Föräldrar & barn

 

Här har vi samlat sådant som du och ditt barn kan ha nytta av. Boktips, roliga länkar och sånt som du kan göra hos oss på biblioteken.

 

Boktips! Boktips!
163503
Bok:Alla på bollen:2017
Av: Tillberg, Jesper
Utgivningsår: 2017
Språk: Svenska
Hylla: Hcf
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : B. Wahlströms, 2017
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2017
Nioåriga Alex älskar fotboll. Tillsammans med sin bästis Limpan lirar han så fort han får chansen och självklart spelar de båda i klasslaget. Men inte så länge till Akademilagen tar bara ut de bästa spelarna. Alex har länge drömt om att få spela i ett, men han har inte vågat tro att drömmen kan gå i uppfyllelse. Men så möter Alex och hans lagkamrater ett av de bästa akademilagen i stan. Alla blir så klart nervösa. Till och med tränaren. Nu gäller det att visa vad de går för, och Alex ger allt! Men Alex ställs inför ett svårt val när han får chansen att provspela för akademin. Stanna med sina kompisar i klasslaget, eller följa sin dröm? Alla på bollen är den första boken i serien om Alex och handlar om vänskap, svåra dilemman och om att våga tro på sig själv. Men framförallt om fotboll!
155871
Bok:Bosse börjar skolan:2016
Av: Karsin, Åsa
Utgivningsår: 2016
Språk: Svenska
Hylla: Hcf
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Alfabeta, 2016 (Falun : Scandbook)
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Bakre omslag: "Lätt att läsa, svår att släppa" Originalupplaga 2016
Valpen Bosse busar. Han biter sönder saker hemma. Särskilt när Lea går i skolan. Dagen då fjärrkontrollen går sönder tröttnar mamma. Bosse måste gå på kurs, valpkurs! Först känns det lite motigt, men väl där hittar Bosse en massa spännande hundar att hänga med. Men de ska ju inte bara leka, utan också lära sig en massa saker. Tillsammans med Bosse och Lea får du lära dig allt en valp behöver veta för att klara sig i livet. När det är ok att busa, till exempel. Men framför allt är det en lektion i samlevnad, djur och människa emellan. [Barnbokskatalogen]
Åsa Karsins böcker om Bosse är läsning för alla som gillar hundar. Och för dem som letar efter en lättläst men ändå rolig bok, så att man får skratta lite.Böckerna innehåller mycket bild och pratbubblorna är skrivna i versaler. En lärorik och kul mix av fakta och fiktion! I förra boken, Bosse flyttar in , lärde vi känna Lea, som längtade efter en hund. Och vi fick ta del av hennes glädje när Bosse äntligen blev en del av familjen. Nu har det blivit dags för Bosse att börja skolan! Han hoppar i sängarna med leriga tassar och bajsar i pappas tofflor. När han till slut äter upp fjärrkontrollen till tv:n får mamma nog: Det blir hundkurs för Bosse!
119178
Bok:Alva på klassresa:2014
Av: Gesén, Pernilla
Utgivningsår: 2014
Språk: Svenska
Hylla: Hcf
Medietyp: Bok
Förlag: BW
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2014.
Elfte boken om Alva. Alvas klass ska åka på klassresa. De ska paddla kanot och sova i tält. Alva tycker att det ska bli spännande, men det finns problem: Alvas mamma tänker följa med och Charlie och Julia har för roligt tillsammans. På klassresan blir Alva så arg att hon springer iväg - inte så smart när det är skog överallt.
Alvas klass planerar inför en klassresa. De ska paddla kanot och sova i tält. Alva tycker att det ska bli spännande, men det finns några problem. Ett: Alvas mamma tänker följa med och Alva är arg på henne för att hon har gjort slut med Roberto. Två: Charlie och Julia har för roligt tillsammans. Charlie är ju Alvas pojkvän! På klassresan blir Alva så arg att hon springer iväg. Det är inte så smart, eftersom det är skog överallt och solen har gått ner ...I den elfte boken i den populära serien om Alva fortsätter hon att upptäcka hur knepigt men härligt det kan vara med kärlek, kompisar och familj. Skriven med absolut gehör för vardagens dramatik och med humor, värme och allvar.
95300
Bok:Mamma Mu läser:2011
Av: Wieslander, Jujja
Av: Nordqvist, Sven
Av: Wieslander, Tomas
Utgivningsår: 2011
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Förlag: NoK
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2011.
Mamma Mu lär sig läsa och blir naturligtvis ifrågasatt av Kråkan. Enligt Kråkan varken kan eller ska kor läsa böcker. Men Mamma Mu menar att om man kan läsa, kan man få veta nästan allting.
Kråkan pekade på Mamma Mu. Hmm vad gjorde DU i natt om jag får fråga??? Jag såg nog att du kom hem i BILEN!!! Mamma Mu tog sin bok i famnen och blundade. Jag var på blibluteket. Jag läste, sa hon längtansfullt. Kor kan inte läsa böcker. Kor SKA inte läsa böcker! Kor ska vara hemma!! Krax! Kråkan sjönk ihop på marken. Varför kan inte du göra lite vanliga saker, cykla och klättra i träd och sånt? sa han ynkligt. Det är så musigt med böcker Kråkan. Om man kan läsa, så kan man få veta nästan allting! Jujja Wieslander och Sven Nordqvist är tillbaka med en ny finurlig berättelse om radarparet Mamma Mu och Kråkan.
70972
Bok:Peter och Petra:2007:1. uppl.
Av: Lindgren, Astrid
Av: Digman, Kristina
Utgivningsår: 2007
Språk: Svenska
Hylla: Hcf BILDERBOK
Medietyp: Bok
Upplaga: 1. uppl.
Förlag: Stockholm : R&S, 2007 (tr. 2011)
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Texten ur författarens Nils Karlsson-Pyssling.
Astrid Lindgrens klassiska saga om de små, små barnen Peter och Petra som vill gå i skolan. En hel höst deltar de i nybörjarklassen i Gustaf Vasa skola, nära Vasaparken, där de bor under en stor gran. De får varsin liten, liten bänk och de blir bästisar med pojken Gunnar. När han hälsar på dem i parken visar de sina skridskokonster. Kristina Digman har gjort de mest bedårande bilder till den här varma, roliga sagan. En vacker jubileumsbilderbok!
155884
Bok:Brorsan är kung!:2016
Av: Jägerfeld, Jenny
Utgivningsår: 2016
Språk: Svenska
Hylla: Hcg
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Rabén & Sjögren, 2016 (Lettland)
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2016
Måns och hans mamma ska bo i Malmö under sommaren. Hans mamma har inget vanligt jobb utan gör röster till animerade filmer. Måns tycker att Malmö verkar helt okej förutom att mamma skaffat en barnvakt. Han som är 11 år ska bli vaktad hela sommaren, pinsamt! Men sedan träffar han Mikkel. Och när Mikkel kom på det där med blodsbröder började Måns nästan gråta. Det var första gången någon kallat honom bror. Måns föddes med snippa istället för snopp och trots att han själv alltid vetat att han är kille verkar många andra ha svårt att fatta det. Därför gjorde ordet brorsan, eller bruschan som Mikkel uttalade det, honom så otroligt glad. [Barnbokskatalogen]
Jag såg mig omkring. Taket var vitt och nästan lika högt som himlen och hölls upp med hjälp av enorma röda stålbalkar. Jag läste på en skylt, svarta bokstäver på vit botten: MALMÖ. Inom mig pirrade något slags bubblig förväntan. För här visste ingen något om mig. Här kunde jag vara precis exakt den jag var. Måns bor egentligen i Stockholm, där är allt ganska trist och jobbigt. Men nu är han i en ny stad över sommaren. Han har följt med sin mamma till Malmö där hon ska jobba. En av de första dagarna träffar han på Mikkel, en kille som ser helt livsfarlig ut, ögonen är smala, arga springor och han har tatueringar över hela armarna. Mikkel utmanar Måns på skateboard, och Måns lyckas mycket bättre än Mikkel hade trott. Från och med den dagen börjar de hänga och Måns har aldrig haft så roligt med någon annan. Sommaren i Malmö verkar bli den bästa i Måns elvaåriga liv. Men vad händer när ens nyvunna vän inte tycker att man varit ärlig med allt?
150382
Bok:Monstret i natten:2016
Av: Strandberg, Mats
Utgivningsår: 2016
Språk: Svenska
Hylla: Hcf
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Rabén & Sjögren, 2016 (Lettland)
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2016
Inga klasskompisar kommer på Frank Steens födelsedag. Det visste han ju! Ingen vill vara med honom. Men det är ok. Han funderar istället och pratar gärna med granntanten. En dag blir Frank biten av hennes lilla hund och förvandlad till varulv. Fast det tar ett tag innan Frank fattar vad det är som händer. Lokaltidningen i lilla Yrred drar igång en häxjakt på den hemska varulven och hittar på en massa. Allt varulven Frank vill är ju att bli klappad på magen! [Barnbokskatalogen]
Jag blev ett monster på min nionde födelsedag. Fast jag förstod det inte just då. Dagen då Frank Steen fyller nio år händer något som förändrar hans liv. Grannen Alice hund Uffe blir så uppspelt att han råkar bita Frank i handen, och snart börjar Frank drömma mystiska drömmar. I drömmen är han täckt av lurvig päls och springer i skogen på fyra ben. Det enda han vill är att bli klappad, kliad mellan öronen och gosad med. Men varför blir alla så rädda? Spännande, roligt och lagom läskigt, med cliffhangers som gör att man bara måste läsa vidare. En berättelse om monster och människor, om att inte passa in, och om att hitta sin egen flock. Med succéer som Cirkeln och Färjan i bagaget debuterar Mats Strandberg som barnboksförfattare med serien om Monstret Frank. Boken är genomillustrerad med fantastiska bilder av Sofia Falkenhem. Monstret i natten är den första boken i serien.
118110
Bok:Tora går till skolan:2014
Av: Nygren, Tord
Utgivningsår: 2014
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Förlag: Opal
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2014.
Tora är på väg till skolan. Men hon ser så mycket på vägen som måste undersökas närmare. Ett trasigt paraply som måste testas, en katt att hälsa på, flyttgubbar att prata med, ett vägarbete att titta på osv. Men när hon packar löv i skolväskan för att visa fröken kommer hon på vart hon är på väg, och då blir det bråttom. Som tur är hinner hon fram precis innan fröken stänger dörren.
Kom till oss! Kom till oss!

Fredagsklubben


Familjepyssel på barnavdelningen.
Olika teman varje gång. Drop-in!

Tid: fredagar, kl 13-16
Höstens datum:
22 sep, 20 okt, 17 nov och 1 dec
Plats: Mölnlycke kulturhus


Bokhyllehäng


Vi snackar böcker och pysslar i biblioteket. För dig som är 9-12 år.

Tid: Onsdagar, kl 14.30-16.30.
Plats: Landvetters kulturhus, vån 2


Lek och läs:
Öppna förskolan i biblioteket


Träffas, fika och pyssla!

Sång och sagostund kl 10.15. För alla barn 0-6 år och deras föräldrar. Välkomna!

Tid: Torsdagar, kl 9-12 
Plats: Rävlanda bibliotek


Babysagor


Kom på babysagor i höst!
Rim och ramsor och läsa bok.
För dig och din bebis 4-8 mån.
Ca 20-30 min per gång.

Tid: Tisdag 12/9, 10/10, 14/11, 5/12, kl 10.15. Kom en gång eller flera.
Plats: Landvetters kulturhus
Anmälan till: landvetterskulturhus@harryda.se

Vill du testa en iPad tillsammans med ditt barn på biblioteket? Den är fylld med roliga appar för barn 2-7 år. Ipad finns att låna i Mölnlycke, Hindås och Rävlanda.

Barnbibblan. Illustrationer från barnbibblan.se av Petra Segerberg och Sofia Wegraeus


Barnens bibliotek