Föräldrar & barn

 

Här har vi samlat sådant som du och ditt barn kan ha nytta av. Boktips, roliga länkar och sånt som du kan göra hos oss på biblioteken.

 

Nallemys! Nallemys!
52102
Bok:Familjen Nalle plockar blåbär:2003
Av: Norlin, Arne
Av: Lepp, Mati
Utgivningsår: 2003
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Förlag: R&S
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2003
Den andra bilderboken om familjen Nalle. Pappa Nalle har hört att riktiga björnar äter blåbär, men ingen i familjen vet hur bären ser ut eller smakar. Till slut hittar de ett blåbärsställe.
Familjen Nalle, småbarnens mysfavoriter, är tillbaka i en ny finurlig nallebok att läsa god natt med! Vad är blåbär? Arne Norlin, Mati Lepp och familjen Nalle synar blåbäret i sömmarna och bjuder in läsaren att göra detsamma. En helt bedårande bok! Pappa Nalle har hört att riktiga björnar äter blåbär. Båbä ä de? undrar Lillnallen. Mamma Nalle och Björnbusan vet inte heller hur blåbären ser ut eller hur de smakar. Bara att de lär vara blå och väldigt goda och saftiga. Men till slut hittar de ett riktigt fint blåbärsställe. Nu blir det blåbärskalas med blåbär, mjölk och socker. Familjen Nalle-böckernas underbart komiska poäng bygger på det uppskattade temat att de små läsarna vet bättre än figurerna i boken. Arne Norlins lakoniska blåbärs-text har fått Mati Lepp att blomma ut i ljuvliga bilder som ger associationer till Elsa Beskow och andra naturlyriker. Det här är en perfekt sova-gott-bok för de yngsta. Läs också den fina första boken "Familjen Nalle går i ide". Pressröster om Familjen Nalle går i idé: "Rätt uttryckt kan det enkla bli riktigt stort" Ulf Malmqvist, btj "Vid sängkanten passar ofta det lagom välbekanta och berättelsen har en underfundig ton, som lämpar sig vid godnattstunden." Kristin Hallberg, SvD Arne Norlin , född 1947, är författare och reporter på Aftonbladet. Mati Lepp , född 1947, är numera tecknare på heltid. Han har tidigare varit layoutare på Tidningen Vi. Familjen Nalle går i ide 2001 Läsarålder: 1-5 år
154424
Bok:Hitta nallen:2016
Av: Thorsson, Kjell
Utgivningsår: 2016
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Rabén & Sjögren, 2016 (Polen)
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2016
Hitta nallen och allt som behövs för att laga den! Följ med på en detaljrik och stämningsfull upptäcktsfärd genom tät skog, sagolika slottsmiljöer och hisnande höjder. På de myllrande uppslagen hittar du hela tiden saker som leder jakten vidare.
119068
Bok:Vad ska lilla Nallen göra nu?:2014
Av: Petrén, Eva
Av: Wester Norgren, Petra
Utgivningsår: 2014
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Förlag: Opal
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2014.
Lilla Nallen är hungrig. Vad ska han göra? Han ska gå ut och leta efter blåbär! Men blåbären är svåra att hitta, och Lilla Nallen blir alldeles smutsig när han letar. Vad ska han göra då? Han ska gå hem till sitt badrum och se till att bli ren igen. En söt bok för de allra minsta om hur man kan lösa olika problem som kan dyka upp under dagen.
175942
Bok:En natt vill Nalle vara stor:2017
Av: Stark, Ulf
Utgivningsår: 2017
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Lilla Piratförlaget, [2017] : 2017
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2017
Nallen känner sig stor och vill sova själv. Men när natten kommer med alla sina märkliga ljud är det nog ändå bäst att ligga intill pojken i sängen. Plötsligt låter något från köket! Vem, eller vad, kan det vara? En natt ville Nalle vara stor är en finstämd bilderbok av Ulf Stark och Charlotte Ramel . Om att sova själv, sova tillsammans och om att göra sig vän med natten. "Det enkla och lite poetiska språket samspelar väl med de stämningsfullaakvarellbilderna som tecknats upp i svart och kritats över med ett tunt blått hölje för att gestalta natten. ... En natt vill Nalle vara stor är en känslofylld och mycket fin vardagsberättelse om att komma över en rädsla." Sarah Magnusson, BTJ
94309
Bok:Nalla och Björn bygger en drake:2011
Av: Lindström, Kajsa
Utgivningsår: 2011
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Förlag: Alfabeta
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2011.
Två nallebjörnar bestämmer sig en regnig dag för att bygga en drake. Nallarna är fotograferade i uppbyggda miljöer. Läsaren får också lära sig hur man bygger en egen drake av pinnar, tyg och snören.
Minutiöst uppbyggda miniaiatyrer.En ljuvlig bilderbok om två nallebjörnar som en regnig dag bestämmer sig för att bygga en drake, i väntan på bättre väder. Boken är illustrerad med foton av nallarna i minutiöst uppbyggda miljöer en bok för alla som älskar miniatyrer och dockskåp. Dessutom lär sig läsaren hur man bygger en egen drake av pinnar, tyg och snören.Kajsa Lindström är modedesignern som för ett tjugotal år sedan bytte bana och började sälja egentillverkade nallebjörnar. Nu säljs de inte bara i Sverige utan även i England och USA. Det här är Kajsa Lindströms debut som författare.Nalla och Björn bygger en drake vann andra pris i Castorpristävlingen.
102408
Bok:Kolla!:2012
Av: Tidholm, Anna-Clara
Utgivningsår: 2012
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Förlag: Alfabeta
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2012.
Kolla! är en ny bok i LekaLäsa-serien. Liksom i tidigare böcker får läsaren samspela med nallen. Nallen och läsaren går på upptäcksfärd. Kolla! Vad kan det vara? Det får vi upptäcka tillsammans! En bok med enkla bilder och varma färger för de allra minsta. En bok som kan vara både lek och läsning. (1-3 år)
77466
Bok:Vem är borta?:2008
Av: Wirsén, Stina
Utgivningsår: 2008
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Förlag: Bonnier Carlsen
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2008.
Bilderbok för små barn om stora känslor. Lilla nallen och stora nallen är i en affär för att handla mat. De har jätteroligt ända tills de tappar bort varandra. Då känns det läskigt och farligt.
Relationsdrama för de små! Relationsdrama för de små! Lilla nallen och stora nallen ska handla mat. Det är roligt, i affären finns så mycket att titta på, så mycket som händer! Men plötsligt har de tappat bort varandra bland alla bananer och tvättmedel! Var är stora nallen? Borta!? Eller är det lilla som är borta? Vem har kommit bort egentligen? Nyss var allting så härligt, men nu känns det läskigt och farligt! Vem är borta? är en liten bok om stora känslor. På ett mästerligt sätt fångar Stina Wirsén i text och bild både det otäcka i att vara borttappad i ett stort varuhus, och det komiska i allt som sker runt omkring. Boken vänder sig till de minsta barnen - den är enkel i sitt upplägg, men med stor finess och träffsäkerhet finner Stina Wirsén de små nyanserna som gör boken till ett mäktigt äventyr!
74329
Bok:Nalle Brunos höst:2008
Av: Ingves, Gunilla
Utgivningsår: 2008
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Förlag: NoK
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2008
En bilderbok som handlar om hösten. Nalle Bruno och Majsan plockar solrosfrön till småfåglarna, äpplen som blir en äppelpaj, tar upp potatis och lagar soppa av pumpan. Sedan leker de i lövhögarna.
Det är höst, och på marken ligger högar av gyllengula höstlöv. Hösten är den tiden på året då man kan skörda i trädgården. Nalle Bruno och Majsan plockar solrosfrön som kommer att bli god mat till småfåglarna i vinter. De plockar äpplen som blir härlig äppelpaj, tar upp potatis och lagar god soppa på den stora pumpan. Men man får ju inte glömma att leka och lövhögar är perfekta att hoppa i! Nalle Brunos höst är en bilderbok för förskolebarn om hösten. Barnen bjuds att följa med Nalle Bruno på äventyr i naturen, och enkla fakta kring djur och natur presenteras på en lekfullt och ömsint sätt.
102138
Bok:Viggo, Eva och Nalle:2012
Av: Westin, Birgitta
Av: Lepp, Mati
Utgivningsår: 2012
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Förlag: Bonnier Carlsen
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 1993. Första upplaga i denna version 2012.
Eva och Viggo leker alltid med varandra. Evas nalle är också med. En morgon åker Eva bort och Viggo känner sig ensam. Så hittar han Nalle i gräset. Nalle är lika övergiven och ledsen som Viggo och behöver någon som tar hand om honom tills Eva kommer hem igen.
Kärt återseende av bilderboksfavoriten Viggo "Viggo, Eva och nalle" är en hjärtevarm vardagshistoria om vänskap som små barn kan känna igen sig i. Eva och Viggo leker med varandra i ur och skur. Evas nalle är också alltid med. För det mesta har vännerna det bara roligt, men ibland blir de osams så att de gråter båda två. Men riktiga kompisar blir alltid vänner igen. En morgon åker Eva bort och Viggo känner sig väldigt ensam. Allting är så konstigt. Som tur är hittar han nalle i gräset. Nalle är lika övergiven och ledsen som Viggo och behöver någon som tar hand om honom tills Eva kommer hem igen. Bilderbokskaraktären Viggo är en kär vän sedan 26 år tillbaka, skapad av Birgitta Westin och fint illustrerad av Mati Lepp. Texten är enkel och bilderna tydliga. Detta är den sjätte boken om Viggo. Sagt om de tidigare böckerna om Viggo: "Viggoböckernas styrka är den igenkännbara vardagsskildringen och komiken." Irene Eriksson, BTJ-häftet
139846
Bok:Toto maskerad:2015
Av: Virke, Emma
Utgivningsår: 2015
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Lilla Piratförlaget, 2015 (Kina)
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Med titthål Originalupplaga 2015
En kista full med utklädningskläder – tänk vad spännande! Nu kan Toto och Nalle klä ut sig till vad de vill: en polis, en gran, en fin tant eller en fe med glittrande spö. Men oj, här kommer en drake och ett spöke! Vad händer då? [Barnbokskatalogen]
Välkommen på maskerad! Nalle klär ut sig till en tant och Toto till en apa. Men när apan stjäl tantens hatt, dyker plötsligt en polis upp! Ett rafflande drama fullt av förvandlingar påbörjas. Toto maskerad är en fartfylld och finurlig småbarnsbok där Toto och Nalle snabbt byter skepnad. Emma Virkes andra bok om Toto, efter 2014 års succé och kritikerrosade pekbok Toto tittut . "Finurlig form och vilsamma rim gör berättelsen spännande och härlig att läsa, gång på gång." Anna Matzinger, Vi Föräldrar "Med korta beskrivningar, utrop och frågor formar Virke ett spännande kostymdrama. ... Det här är en utsökt liten pjäs, välbalanserad och engagerande." Jonna Fries, Trelleborgs Allehanda "... en förtjusande pekbok där barnet själv får vara delaktig ... även i bok nummer två lyckas Emma Virke fånga sin publik " Erika Hallhagen, Svenska Dagbladet
107238
Bok:Ludde letar efter Nalle:2013
Av: Löfgren, Ulf, 1931-2011
Utgivningsår: 2013
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Förlag: R&S
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Tänkt för: 0-3.
Ludde är humor för små människor. En egensinnig karaktär som gör allt på sitt eget sätt. Nu har Ludde-böckerna varsamt moderniserats för att nå en ny generation läsare! Någon har burit sig tokigt åt, lika tokigt som Ludde brukar göra. En potatis i skon, en katt i byrålådan ... En rolig fantasilek och den lilla läsaren får känna sig duktigare än Ludde. "Det är härligt att veta bäst när man är två år, och Ludde är verkligen knasig och gör det mesta bakvänt", sa Ulf Löfgren i en intervju när han hade skapat Ludde på 80-talet. Och Ludde, en uttrycksfull figur i det lilla formatet, blev en omedelbar succé.
77473
Bok:Den fulaste nallen i världen:2008
Av: Sandén, Mårten
Av: Tollerup-Grkovic, Mimmi
Utgivningsår: 2008
Språk: Svenska
Hylla: Hcf
Medietyp: Bok
Förlag: BW
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2008
Frida har önskat sig en nalle i födelsedagspresent. Men nallen som hon får av farfar är konstig - mager, med spetsig nos och litet huvud. Och när hon försöker krama nallen är den alldeles för hård. Det måste vara världens fulaste nalle.
Han är den fulaste, ensammaste nallen i världen ... Frida biter av snöret, sliter upp pappret och drar fram - en konstig, mager nalle med spetsig nos och för litet huvud. Hon försöker krama nallen, men den är för hård. Det känns inte alls som att krama Vitis. - Tycker du inte om den? frågar farfar. - Jodå, viskar Frida. Frida har önskat sig en nalle när hon fyller år. En vit fluffig nalle som den som Sarah har. På födelsedagen kommer farfar med ett paket som bara måste vara en nalle. Frida sliter upp paketet och där ligger den - världens fulaste nalle.
Kom till oss! Kom till oss!

Fredagsklubben


Familjepyssel på barnavdelningen.
Olika teman varje gång. Drop-in!

Tid: Fredag 1 december, kl 13-16
Plats: Mölnlycke kulturhus


Bokhyllehäng


Vi snackar böcker och pysslar i biblioteket. För dig som är 9-12 år.

Tid: Onsdagar, kl 14.30-16.30.
Plats: Landvetters kulturhus, vån 2


Lek och läs:
Öppna förskolan i biblioteket


Träffas, fika och pyssla!

Sång och sagostund kl 10.15. För alla barn 0-6 år och deras föräldrar. Välkomna!

Tid: Torsdagar, kl 9-12 
Plats: Rävlanda bibliotek


Vill du testa en iPad tillsammans med ditt barn på biblioteket? Den är fylld med roliga appar för barn 2-7 år. Ipad finns att låna i Mölnlycke, Hindås och Rävlanda.

Barnbibblan. Illustrationer från barnbibblan.se av Petra Segerberg och Sofia Wegraeus


Barnens bibliotek