Ta tillvara på vad naturen bjuder Ta tillvara på vad naturen bjuder
115977
Book:Nyskördat : recept och metoder för att ta vara på frukt, bär, svamp och grönsaker:2014
Author: Karlström, Ulla
Author: Lundin, Cecilia
Author: Sjögren, Anna
Author: Allt om mat
Year 2014
Language: Swedish
Shelfmark: Qca
Media class: Book
Publisher: Stockholm : Norstedt, 2014
Resource type: Physical
En bok om hur man tar vara på frukt, bär, svamp och grönsaker: konservering, lufttorkning, ättiksinläggning och mjölksyrejäsning. Recept på marmelader, safter och geléer, likörer, must, mos, chutney, lemonader och curd.
Vi vill njuta av egen­odlat. Allt fler vill veta varifrån råvarorna och smakerna kommer. Vi vill veta att det är på riktigt och även de som inte odlar själva vill gärna bära hem när­odlat och nyskördat från marknader och torg. Tidningar, bloggar och böcker fylls av recept och bilder på sylt, saft, marmelad men vilka recept är egentligen bäst och vilka metoder kan man lita på? Vi tillhör en generation som inte längre självklart vet hur syrade grönsaker ska lukta, hur mycket socker vi ska ha i äppelmoset eller bäst tar tillvara svampen. Man vill ogärna chansa med 10 kilo nyplockade lingon eller en papperskasse nyplockade svarta trumpetsvampar. Det måste bli rätt på första försöket. Primörerna på våren, bären på sommaren, trädens frukter och skogens svamp på hösten. Det man inte äter direkt kan med olika metoder tas tillvara och plockas fram senare under året. Här får vi metoderna för allt från konservering och lufttorkning till ättiksinläggning och mjölksyrejäsning. Recept på marmelader, safter och geléer, likörer, muster, mos, chutneys, lemonader och curd. I Nyskördat finner du beskrivningarna och de bästa recepten ur tidningen Allt om Mat. Samtliga recept är som vanligt provlagade och avsmakade i tidningens provkök, formulerade på tidningens välkända sätt och illustrerade med fotografier tagna av några av Sveriges allra bästa matfotografer. Det är snyggt, det är nyttigt och det blir gott. Det är nyskördat.
76453
Book:Blåbär : minnen, mat och smak:2008
Author: Rattfelt, Anette
Author: Pihl, Simen Lunøe
Author: Nyblom, Peter
Year 2008
Language: Swedish
Shelfmark: Qca
Media class: Book
Publisher: Stockholm : Balkong, cop. 2008
Resource type: Physical
Blåbär betyder många skogsäventyr med termosar, mygg och målmedveten envishet. Blåbär är fläckar, sötma och skvaller men också bär med en spännande historia. Idag efterfrågas blåbären som aldrig förr och de anses vara ett av våra nyttigaste livsmedel. Tänk alla fingrar som hängivet plockat loss de små bären från buskarna. Vi minns dem som barndom, sagor och smak av sommar.Etnologerna Anette Rattfelt och Simen Lunøe Pihl har skrivit en lättläst och innehållsrik bok om folk och blåbär. Drygt 100 recept kompletterar berättelserna. Boken är rikt illustrerad av Peter Nyblom och Anette Rattfelt.
101524
Book:Sylta, safta och lägg in:2012
Author: Taylor, Tareq
Author: Taylor, Kristina
Year 2012
Language: Swedish
Shelfmark: Qca
Media class: Book
Publisher: Västerås : ICA, 2012
Resource type: Physical
Författaren presenterar olika konserveringsmetoder och ger information om utrustning och redskap samt tips för varje metod. Om hur man gör sylt, mos, saft, pickles och chutney, syrar grönsaker, tillverkar must och cider, smaksätter snaps och torkar svamp och örter. Recept.
Här lär Tareq Taylor dig inte bara att göra sylt, mos, saft, pickles och chutney utan också hur du enkelt syrar grönsaker, tillverkar must och cider, smaksätter snaps och torkar svamp och örter. Du får information om utrustning till varje konserveringsmetod. Plocka fram och njut av en burk sommar under årets mörka månader. Känslan av att äta något som man har lagt lite tid och kärlek på är svårslagen! Tareq Taylor är uppskattad tevekock i SVT:s Trädgårdsonsdag och Sommarlov. Han har tidigare gett ut böckerna Om mat och kärlek och Klassiker. Om mat och kärlek (2011) utsågs till Sverigevinnare i kategorin Best First Cookbook i tävlingen Gourmand World Cookbook Award.
102251
Book:Svampkokboken : enkelt och gott till vardag och fest:2012
Author: Holmberg, Ingrid
Author: Holmberg, Pelle
Year 2012
Language: Swedish
Shelfmark: Qcaa
Media class: Book
Publisher: Stockholm : Norstedt, 2012
Resource type: Physical
Boken innehåller ett femtiotal svamprecept, såväl klassiska som nytänkande rätter. Om hur olika svampar passar bäst med varandra eller med olika tillbehör. Grundkurs i rensning, frysning och torkning. Ny reviderad upplaga där mer än hälften av recepten är nya och samtliga bilder omtagna.
Svampplockning är en mycket uppskattad och populär hobby bland oss nordbor. Varje svampsäsong lockas vi till skogen med näsan i marken och korgen dinglande på armen, antingen för att vi väljer att njuta av tystnaden i vår ensamhet eller som tillfälle till en familjeutflykt. Men vad gör vi sedan med våra korgar fulla av svamp, när förra säsongens torkade svampar fortfarande trängs i glasburkar i skafferiet? Vi behöver råd och inspiration för att laga svamp, och här är boken som alla svampälskare längtar efter! 2001 gav Norstedts ut Svampkokboken av svamparnas mästare, Pelle Holmberg, tillsammans med sin fru Ingrid och deras goda vän och kock Dieter Endom. Boken blev en storsäljare och nu släpps den i en reviderad upplaga där mer än hälften av recepten är nya och samtliga bilder omtagna av Susanne Hallman, fotografen till Lax, till vardag och lyx. Svamp är en delikatess, en smakförhöjare utan dess like! Som tilltugg, förrätt eller huvudrätt, till fisk, kött eller fågel - här är boken som i ett femtiotal recept visar oss vägen till både klasiska och nytänkande rätter med både vilda svampar och köpesvamp som grund. Du får lära dig hur olika svampar passar bäst med varandra eller med olika tillbehör. Att svamp dessutom är hälsosam, fiberrik, och fri från både socker och kolhydrater gör den till den perfekta ingrediensen i alla moderna kök. En grundkurs i rensning, frysning och torkning tillkommer på köpet.
Boksläpp att se fram emot Boksläpp att se fram emot
153684
Book:Hennes nya namn:2016
Author: Ferrante, Elena
Year 2016
Language: Swedish
Shelfmark: Hce - Snabblån
Media class: Book
Publisher: Norstedts, 2016 ; 201610
Resource type: Physical
Del två i Elena Ferrantes romansvit om de båda barndomsvännerna Lila och Elena tar vid där den första delen slutade. Lilas äktenskap med charkuterihandlaren Stefano Carracci visar sig redan på bröllopsnatten vara katastrofalt och Lila försöker med alla medel att ta sig ur det. När hon av hälsoskäl skickas till ön Ischia för en sommarvistelse övertalar hon Elena att följa med som betald sällskapsdam, men vistelsen får oanade följder för dem båda och inverkar drastiskt på deras framtida liv. Den minutiöst skildrade vänskapen mellan Elena och Lila pendlar mellan sårande nonchalans och djupaste samhörighet. I Hennes nya namn får den sin fortsättning när de båda flickorna mognar till unga kvinnor och tvingas betala ett smärtsamt pris för det, var och en på sitt vis.
155275
Book:Äkta amerikanska jeans:2016
Author: Guillou, Jan
Year 2016
Language: Swedish
Shelfmark: Hc - Snabblån
Media class: Book
Publisher: Piratförlaget, 2016 ; 201608
Resource type: Physical
Eric Lauritzen växer upp på 50-talet när grunden för det svenska folkhemmet läggs. De tidigare så starka tyska influenserna har försvunnit och nu är det Amerika som allas blickar dras emot. Skräcken inför ett nytt krig präglar tillvaron, men för Eric finns orosmolnen på närmare håll. Hans skyddade tillvaro ute i Saltsjöbaden är på väg att slås i spillror. Sjätte delen i Det stora århundradet.
155414
Book:Toner i natten:2016
Author: Moyes, Jojo
Year 2016
Language: Swedish
Shelfmark: Hce - Snabblån
Media class: Book
Publisher: Printz Publishing, 2016 ; 201609
Resource type: Physical
En klassisk Moyes-roman: intressanta livsöden, levande karaktärer och en vacker intrig som engagerar. Ena stunden är Isabel en firad violinist i en omtalad symfoniorkester. Hon har en attraktiv make, två fina barn och en fantastisk våning mitt i London. I nästa stund har hon förlorat sin man och står ensam på ruinens brant. Mitt i hopplösheten ärver Isabel en herrgård på landet, och när grannen Matt erbjuder sig att ta hand om renoveringen tackar hon ja utan att tveka. Men Isabels omstart i livet visar sig vara allt annat än okomplicerad. Grannen Matt har en hemlig agenda med renoveringen, och det har även hans fru Laura. Fastighetsmogulen Nicholas Trent ser den gamla herrgården som en väg tillbaka till rikedom, och den mystiske Byron, vems ärenden går han egentligen? När Isabel och hennes barn flyttar in i huset, kolliderar livet och drömmarna hos alla inblandade. Hur långt är man egentligen beredd att gå för att få sitt drömhem? Jojo Moyes har berört hundratusentals svenska hjärtan med sina charmiga och mänskliga romaner. Mest känd är hon kanske för Livet efter dig som kommer som storfilm sommaren 2016. Toner i natten , som kom ut på engelska 2009, kommer inte att göra Jojo-fansen besvikna!
150510
Book:Näktergalen:2016
Author: Hannah, Kristin
Year 2016
Language: Swedish
Shelfmark: Hce - Snabblån
Media class: Book
Publisher: Stockholm : Bonnier, 2016
Resource type: Physical
Note: Första svenska upplaga 2016
Vianne Mauriacs man ger sig av till fronten 1939. Frankrike invaderas av tyskarna och en tysk kapten flyttar in i Viannes hus. Om Vianne vill behålla sitt hem måste hon dela det med fienden. Med tiden tvingas hon till allt större uppoffringar för att skydda sig själv och sin familj. Samtidigt befinner sig Viannes syster Isabelle i Paris. Hon är en rebellisk artonåring som dras med i motståndsrörelsen när hon förälskar sig i en partisan.
Kvinnornas krig I kärlek upptäcker vi vilka vi vill vara. I krig förstår vi vilka vi är. När Vianne Mauriacs man ger sig av till fronten 1939 tror hon att hon är trygg för egen del. Det är otänkbart att nazisterna ska kunna invadera Frankrike. Men invasionen kommer, och i hennes hus flyttar det in en tysk kapten. Vianne har inget val - om hon vill behålla sitt hem måste hon och dottern dela det med fienden. Allt eftersom kriget fortsätter blir bristen på mat och pengar akut, och den hotfulla situationen tvingar Vianne till allt större uppoffringar för att skydda sig själv och sin familj. Samtidigt befinner sig Viannes syster Isabelle i Paris. Hon är en rebellisk artonåring som vägrar acceptera det franska nederlaget. När hon förälskar sig i en partisan dras hon med i motståndsrörelsen. För henne finns inga kompromisser och ingen väg tillbaka. Kristin Hanna beskriver i Näktergalen kvinnornas krig, den tillvaro på hemmaplan som sällan skildrats. Hennes berättelse om de två systrarna i det ockuperade Frankrike blir en berättelse om styrka och kärlek i en omöjlig tid.
Avslutning sommarlovsboken Avslutning sommarlovsboken

Kalas!

Alla som varit med i Sommarlovsboken i Rävlanda, Hindås och Landvetter är välkomna på hemligt kalas! Härligt fika, roliga överraskningar och bokpresent till alla.

Tid: Lördag 27 augusti, kl 15-17
Plats: Landvetters kulturhus

Anmäl dig till kalaset senast 24 augusti på landvetterskulturhus@harryda.se

Nya tag inför hösten? Nya tag inför hösten?
138887
Book:Supermat : vägen till ett friskare liv:2015:[Ny utg.]
Author: Nyblom, Helena
Year 2015
Language: Swedish
Shelfmark: Vmb
Media class: Book
Edition: [Ny utg.]
Publisher: Stockholm : Bonnier fakta, 2015 (Lettland)
Resource type: Physical
Blåbär, apelsiner, havre, lax, lök, spenat och tomater hör till det nyttigaste du kan äta. Forskningen har under senare år gjort spännande upptäckter om vissa födoämnens förmåga att sätta fart på kroppens egna läkemekanismer. Särskilt frukter, bär och grönsaker som är färgrika, men även bönor, linser, linfrön, oliv- och rapsolja och yoghurt. Många studier från hela världen visar att kosten har en avgörande inverkan på vår hälsa och i Supermat får vi veta varför. I boken presenteras 18 födoämnen som hjälper kroppen att mota sjukdomar och kroppens åldrande och dessutom hjälper oss att få en vacker hy och hålla vikten. Till varje födoämne hör några goda och lättlagade recept. Boken gör också upp med den fobi mot fett som finns idag. Fett är livsviktigt för kroppen och inte minst för hjärnans funktion, men det gäller att välja rätt sorts fett! Maten är vårt bränsle ? med rätt bränsle lever vi friskare och håller längre.
150867
Book:Stark inifrån och ut på 12 veckor : ät, träna, lev:2015:Ny [rev.] utg.
Author: Andersson, Kristina, näringsfysiolog
Year 2015
Language: Swedish
Shelfmark: Vmb
Media class: Book
Edition: Ny [rev.] utg.
Publisher: Stockholm : Fitnessförlaget, 2015 (Lettland)
Resource type: Physical
Note: Tidigare utgiven med titeln: Äta träna leva! : enkla & goda recept, träningsprogram i tre steg, inre balans
12 veckor till en stark och skön kropp! Har du fastnat i träning som inte ger resultat, eller matvanor du inte mår bra av? Eller vill du bara nå din toppform en gång för alla? På 12 veckor kan mycket hända. Med rätt fokus på maten och träning kan du få en helt ny känsla i kroppen. Vad behöver just DU för att uppnå din personliga toppform? Den här boken tar dig till ditt mål och hjälper dig att hitta ett hållbart och effektivt sätt att äta, träna och - leva! För det är ju det livet handlar om: att leva det, njuta av varje dag, vara full av energi. Inte att banta, träna för att man borde och ge sig själv en massa förbud och måsten. Näringsfysiolog Kristina Andersson och personliga tränaren Erika Kits Gölevik lär dig hur du med smart mat, effektiv träning och rätt tänk når formen du drömmer om och håller den livet ut. Idag är första dagen på resten av ditt liv. Vilken känsla vill du ha i kroppen? Stark inifrån och ut på 12 veckor är en ny utgåva av Äta träna leva .
151460
Book:Hjärnstark : hur motion och träning stärker din hjärna:2016
Author: Hansen, Anders
Year 2016
Language: Swedish
Shelfmark: Ra
Media class: Book
Publisher: Stockholm : Fitnessförlaget, 2016
Resource type: Physical
Man vet idag att hjärnan är enormt föränderlig. Allt vi gör förändrar hjärnan lite grann. Här visar Anders Hansen, överläkare i psykiatri, vilka mekanismer i hjärnan som omvandlar promenaden eller löprundan till en mental "uppgradering". Man får lära dig vad det beror på och får konkreta tips på hur man ska röra på sig för att uppnå alla positiva effekter som forskningen har kunnat visa. Alla, oavsett ålder, som rör på sig får de här fördelarna.
Uppgradera din hjärna! Vill du bli mer stresstålig, må bättre, förbättra ditt minne och bli mer kreativ och intelligent? Se då till att röra på dig! Regelbunden träning har nämligen visat sig vara den bästa hjärngympan som finns, bättre än sudoku, korsord och alla tänkbara kosttillskott tillsammans. Man vet i dag att hjärnan är enormt föränderlig. Det bildas ständigt nya hjärnceller och nya kopplingar skapas och försvinner. Allt du gör, till och med varje tanke du tänker, förändrar din hjärna lite grann. Och det gör i allra högsta grad även motion och träning. När du rör på dig blir du inte bara piggare och mår bättre, det påverkar också koncentrationen, minnet, måendet, sömnen, kreativiteten och stresståligheten - till och med din personlighet och intelligens. Du tänker helt enkelt snabbare och kan lägga i en extra "mental växel", till exempel för att kunna koncentrera dig när det är stökigt omkring dig. Och alla som rör på sig får de här fördelarna, barn, vuxna och gamla. I Hjärnstark visar Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare till boken Hälsa på recept , vilka mekanismer i din hjärna som omvandlar promenaden eller löprundan till inget mindre än en mental "uppgradering". Du får lära dig vad det beror på och du får konkreta tips på hur du ska röra på dig för att uppnå alla positiva effekter som forskningen har kunnat visa.
151458
Book:Food pharmacy : en berättelse om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat : ordineras till alla som vill äta sig till ett friskare liv : går inte att överdosera:2016
Author: Nertby Aurell, Lina
Year 2016
Language: Swedish
Shelfmark: Vmb - Snabblån
Media class: Book
Publisher: Stockholm : Bonnier fakta, 2016
Resource type: Physical
Vad har goda bakterier, Platon, gröna bananer, vetenskapliga studier, kärlek och gurkmeja gemensamt? Att leva ett så friskt liv som möjligt är till stor del kopplat till vad du äter. Bloggen Food Pharmacy, som drivs av Mia Clase och Lina Nertby Aurell, handlar om just detta. Nu kommer också boken om hur du äter den mest hälsosamma och antiinflammatoriska maten, och allt serveras med en rejäl portion humor. Det här är en berättelse om inflammation, tarmfloror, onda och goda bakterier, vetenskapliga studier, hypokondri, metaanalyser, gurkmeja och antiinflammatorisk mat - dessutom förklarat på ett mer lättillgängligt sätt än du någonsin kunnat ana. Självklart med recept och fakta om de antiinflammatoriska hjältarna i köket - som du snart inte kommer att kunna vara utan. All fakta är väl underbyggd genom professor Stig Bengmark, f.d. chefskirurg och klinikchef på Lunds universitet, med över 30 års erfarenhet av forskning på magens bakterier och hur maten vi äter påverkar kroppen. Han menar att alla kroniska sjukdomar har en och samma orsak - ett uttröttat immunförsvar orsakat av kronisk inflammation. Därför ville Mia och Lina ta reda på hur man kan leva så antiinflammatoriskt som möjligt. Det kommer du också vilja. "Food pharmacy är ett måste för alla med intresse för kostoch hälsa och som via aktuell forskning vill lära sig mer om hur de kan främja hälsa och förebygga ohälsa genommaten." Linda Ljungskog, BTJ-häftet nr 19, 2016
Avslutning sommarlovsboken Avslutning sommarlovsboken

Mys på barnavdelningen

 

Har du varit med i Sommarlovsboken i Mölnlycke? Välkommen att hämta ut din bokpresent, pyssla och dela boktips med andra!

Tid: Fredag 9 sept, kl 12-16 (drop-in)
Plats: Mölnlycke bibliotek

 

Evenemangskalendern

Intresserad av kultur? Här kan du boka biljetter till evenemang som Härryda kultur arrangerar.
Biljettsläpp: Onsdag 17/8 kl 10

Ändrade öppettider i Landvetter och Hindås

Biblioteket i Landvetter har ändrade öppettider och stänger numera en timme tidigare (kl 18) måndag-torsdag, i övrigt är det ingen förändring. Öppettiderna: Måndag-torsdag 10-18, fredag 10-17, lördag 10-14

Även biblioteket i Hindås har andra öppettider:
Måndag 10-19, tisdag 10-14, onsdag 13-17, fredag 10-14.
Meröppet som vanligt 8-22 alla dagar!

Öppettider Mölnlycke

Mån-tors 8-19
Fredag 8-17
Lördag 11-15

Öppettider Landvetter

Mån-tors 10-18
Fredag 10-17
Lördag 10-14

Öppettider Hindås

(Meröppet 8-22 alla dagar)

Måndag 10-19

Tisdag

10-14
Onsdag 13-17
Fredag 10-14

Öppettider Rävlanda

Mån, ons, fre 10-14
Tis, tors 10-19