Nytt och spännande Nytt och spännande
150771
Book:Tiggaren:2016
Author: Sarenbrant, Sofie
Year 2016
Language: Swedish
Shelfmark: Hc DECKARE - Snabblån
Media class: Book
Publisher: Stockholm : Bookmark Förlag, 2016
Resource type: Physical
Varför vill någon till varje pris se kriminalinspektör Emma Sköld död? Och vad har det för samband med flera dödsfall i Stockholm där flera av stadens tiggare fallit offer för vad som verkar vara en psykopatisk seriemördare?
Högaktuell spänningsroman om maktövergrepp på samhällets allra mest utsatta. Tiggaren tar vid där Avdelning 73 slutar. Det är en skrämmande aktuell och spännande roman om maktövergrepp på samhällets mest utsatta. Flera tiggare dödas i Stockholm. Men det som vid första anblicken verkar vara en psykopatisk seriemördare, visar sig snart vara del av en kallt beräknad plan på strukturell nivå. Oavsett om Tiggaren läses som en fristående deckare eller en fortsättning på Avdelning 73 och Visning pågår kommer läsaren att få ta del av Emma Skölds starka och rättmätiga hämnd.
150516
Book:Det andra ansiktet : kriminalroman:2016
Author: Jungstedt, Mari
Year 2016
Language: Swedish
Shelfmark: Hc DECKARE - Snabblån
Media class: Book
Publisher: Stockholm : Bonnier, 2016
Resource type: Physical
Note: Originalupplaga 2016
Den trettonde kriminalromanen med kommissarie Anders Knutas i Visby. Formgivaren och fyrabarnspappan Henrik Dahlman hittas mördad, naken och fastbunden, i sommarhuset i Ljugarn. Ännu en familjefar faller offer för samma brutala våld. Anders Knutas och Karin Jacobsson inser att de jagar en gärningsman som hela tiden byter skepnad - en mördare med två ansikten.
Kommissarie Knutas är tillbaka Den idylliska kustorten Ljugarn håller på att vakna till liv inför turistsäsongen. Då hittas den välkände konstnären och småbarnspappan Henrik Dahlman mördad i sitt sommarhus,fastkedjad i sängen med handbojor. När ett liknande mord begås på fastlandet dras kommissarieAnders Knutas och kollegan Karin Jacobsson in i en intensiv mördarjakt, samtidigt som deras kärleksförhållande prövas på allvar.Reportern Johan Berg är tillbaka på Gotland och bedriver egen spaning vilket försätter honom i livsfara. Mari Jungstedts DET ANDRA ANSIKTET är en fängslandekriminalromanom kärlek, svek och dödliga begär.Det är den trettonde boken i serien om kriminalkommissarie Anders Knutas. Sedan debuten 2003 med DEN DU INTE SER har MARI JUNGSTEDT etablerat sig som en av Sveriges mest framgångsrika spänningsförfattare. Hennes böcker har sålt i 4 miljoner exemplarbara i Sverige och utkommer i ett tjugotal länder.
150523
Book:Prio ett : kriminalroman:2016
Author: Schepp, Emelie
Year 2016
Language: Swedish
Shelfmark: Hc DECKARE - Snabblån
Media class: Book
Publisher: Stockholm : Wahlström & Widstrand, 2016
Resource type: Physical
Note: Serie/fortsättningsarbete: 1. Märkta för livet -- 2. Vita spår -- 3. Prio ett
Tredje boken med åklagaren Jana Berzelius. När en kvinna hittas svårt sargad i sin lägenhet i Norrköping, är ambulanssjuksköterskan Philip Engström först på plats. Han gör allt för att rädda kvinnans liv men begår ett ödesdigert misstag. Jana Berzelius får hand om fallet och ser ett märkligt samband med sin egen mors bortgång. Då ytterligare ett offer hittas, börjar kriminalpoliserna Henrik Levin och Mia Bolander se ett obehagligt mönster.
Hot eller räddning? En tidig morgon i mars hittas en kvinna svårt sargad i sin lägenhet i Norrköping. Först på plats är ambulanssjuksköterskan Philip Engström som gör allt för att rädda hennes liv. Då ytterligare ett offer hittas går den ohyggliga sanningen upp för honom och han är tillbaka där allt en gång började. När åklagare Jana Berzelius kopplas in som förundersökningsledare börjar även hon se ett obehagligt mönster. Och det som först såg ut som ett enstaka vansinnesdåd växer snabbt till någonting betydligt större. Vem ligger bakom de fruktansvärda morden? Tillsammans med kriminalkommissarie Henrik Levin och kriminalinspektör Mia Bolander är Jana fast besluten att ta reda på sanningen. Samtidigt blir hon uppsökt av en person från sitt förflutna, en person som tvingar henne att gå långt utanför lagens gränser.
150420
Book:Tre minuter:2016
Author: Roslund, Anders
Year 2016
Language: Swedish
Shelfmark: Hc DECKARE - Snabblån
Media class: Book
Publisher: Stockholm : Piratförlaget, 2016
Resource type: Physical
Fristående fortsättning på Tre sekunder. Piet Hoffmann är fortfarande på flykt med sin familj. Långt ifrån Sverige har han på amerikanska polismyndighetens uppdrag infiltrerat sig djupt in i kokainmaffian. Återigen ska han möta kriminalkommissarie Ewert Grens. Men den här gången är de på samma sida och skillnaden mellan liv och död är tre minuter.
BÅDA SIDOR FÖRVÄNTAR SIG HANS LOJALITET. BÅDA SIDOR DÖMER HONOM TILL DÖDEN. Han infiltrerade grov organiserad brottslighet hela vägen in i fängelse. Han avslöjades innanför murarna, lämnades att dö. Han behövde TRE SEKUNDER för att överleva. TRE ÅR senare är Piet Hoffmann fortfarande på flykt med sin familj- hans älskade fru Zofia som han inte längre kan ljuga för, och sönerna Hugo och Rasmus. Långt ifrån Sverige har han nu på amerikanska polismyndighetens uppdrag infiltrerat sig djupt in i kokainmaffians hjärta. Han ska, igen, möta kriminalkommissarie Ewert Grens. Men den här gången kämpar de på samma sida. Och skillnaden mellan liv och död är TRE MINUTER. Piet Hoffmann är tillbaka i en thriller i världsklass som rör sig mellan Sverige, USA och Colombia. Det är en fristående fortsättning på Tre sekunder och Roslund & Hellströms sjunde bok. Tre sekunder utsågs till Bästa svenska kriminalroman och vann International Dagger Award och hyllades av pressen både i Sverige och internationellt.
Information om branden Information om branden

Mölnlycke kulturhus och bibliotek öppnar igen!


Välkommen tillbaka till Mölnlycke kulturhus och bibliotek. På grund av en mindre brand har vi varit tvungna att hålla stängt i några dagar, men från och med tisdag 12 juli har vi öppet igen.

Nu pågår saneringsarbete och på grund av detta är caféet, tidskriftsavdelningen, studieplatserna, Nemeshallen och alla rum på andra våningen avstängda tills vidare. Vi har även begränsad tillgång till barnböckerna.

Löpande information om branden och hur det går med saneringsarbetet på kulturhus och bibliotek hittar du på harryda.se.

Vi kommer att försöka hålla öppet som vanligt, och hoppas att du har överseende med att möbleringen är lite annorlunda under tiden som saneringsarbetet pågår. Fråga oss gärna så försöker vi hjälpa dig så gott som det går.

Välkommen!

Lättsam sommarläsning Lättsam sommarläsning
121713
Book:Ett oemotståndligt förslag:2014
Author: Bergin, Birgitta
Year 2014
Language: Swedish
Shelfmark: Hc
Media class: Book
Publisher: Bokfabriken
Resource type: Physical
Note: Originalupplaga 2014.
Anna Holm i Kungälv trivs med sin pojkvän Jesper och jobbet som fastighetsanalytiker. En dag kommer ett rekommenderat brev från en advokatbyrå. Anna är angiven som arvtagare till fem miljoner euro - om hon utför ett uppdrag. Det känns fullständigt osannolikt, men två veckor senare är hon på plats i sin nya lägenhet i Stockholm.
Anna Holm är 30 år och fastighetsanalytiker från Kungälv. Livet står still. Hennes pojkvän Jesper är trevlig och jobbet är okej, men det är ändå något väsentligt som saknas. En dag får hon ett rekommenderat brev från advokatbyrån Linberg & Co. Med stigande förvåning läser hon att hon har angetts som arvtagare till fem miljoner euro. För att få ta del av arvet måste hon dock utföra ett uppdrag. Hela brevet känns fullständigt otroligt, men hon måste ju i alla fall höra vad det är hon ska göra för att få arvet. Hon bestämmer sig för att ringa advokatbyrån och boka ett möte. Två veckor senare står hon i sin nya lägenhet på Östermalm i Stockholm, redo att utföra uppdraget. Men var ska hon börja och vem är egentligen den här jetset-killen Carl-Henrik Vansbo? Ett oemotståndligt förslag är ett fängslande relationsdrama om två människor som möts under märkliga omständigheter och utvecklar en närhet som kommer förändra dem för alltid. Handlingen utspelar sig i en miljö där ytan tycks vara viktigare än innehållet och där allting går att köpa. Men vad händer när en människas fasad rämnar och den riktiga personen kommer fram? Kan kärlek förändra gamla mönster och invanda beteenden?
143205
Book:Arvet efter dig:2015
Author: Moyes, Jojo
Year 2015
Language: Swedish
Shelfmark: Hce - Snabblån
Media class: Book
Publisher: Printz Publishing, 2015
Resource type: Physical
Den andra boken om Louisa Clark. Lou lovade Will att våga mer och leva sitt liv fullt ut, men det är inte så lätt. När en olycka tvingar Lou tillbaka till familjen, hamnar hon åter i sitt gamla liv. Lou upplever att hon behöver en knuff framåt och söker sig till en stödgrupp. Så uppenbarar sig en person från Wills förflutna.
Jojo Moyes är tillbaka med uppföljaren till Livet efter dig . I Arvet efter dig följer vi Lou i hennes kamp att återfå kontrollen över sitt liv efter Wills död. Jag vill att du ska leva ett bra liv. Jag vill att du ska leva. Med all min kärlek, Will Lou tampas med skuldkänslor över att hon inte lyckades förmå Will att fortsätta leva, samtidigt som hon själv ställs inför en hel rad nya utmaningar. Hon lovade Will att våga mer och att leva sitt liv fullt ut. Men hur? Och om man lärt sig att kärleken ibland lämnar en med outsäglig sorg och saknad, vågar man då bli kär igen? Jojo Moyes uppföljare till succéromanen Livet efter dig är fylld av stora känslor, humor, svåra val och en stor dosigenkänning.
147598
Book:Det lilla bageriet på strandpromenaden:2015
Author: Colgan, Jenny
Year 2015
Language: Swedish
Shelfmark: Hce - Snabblån
Media class: Book
Publisher: Stockholm : Massolit, 2015 (Falun : Scandbook)
Resource type: Physical
Note: Första svenska upplaga 2015
Polly hade allt: jobb, bostad och pojkvän. En konkurs senare är hon alldeles ensam och när hon flyttar till ett rum ovanpå ett nedlagt bageri i en fiskeby återupptar hon sitt största intresse. Snart sprids doften av hennes nybakade bröd över strandpromenaden. Givmilt delar hon det med en skadad lunnefågelunge och de nyfunna vännerna, fiskaren Tarnie och hans besättning. Pollys buttra hyresvärdinna driver ortens bageri, men hennes bröd blir sämre för varje år som går, och hon känner sig hotad när allt fler föredrar Pollys bröd. Fast besluten att nå dit hon vill utan att trampa på någons tår tar Polly små men lyckosamma steg framåt. Och när hon får kontakt med den hemlighetsfulle biodlaren Huck och hans stormrike vän Reuben tar ett nytt kapitel i hennes liv sin början. Pressklipp: Konkurser, arbetslöshet och en by som håller på att gå under. Det borde inte vara så oemotståndligt charmigt, men Jenny Colgan berättar med lätt hand och mycket humor....Den skadade lunnefågeln är en oemotståndlig bekantskap, och någonstans där börjar jag skratta högt. Sen går det ju inte att släppa boken. Lotta Olsson, Dagens Nyheter En ljuvlig bok! Anna-Karin Ferm, SVT Go'kväll
153722
Book:Tre önskningar:2016:[Ny utg.]
Author: Moriarty, Liane
Year 2016
Language: Swedish
Shelfmark: Hce
Media class: Book
Edition: [Ny utg.]
Publisher: Stockholm : Månpocket, 2016 (Litauen)
Resource type: Physical
Note: Första svenska upplaga 2005
Trillingsystrarna Kettle fyller år, och ställer som vanligt till med en scen. Den champagnesprudlande födelsedagsmiddagen slutar i ett praktfullt gräl och en ambulans som i ilfart måste bege sig till sjukhuset. Vem var det som satte igång bråket denna gång? Var det Cat, vars liv varit ett enda kaos sedan den där kvällen framför teven då Dan fick för sig att bekänna sin otrohet? Var det Lyn, den på ytan så perfekta systern med eget företag och ett lyckligt äktenskap? Eller var det Gemma, det dagdrömmande yrvädret som inte kan behålla en hemlighet för sig själv? Oavsett vem av de tre som är skyldig till dramatiken innebär årets födelsedagsmiddag att systrarnas liv ställs på sin spets, och de tvingas omvärdera sina relationer och sin kärlek till varandra. Tre önskningar är Liane Moriartys debutroman. En varm och sprudlande berättelse om tre systrar och deras vedermödor i livet: allt från en otrogen make till panikångestattacker, oväntade graviditeter och skilda föräldrar som finner kärleken på nytt efter nästan trettio år. "En fräck, kaxig debutroman med intelligens, humor och en pigg handling som är perfekt att stoppa ner i väskan på väg till stranden." Herald Sun
Sommarlovsboken på biblioteken Sommarlovsboken på biblioteken

Låna och läs böcker under sommarlovet!


Gratis bok till alla som är med. Du hämtar ditt häfte på biblioteket. Sommarlovsboken riktar sig till dig som är 6-13 år.

Sommarlovsboken startar tisdag 7 juni, och avslutas med ett gemensamt kalas för biblioteken i Landvetter, Hindås och Rävlanda, lördag 27 aug, kl 15-17, på Landvetters kulturhus.

I Mölnlycke hålls avslutningskalaset i samband med invigningen av den nyrenoverade barnadelningen.
Tips! Boka in fredag 9 sept.

Ha en riktigt skön sommar alla bokälskare! Vi ses!

 

Brexit: fördjupa din kunskap om EU och britterna Brexit: fördjupa din kunskap om EU och britterna
118564
Book:Europas svaga hjärta : från Haag 1948 till Budapest 2014:2014:1. uppl.
Author: Ström Melin, Annika
Year 2014
Language: Swedish
Shelfmark: K.55
Media class: Book
Edition: 1. uppl.
Publisher: Stockholm : Dialogos, 2014
Resource type: Physical
Främlingsfientliga och extremt nationalistiska krafter blir starkare i Europa, men EU:s reaktioner är påfallande svaga. Samarbetet bygger på en paradox: tuffa krav rörande mänskliga rättigheter ställs på länder som vill bli medlemmar, men motsvarande regler gäller inte för stater som redan är med. I Europas svaga hjärta gräver Annika Ström Melin i Europasamarbetets okända historia och ställer en fråga som är högaktuell inför EU-valet i maj 2014: ska unionen få gripa in när ett medlemsland sätter grimma på yttrandefriheten och urholkar rättsstatens oberoende?Författaren beskriver utvecklingen från den historiska Europakongressen i Haag 1948 till dagens Ungern, träffar gamla aktivister som hoppades att människorätten skulle bli hjärtat i Europa, resonerar om varför marknaden istället blev samarbetets grundbult och ställer frågor till ansvariga i Budapest. Slutsatsen är att den pågående europeiska krisen inte enbart är ekonomisk, utan i högsta grad existentiell. Annika Ström Melin är journalist och har bevakat Europafrågor under många år. Våren 2014 tillträdde hon som Dagens Nyheters korrespondent i Bryssel.
122232
Book:Rule, Britannia!:2014
Author: Hakelius, Johan
Year 2014
Language: Swedish
Shelfmark: Ke
Media class: Book
Publisher: Stockholm : Atlantis, 2014
Resource type: Physical
En samling historien om personer, situationer och egenheter under tvåhundra år av brittisk historia. Här kan man bl.a. läsa om Jane Austens Bath, världsutställningen i London 1851, äventyrerskan Gertrude Bell som blev kungamakare i Jordanien och Irak och Beatrix Potters sagovärld.
År 1851 kunde drottning Victoria och hennes älskade Albert fira sitt imperium med den jättelika världsutställningen i London. Bland de utställda föremålen fanns den sägenomspunna diamanten Koh-i-Noor men britterna blev nästan lika fängslade av tablåerna med uppstoppade igelkottar. Konservatorn Walter Potters museum med cricketspelande marsvin och tedrickande kattungar i spetsklänningar blev några år senare en stor succé, ett tema vi känner igen hos Beatrix Potter. Det viktorianska England var närmast besatt av att förvandla djur till människor. Den brittiska samhällssatiren var sällan samhällsomstörtande, snarare byggde den på godmodig tradition och pragmatism. De brittiska särdragen bestod, men imperiet började dala. När det första världskriget var över blev det allt mer uppenbart att det brittiska imperiet förlorat sin dominans. Hemma i England växte en livsbejakande mellankrigsgeneration fram. Målaren Rex Whistler bildsatte generationens snurriga upptåg, men rycktes själv bort i nästa stora krig. Följ den storartade perioden i Hakelius Rule, Britannia! en bok om personer, situationer och egenheter under 200 år av brittisk historia.
152811
Book:Kan vi rädda Europa?:2015
Author: Piketty, Thomas
Year 2015
Language: Swedish
Shelfmark: Qad
Media class: Book
Publisher: Stockholm : Volante, [2015] : Stockholm : Volante, [2015] : Tyskland : ©2015
Resource type: Physical
Kan Europa ta sig ur skuldkrisen? Finns det en framtid för eurosamarbetet? Har den så kallade "trojkan" agerat på rätt sätt? Hur kan EU bromsa en skenande social och ekonomisk ojämlikhet? Det senaste decenniet har varit en omvälvande epok - inte minst sett ur ett europeiskt perspektiv. Den globala finanskrisen och framväxten av populistiska rörelser har inneburit hårda prövningar för ett redan ifrågasatt EU-samarbete. Världen har också krympt till följd av globaliseringen och ingen aktör kan ensam möta utmaningarna vi står inför. Samtidigt präglas vår tid av konflikter, protektionism och kortsiktighet, vilket bakbinder de institutioner till vilka vi sätter vårt hopp. Kan vi rädda Europa? spänner över många teman; utbildningssystemens behov av reformer, skatteparadis och rättvisa skatter, den globala finansmarknaden, USA:s roll i världen, konflikten i Mellanöstern, Kinas framväxt samt EU:s behov av ökad demokrati och samarbete. * Thomas Piketty är professor i nationalekonomi vid Paris School of Economics och författare till Kapitalet i det tjugoförsta århundradet . Kan vi rädda Europa? innehåller ett urval av texter skrivna åren 2005-2015. Alla som är intresserade av de stora krafter som formar samhället kommer behöva relatera till Thomas Piketty. Dagens Nyheter Thomas Piketty har förvandlat vår ekonomiska diskurs; vi kommer aldrig mer att tala om förmögenheter och ojämlikhet som vi har gjort hittills. New York Times
150860
Book:Magna Carta:2015
Author: Poirier Martinsson, Roland
Year 2015
Language: Swedish, English
Shelfmark: Ke
Media class: Book
Publisher: Stockholm : Timbro, 2015 (Falun : Scandbook)
Resource type: Physical
S. 101-116: Magna Carta
Originalet återgivet i boken på engelska och indelat i ett företal och 63 paragrafer
Magna Charta och rättighetstänkandets idéhistoria, av Roland Poirier MartinssonSommaren 2015 är det 800 hundra år sedan Magna Carta undertecknades. Magna Carta är ett av de mest mytomspunna dokumenten inte bara i brittisk historia utan också en viktig milstolpe i demokratins och de mänskliga rättigheternas historia. Detta är den första bok på svenska som fokuserar på Magna Carta. Roland Poirier Martinsson är doktor i filosofi och verksam som författare och översättare.
Sommarcirkel i Mölnlycke Sommarcirkel i Mölnlycke

Läs tillsammans i sommar


Vill du också läsa Elena Ferrantes populära roman "Min fantastiska väninna"? Är den verkligen så bra som alla säger? Var med i bibliotekets sommarbokcirkel!

Du anmäler dig i informationsdisken på biblioteket, samtidigt som du hämtar boken. Kostnad 50 kr. Vi bjuder på fika vid bokträffen. Begränsat antal platser. Först till kvarn gäller.

Datum: torsdag 25 aug, kl 10-11.30
Plats: Mölnlycke kulturhus

Har du frågor? Hör av dig till någon av cirkelledarna: Annika Hjertström, annika.hjertstrom@harryda.se eller Johanna Pettersson, johanna.pettersson@harryda.se

Evenemangskalendern

Intresserad av kultur? Här kan du boka biljetter till evenemang som Härryda kultur arrangerar.

Sommaröppettider
Mölnlycke bibliotek

Mån 27 juni - sön 21 aug (v. 26 - 33)

Måndag 10 - 19
Tisdag 10 - 18
Onsdag 10 - 18
Torsdag 10 - 18
Fredag 10 - 15
Lördag STÄNGT
   


Sommarlån på barnböcker tom 1 september


Sommaröppettider
Landvetters bibliotek

Mån 27 juni – sön 14 aug (v. 26-33)

Måndag 10 - 18
Tisdag 10 - 18
Onsdag 10 - 18
Torsdag 10 - 18
Fredag 10 - 15
Lördag STÄNGT


Biblioteket är stängt mån 18 juli – sön 31 juli (v. 29-30)

Sommarlån: 27 juni - 15 augusti

Sommaröppettider
Hindås bibliotek

4 juli - 14 augusti

Måndag 14 - 18
Tisdag STÄNGT
Onsdag 14 - 18
Torsdag STÄNGT
Fredag 10 - 14


Biblioteket är stängt måndag 18 juli – söndag 31 juli (v29-30)

Meröppet alla dagar kl 8-22, gäller ej 16-31 juli.

Sommarlån 13 juni – 22 augusti.

Sommaröppettider
Rävlanda bibliotek

Mån 13 juni – sön 14 aug (v. 24-32)

Måndag 10 - 14
Tisdag 10 - 14
Onsdag 10 - 14
Torsdag 14 - 18
Fredag STÄNGT


Biblioteket är stängt 4-31 juli (v 27-30) 

Sommarlån: 26 maj-25 augusti