Stora frågor för små barn

Ibland händer det saker i små barns liv, som inte är så enkla för oss vuxna att prata med barnen om. Det kan handla om ett dödsfall i familjen, att få ett litet syskon eller kanske att man är rädd för att gå till doktorn.

Vi har sammanställt en temahylla med rubriker som exempelvis; Starka känslor, Sorg, Genus, Hos doktorn och Syskon. Här kan man som vuxen få hjälp med att hitta en bok som gör att man lite lättare kan prata om dessa frågor med barnet.

 

61893
Loading...
Bok:Hej lillebror:2005
Av: Broomé, Elisabet
Av: Nordstrand Alin, Cecilia
Utgivningsår: 2005
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - TEMAHYLLA
Medietyp: Bok
Förlag: Opal
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2005
Fotoillustrerad bilderbok på temat att få ett småsyskon. Text och bild berättar om vad små bebisar gör.
Vad gör egentligen en nyfödd bebis hela dagarna? Hej Lillebror är en fotobilderbok för de barn som ska få eller har fått ett småsyskon. Vi får följa nyfödde Arne i hans vardag, när han äter, sover, badar och bajsar. 3-5 år
76211
Loading...
Bok:Alice från Kina:2008
Av: Jansson, Anders
Av: Östman, Nina
Utgivningsår: 2008
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Förlag: Alfabeta
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2008 Boken är baserad på TV-programmet "Alice från Kina"
Alice är född i Kina men adopterades av en svensk familj när hon var ungefär ett år gammal. Den här boken är berättelsen om hur hennes nya familj reste till Kina för att hämta hem sin lilla dotter. Boken är fylld med vackra, varma bilder på mötet mellan Alice och hennes nya familj och mötet mellan två kulturer. Berättelsen om Alice har också gått som dokumentärserie i SVT:s Bolibompa i flera omgångar i totalt nio avsnitt, senast under vinter/våren 2007. (3-6 år)Nina Östman är fotograf, författare och konstnär. Anders Jansson är reporter på Kulturnyheterna på SVT. Tillsammans har de gett ut Hönsboken och Fårboken, och Nina Östman har dessutom gett ut ett tiotal titlar om foto, konst, kulturhistoria och mode.
75321
Loading...
Bok:Uno i mammas mage:2008
Av: Gimbergsson, Sara
Utgivningsår: 2008
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Förlag: Opal
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2008
Möt Uno. En pyttebebis inne i mammas mage. När mamma äter får Uno mat och när mamma dansar så dansar Uno. Uno blir allt större och vill till slut komma ut. Då får han äntligen träffa mamma och pappa.  En fin liten berättelse med bilder från både insidan och utsidan på varje uppslag. Boken är perfekt både för barn som ska få syskon eller barn som funderar på hur de haft det i mammas mage.
83629
Loading...
Bok:Hallå därinne! eller Vad en oföding bör veta:2010
Av: Stark, Ulf
Av: Wirsén, Stina
Utgivningsår: 2010
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Förlag: Bonnier Carlsen
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2010.
Storebror berättar för sitt ofödda syskon om livet som väntar. Om farfar som är död, om mamma och pappa, om saker man måste akta sig för, om vackra saker och om allt roligt som de ska hitta på i framtiden.
Vad en oföding bör veta Ulf Stark har på sitt oefterhärmliga sätt skrivit en syskonbok där storebrorsan berättar för sitt ofödda syskon om livets finurligheter och förunderligheter. Om farfar som är död och om åskan. Om mamma och om pappa och om hur de dansar tango i morgonrockarna. Om saker man måste akta sig för, som brännässlor och Tobbe Lindgren. Om vackra saker som porslinsfåglar och snöflingor. Och om allt roligt de ska hitta på tillsammans i framtiden! "Med ytterst reducerade medel - några linjer, en begränsad oren färgskala - fyller hon berättelsen men konkret erfarenhet. Framför allt tecknar hon ansiktsuttryck så att läsaren kastas mellan smärta och lycka. /.../ Låt oss hoppas att En stjärna vid namn Ajax bara är början på ett långt samarbete." Aftonbladet
Böcker om döden Böcker om döden
101756
Loading...
Bok:Lilla Döden hälsar på:2012
Av: Crowther, Kitty
Utgivningsår: 2012
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Förlag: Bergh
Resurstyp: Fysiskt material
Alla är rädda för Lilla Döden. Men inte Elsewise. Hon lär Lilla Döden att leka och göra konster. Och aldrig förr har Lilla Döden känt sig så levande.En finstämd och humoristisk berättelse om hur döden kan gestalta sig.
83380
Loading...
Bok:Roy:2009
Roy
Av: Dahle, Gro
Av: Nyhus, Svein
Utgivningsår: 2009
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Förlag: Daidalos
Resurstyp: Fysiskt material
Gro Dahle och Svein Nyhus är finstämda förmedlare av livets allvar till barn. Den här gången handlar det om hunden Roy som en dag ligger död. Det är svårt att förstå. Men var är Roy nu? Kanske är han i hundparadiset? Kanske har han blivit ett spöke? Roy är borta för alltid, men kanske finns han här ändå, han är ju i mitt huvud, tänker pojken.»Roy är en märkvärdig bilderbok, så skickligt genomförd att dess pedagogiska och psykologiska ärende inte för ett ögonblick skymmer den starka berättelsens egen konstnärliga suggestionskraft.»/Nisse Larsson i DN»Dahle?Nyhus tre böcker för barn (och vuxna, vill jag hävda) är bland de vackraste jag läst, och det är en fröjd att någon vill ta barn på sådant allvar.»/Jenny Rydqvist i Sydsvenskan»Av bilderböcker om döden är Roy en av de bästa jag träffat på.»/Lena Kåreland i SvD»Det finns ingen slumpmässighet eller slentrian i det som uttrycks här. De här böckerna är gjorda med stor konstnärlig integritet och stor inlevelse. Man vill bara citera och citera. Böckerna ser mer än de ger sig ut för att se, ger mer än de påstår sig ge. Lösningarna erbjuds inte på bekostnad av skildringen, utan som en del av den, som en möjlighet bland andra.»/Nora Hämäläinen i Ny Tid om Gro Dahle och Svein Nyhus bilderböcker
102863
Loading...
Bok:Den finaste skatten:2012
Av: Hedman, Erika
Utgivningsår: 2012
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Förlag: Kabusa
Resurstyp: Fysiskt material
48765
Loading...
Bok:Adjö, herr Muffin:2002
Av: Nilsson, Ulf
Av: Tidholm, Anna-Clara
Utgivningsår: 2002
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Förlag: Bonnier Carlsen
Resurstyp: Fysiskt material
Herr Muffin är ett gammalt och trött marsvin som tänker tillbaka på sitt liv. Han tycker att han haft det bra. En dag får han plötsligt ont i magen. Om hur det kan vara när ett marsvin dör.
Herr Muffin tänker tillbaka på sitt liv. En gång var han ett ungt och starkt marsvin som kunde kånka och bära på gurkor men nu är han gammal, trött och grå. Han minns och gör en liten lista: Jag har haft det bra, bättre än de flesta. 1 mycket klok och vänlig fru. 1 blått litet hus med egen brevlåda. 6 små lurviga barn. 3 gånger om dagen kelad med. 728 hela gurkor under livet. 2555 fång gräs, hö och maskrosor. Och post då och då i brevlådan. En onsdag får han plötsligt ont i magen ... En finstämd, underbar bilderbok av två av våra absolut främsta bilderboksmakare Ulf Nilsson (text) och Anna-Clara Tidholm (bild) om hur det kan vara när ett älskat marsvin blir sjukt och dör. Med stor känsla och inlevelse ger de herr Muffins perspektiv på de stora frågorna. Ulf Nilsson har skrivit över ett hundratal älskade barn- och bilderböcker t. ex. dem om "Lilla syster Kanin" och Anna-Clara Tidholm är med bl. a. sina böcker "Nalle hej!", "Knacka på", "Ut och gå" och böckerna om "Ture", banbrytande när det gäller bilderböcker för små barn.
Starka känslor Starka känslor
93117
Loading...
Bok:Kokongs långa resa:2010
Av: Buregren, Sassa
Av: Mangold, Maud
Utgivningsår: 2010
Språk: Svenska
Hylla: Hcf
Medietyp: Bok
Förlag: Kabusa
Resurstyp: Fysiskt material
Hoppfull och finstämd berättelse om människors värme och medkänsla Stinsen hittar ett litet övergivet knyte på tågets hatthylla. Inte kan han väl lämna det där? Han tar med sig Kokong hem och försöker ge honom mat och värme, men Kokong längtar hem till en röd, gul och varm värld. Han vill inte stanna i den här blåa, svarta och kalla världen. Kokong rymmer och Stinsen letar hela natten. När Stinsen hittar Kokong så verkar världen lite ljusare och Stinsens hem lite varmare. Om man har sällskap av en vän, blir hela världen snäll igen. Om författarna Sassa Buregren föddes 1953 i Kristianstad och är konstnär, illustratör och författare. Buregren har utbildats vid Konstindustriskolan i Göteborg, Målarskolan Forum i Malmö och på Skånska Målarskolan i Malmö. Maud Mangold föddes 1954 och växte upp i Södermanland nära djur och natur, en uppväxt som speglar sig i många av hennes böcker. Idag är hon bosatt i Göteborg och skriver på heltid. "Kokongs långa resa" för samman globalrealism och sagotradition i en rimmad versberättelse om exil och återfunnen trygghet. De suggestiva bilderna leker lustfyllt med perspektiv och konturer... Också färgskalan utnyttjas verkningsfullt" Sverker Lenas, Dagens Nyheter "det är litet magiskt...en bokupplevelse som sprider både vemod och oro, glädje och tillförsikt" Bohusläningen "Mangold får orden att flyta så lätt och elegant...en poetisk ton i både bild och text" Alingsås Tidning "en svår, men vackert sammansatt saga - och lika smärtsam som hoppfull" Smålandsposten "Mangolds verser är omväxlande vackert poetiska och småknasigt rimtokiga... Sassa Buregren målar en stark berättelse av känslor, upplevelser och stämningar" Tidningen Kulturen
78846
Loading...
Bok:Snäll:2008
Av: Dahle, Gro
Av: Nyhus, Svein
Utgivningsår: 2008
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Förlag: Daidalos
Resurstyp: Fysiskt material
Snäll är en bok av konstnärsparet Gro Dahle och Svein Nyhus. det är en munter, poetisk och bråkig bok som yngre barn lätt kan förstå och leva sig in i, medan större barn och vuxna också ser undertexten.Författaren Gro Dahle leker med ord och rytmer, tecknaren Svein Nyhus illustrerar vilt och starkt. Uttryckskraften är stor ? och originell.Snäll är en bilderbok som vänder sig till barn från ca 5 år, till föräldrar och alla vuxna som har med barn att göra.Snäll fick det norska förläggarpriset, Brageprisen, 2002 för bästa barnbok.En urstark tjej i en urstark bok - opassande intensiv och annorlunda och humoristisk... Nu kommer äntligen fullträffen "Snill" ut på svenska./Ulla Rhedin i DNSedelärande historia om vikten av att våga ta plats. En av årets vackraste bilderböcker för alla små och stora som varit för snälla i sina liv./Lotta Olsson i DNLilla rena, rara, duktiga, glänsande Lussi i bilderboken Snäll, blir till slut så utslätad att hon försvinner ? precis som Ninni i Osynliga barnet. Bilderna förstärker händelseförloppet med förvrängda proportioner och våldsam gestik. Till slut är läsaren lika skrikfärdig som Lussi./Cay Corneliuson listar 2008 års bästa barnböcker i SvdAlltför sällan, men ibland kommer det bilderböcker som med sina konstnärliga kvaliteter och sitt existensiella djup framkalla läsar-andnöd. Det norska författarparet Gro Dahle och Svein Nyhus berättelse om den rena, snälla och väluppfostrade rosettprydda lilla flickan Lussi är just ett sådant konstverk./Stina Zethreaus listar 2008 års bästa barnböcker i DNLussi är den oändligt välartade flickan som strikt håller sig inom Svein Nyhus rutor och ramar, hans bakgrunder av siffror och tabeller talar om ett samhälle som prioriterar Ordning och Reda. Kanske har även Norge sin Jan Björklund?.. En av de allra bästa bilderböckerna i år./ Britt Jakobsson i LT»Dahle?Nyhus tre böcker för barn (och vuxna, vill jag hävda) är bland de vackraste jag läst, och det är en fröjd att någon vill ta barn på sådant allvar.»/Jenny Rydqvist i Sydsvenskan»Det finns ingen slumpmässighet eller slentrian i det som uttrycks här. De här böckerna är gjorda med stor konstnärlig integritet och stor inlevelse. Man vill bara citera och citera. Böckerna ser mer än de ger sig ut för att se, ger mer än de påstår sig ge. Lösningarna erbjuds inte på bekostnad av skildringen, utan som en del av den, som en möjlighet bland andra.»/Nora Hämäläinen i Ny Tid om Gro Dahle och Svein Nyhus bilderböcker
76791
Loading...
Bok:Pärlor till pappa:2008
Av: Mangold, Maud
Av: Buregren, Sassa
Utgivningsår: 2008
Språk: Svenska
Hylla: Hcf
Medietyp: Bok
Förlag: Kabusa
Resurstyp: Fysiskt material
Liten björn med svåra frågor Efter den vackra Trutsommar är Maud Mangold och Sassa Buregren aktuella med ännu en stark barnbok. Sonja är en liten björn som längtar efter sin pappa. Han får inte komma hem. Det är mycket ledsamt att ha det så. Sonja bestämmer sig för att hälsa på Pappa, hon ska ge honom ett pärlhalsband och kanske ställa den där frågan som är så svår att ställa, den om varför Pappa försvann. Varför han bor i fängelset? För att hälsa på honom måste Sonja ta sig över svåra och hemska hinder. Hon går över vidd och sörja och får möta taggiga fiskar och den hemska slamgrumsarn. Men när Sonja tänker på Pappa vågar hon allt. Pärlor till Pappa är en sorglig, men också hoppingivande och stärkande bok för barn om hur det kan vara när en förälder plötsligt försvinner. Maud Mangold skriver tänkvärt om en liten björn med svåra frågor och Sassa Buregrens vackra och mörka illustrationer fångar varenda känslostämning. Maud Mangold (f.1954) har tidigare skrivit en rad barn- och ungdomsböcker bland andra Glaspärleresan (Rabén & Sjögren, 1999) och Fågelhjärtat (Rabén & Sjögren, 2003) som båda ingår i serien Landet innanför. Sassa Buregren (f.1953) är konstnär, illustratör och författare och har bland annat gett ut Demokratihandboken (Tiden, 2001) och Lilla feministhandboken (Tiden, 2006)
Böcker om skilsmässor Böcker om skilsmässor
66401
Loading...
Bok:Krut Karlssons klump:2006
Av: Hoflin, Katti
Av: Rosander, Bo
Utgivningsår: 2006
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Förlag: R&S
Resurstyp: Fysiskt material
Krut Karlssons föräldrar bor inte ihop. När hans mamma ska arbeta i en annan stad några veckor, är det meningen att Krut ska bo hos pappa. Men han vill hellre vara hemma hos sig. Då får pappa en idé - pappa bor hos Karlsson i stället för tvärtom.
Krut Karlssons mamma och pappa bor inte ihop längre. Mamma ska jobba tre veckor i en annan stad. Under tiden ska Karlsson bo hos pappa. Karlsson som tycker så mycket om sitt. rum. Där finns smågubbarna, gosedjuren och allt som behövs. Han känner en konstrig klump i magen. Karlsson går olovandes till mormor och där sitter pappa vid köksbordet. Han har just pratat med mamma. De har världens bästa idé!
48024
Loading...
Bok:Bo här och bo där:2002
Av: Uddling, Eva
Av: Kvarnström, Gunilla
Utgivningsår: 2002
Språk: Svenska
Hylla: Hcf - Bilderbok
Medietyp: Bok
Förlag: R&S
Resurstyp: Fysiskt material
Fias föräldrar är skilda och har delad vårdnad. Pappa har ingen egen lägenhet, så han och Fia måste flytta runt. Men en dag får pappa en lägenhet och han blir glad igen. Fia målar en stor, glad sol på väggen i sitt rum.
Fia är fem år och hennes föräldrar är skilda. Pappa har ingen egen lägenhet, utan hyr i andra hand. Han och Fia flyttar runt hela tiden. Fia vill forma en egen tillvaro, men hon rycks alltid upp igen. Fia är arg - hon vill inte flytta mera! Oemotståndliga bilder av Gunilla Kvarnström. 4-8 år.
91291
Loading...
Bok:Skilda vägar : när mamma och pappa flyttar isär:2010:1. uppl.
Av: Ekbom, Inger
Utgivningsår: 2010
Språk: Svenska
Hylla: Hcf
Medietyp: Bok
Upplaga: 1. uppl.
Förlag: Stockholm : Gothia, 2010
Resurstyp: Fysiskt material
"Idag är det en annorlunda dag: det är idag som Sallys och Jonas mamma och pappa berättar att de ska skiljas. De ska inte bo tillsammans längre. Jonas försöker höra och förstå vad mamma säger, Sally tittar bara på pappas mun. Det låter så konstigt." Barn som är med om en skilsmässa har ofta många frågor och kan känna sig oroliga. Den här berättelsen är tänkt att läsas av föräldrar eller andra vuxna tillsammans med barnen. Till varje avsnitt finns en reflekterande text och ett antal frågor som kan öppna till samtal. Boken har tillkommit i samarbete med Rädda Barnen.
78694
Loading...
Bok:Hellre tusen myggbett:2008
Av: Bjar, Stephen
Av: Landgren, Tina
Utgivningsår: 2008
Språk: Svenska
Hylla: uDofa
Medietyp: Bok
Förlag: Vilda
Resurstyp: Fysiskt material
OLIKA förlag tilldelades Rättvisepriset 2012 för sitt arbete för jämställdhet och jämlikhet i bokvärlden. Annas föräldrar skilde sig och sålde sommarstugan. Nu blir det aldrig mer några lyckliga somrar där. Eller? Habibs familj består av tolv personer som bor ihop. Krille bor varannan vecka hos pappa och varannan vecka hos mamma. Han tycker att alla skulle kunna bo ihop! Efter att Saras pappa och mamma separerat har det bara varit dåliga jular. Det är hon trött på. Nu har Sara en plan ... Nära 30 % av alla barn har föräldrar som inte bor ihop. Separationer och skilsmässor är vanliga, men ändå talas det så lite om dem och bilden av kärnfamiljen som den enda familjeformen är stark. Den här boken vill ge röst åt många barns upplevelser, skapa igenkänning, förståelse och öppna upp för samtal. Innehållet i den här boken har funnits länge och hörts av många barn. Det är först nu på initiativ av organisationen Sveriges Makalösa Föräldrar och med stöd av Allmänna arvsfonden som familjerättssekreteraren Stephen Bjars historier hittat in mellan pärmarna på en riktig bok. Tidigare har de använts som skönlitterära underlag för diskussioner i grupper med barn vars föräldrar separerat. Boken Hellre tusen myggbett visar tre olika upplevelser av föräldrars separation och tack vare Stephen Bjars berättarglädje är de lika läsvärda oavsett läsarens egna referenser till ämnet. Sagt om boken Långt ifrån alla barn lever ju i mamma-pappa- barnfamiljer och den här boken handlar om hur familjer istället kan se ut och hur det kan kännas när ens första familj inte längre ser ut som den gjorde från början. ... Boken kan läsas av både barn och vuxna och passar som högläsningsbok eftersom den kan vara ett bra underlag till att börja prata om separationer och skilsmässor. Drömbiblan, februari 2011. Läs recensionen! Den är lätt för barnen själva att läsa, men passar särskilt bra som utgångspunkt för samtal om barnens känslor kring föräldrarnas separation. Svenska Dagbladet, november 2010. Läs recensionen!