här är berättelsen om Ninas första termin i förskoleklass. Om att öva på alla bokstäver, gå ut på rast, äta mat i en matsal, träffa gamla kompisar och få nya. Om att vänta både på att läsa dikt för hela skolan och på att tänderna ska trilla ut.
89569
Bok:Mitt lyckliga liv:2010
Av: Lagercrantz, Rose
Utgivningsår: 2010
Språk: Svenska
Hylla: Hcf
Medietyp: Bok
Förlag: Bonnier Carlsen, 2010 ; 201008
Resurstyp: Fysiskt material
Tänk om man inte får en enda kompis när man börjar skolan! Den här natten kan Dunne inte sova. "Räkna får!" säger pappa. Men Dunne räknar andra saker i stället: alla gånger hon varit lycklig - och olycklig. Dunne har längtat efter att börja skolan i hela sitt liv. Men när det äntligen är dags blir hon knäsvag - tänk om hon inte får nån kompis! Att gå i skolan utan att ha kompisar är ju värsta mardrömmen, mycket värre än att inte kunna lära sig det där med att läsa och skriva. Vilken tur att Dunne och Ella Frida hittar varandra på skolgården redan nästa dag. De börjar gunga ihop och det fortsätter de med hela höstterminen. Dunne är lycklig, och när hon och pappa firar jul hos mormor och morfar kan hon inte låta bli att längta efter att skolan ska börja - för då får hon träffa sin bästis igen. Men något har hänt under lovet. Ella Frida klarar inte av att berätta vad, fröken får göra det. Och Dunne förstår inte hur hon någonsin ska kunna bli lycklig igen . Mitt lycklga liv utsågs till The New York Times Most Notable Books 2013 och nominerades till Deutsche Jugendliteraturpreis 2012. "Det här är årets bästa barnbok. Rose Lagercrantz skriver varken med onödiga eller svåra ord. Bara de rätta. Och hennes berättelse om Dunne är varm, härlig och helt oemotståndlig." Sölvesborgs-Tidningen "Det är en stor liten berättelse som träffsäkert blottar hela känsloregistret ur barnets perspektiv. Och veteranen Eva Erikssons illustrationer av uppräkningen är minst lika episka och sensibla." Smålandsposten "Storheten ligger ändå ytterst i barnperspektivet, här i betydelsen att världen ses ur Dunnes vinkel. Den komprimerade texten rymmer stort stoff." Expressen


Vi har en ny kulturwebb!

Numera hittar hittar du allt som rör kulturverksamheten i Härryda kommun på kultur.harryda.se.

Kika i kalendern för att ta del av spännande evenemang på scen, konst & utställningar, aktuella biofilmer, barn & familj, unga, aktiviteter på våra bibliotek och på våra kulturhus i Mölnlycke och Landvetter.

 

 

Vill du testa en iPad tillsammans med ditt barn på biblioteket? Den är fylld med roliga appar för barn 2-7 år. Ipad finns att låna i Mölnlycke, Hindås och Rävlanda.

Barnbibblan. Illustrationer från barnbibblan.se av Petra Segerberg och Sofia Wegraeus


Barnens bibliotek