Bibblan för dig som är ung


Här samlar vi nyheter, boklistor och lyfter fram intressanta ämnen för dig som är ung, typ mellan 13 och 18 år.

181988
Book:Finns det björkar i Sarajevo?:2018
Author: Lindström, Christina
Year 2018
Language: Swedish
Shelfmark: uHc - Tonår
Media class: Book
Publisher: [Stockholm] : B Wahlströms, 2018
Resource type: Physical
Note: Originalupplaga 2018
Under några dagar ska Kevin ta hand om sin ett år äldre funktionsnedsatta bror Charlie medan föräldrarna för första gången åker tillbaka till hemlandet Bosnien. Då ringer Hannes och vill ha med Kevin till Liseberg. En fråga det inte går att säga nej till. Charlie lämnas ensam hemma och Kevin har en av sina bästa kvällar. När han kommer hem är storebror spårlöst försvunnen. ?[Text från Barn- och ungdomsbokskatalogen 2018/19 ]?
Kevin ska ta hand om sin bror Charlie, som har en funktionsnedsättning, när deras föräldrar för första gången ska åka tillbaka till sitt hemland Bosnien. Men så ringer Hannes och bjuder med Kevin till Liseberg. Hannes är Kevins enda kompis och besöket på Liseberg känns livsviktigt. Kvar hemma lämnas Charlie, med ett löfte om att Kevin snart är tillbaka. På Liseberg finns även Hannes flickvän Linn och hennes kompis Amanda och de fyra har en magisk försommarkväll tillsammans. Men när Kevin kommer hem är Charlie försvunnen. De fyra vännerna ger sig ut för att leta efter honom och under sökandet testas deras relationer och känslor kommer upp till ytan. Allt kommer att förändras.
182882
Book:Till alla killar jag har gillat:2018
Author: Han, Jenny
Year 2018
Language: Swedish
Shelfmark: uHce - Tonår
Media class: Book
Publisher: [Stockholm] : Lavender Lit, [2018] : Falun : Scandbook AB, 2018
Resource type: Physical
Note: Första svenska upplaga 2018
NU ÄVEN SOM NETFLIX-FILM   "Du känner igen dig, tar fram skämskudden och skrattgråter. En helt underbar bok."   Kajsa Kromnér, Södermanlands Nyheter  I sitt rum har sextonåriga Lara Jean en hattask full med kärleksbrev. Det är inte kärleksbrev som hon har fått, utan som hon har skrivit själv. Hon har skrivit ett för varje kille hon har varit kär i fem stycken totalt. I sina brev kan hon ösa ur sig alla sina känslor, men det är inte meningen att någon annan ska få se dem. Breven är bara till för henne. Men så en dag är de borta. Postade. Och alla killar som Lara Jean någonsin har gillat får reda på hur hon känner. Det värsta är att en av dem är hennes storasysters före detta pojkvän. Helt plötsligt är Lara Jeans kärleksliv, som tidigare bara existerade i fantasin, helt utom kontroll.   Jenny Han  är internationellt mycket uppmärksammad för trilogin om Lara Jean Song Covey och Sommaren jag blev vacker-trilogin. Hon bor i Brooklyn, New York, där hon skriver böcker på caféer, på tunnelbanan och i andra människors hus. Hon älskar New York på hösten och har alltid läppbalsam, en anteckningsbok och rengöringsmedel för glasögon i handväskan.  "gulligt och hippt på samma gång"   Lydia Wistien, Dagens Nyheter  "en varm och kärleksfull skildring av en familj"   Ulrica Lejbro, Kulturkollo  Missa inte fortsättningen i denna underbara trilogi! Del två,  PS. Jag gillar dig fortfarande , och tredje och sista delen,  Nu och för alltid, Lara Jean , finns ute nu.
179449
Book:Midnattsljus:2018
Author: Cederlund, Charlotte
Year 2018
Language: Swedish
Shelfmark: uHc - Tonår
Media class: Book
Publisher: [Bromma] : Opal, [2018] : Falun : Scandbook, 2018
Resource type: Physical
Note: Originalupplaga 2018 Serie/fortsättningsarbete: 1. Middagsmörker -- 2. Gryningsstjärna -- 3. Midnattsljus
Áili har inte längre kraften och hon försöker hitta tillbaka till ett vanligt liv med skola och vardag. Redan första dagen i skolan ser hon nåt konstigt. Rasmus leker med eld som om han hade kraften. Kan det finnas fler noaidi? Flera dödsfall på skolan verkar märkliga och när Rasmus också dör hinner han viska några ord till Áili som gör henne förskräckt. Kampen är inte över. Den har startat på nytt, Ilga är starkare än nånsin och Áili står återigen mitt i striden. [Text från Barnensbibliotek.se]
Áili betalade ett högt pris när hon skyddade Urseiten från Borri noaidi. Nu plågas hon av inre demoner och i ett försök att fly undan dem lämnar hon Idijärvi sameby för gymnasieskolan i Kiruna. Men allt är inte som det ska i den lappländska staden. Skrämmande saker händer, saker som verkar centrera sig runt Áili vare sig hon vill det eller inte. Sakta återvänder ljuset till Sápmi, men med ljuset kommer också ett löfte om en sista strid. Är det en strid Áili kan vinna utan att bli någon hon inte vill vara? Midnattsljus är tredje och avslutande delen i Idijärvi-trilogin om Áili som flyttar från sydligaste Skåne till nordligaste Lappland där hon kämpar för att hitta sin plats i en ny miljö fylld av uråldrig magi.
191843
Book:Mizeria:2018
Author: Farshin, Melody
Year 2018
Language: Swedish
Shelfmark: uHc - Tonår
Media class: Book
Publisher: [Stockholm] : Bonnier Carlsen, [2018] : Falun : Scandbook, 2018
Resource type: Physical
Note: Originalupplaga 2018
Ståupp-komikern och förortskämpen Melody Farshin har skrivit en brännande aktuell ungdomsbok om tvillingarna Aicha och Ali. Med klockren jargong och tydligt inifrånperspektiv skildrar hon två gymnasieungdomars liv i en miljonprogramsförort där allt fler unga stryker med i ouppklarade dödskjutningar. Trots att de är födda på samma dag, i samma familj, ser tvillingarnas liv och förutsättningar SÅ olika ut. Något de har gemensamt är den orubbliga fasaden som de håller upp för varandra och för sina oroliga föräldrar. Aicha genomlider en djup depression. Hon som alltid varit den stadiga pelaren förändras när hon får uppleva något traumatiskt som lämnar henne med obesvarade gåtor och en rubbad självbild. Samtidigt kämpar Ali för att prestera på topp med betygen och sporten och att dessutom hinna se efter sin familj.Men på senare tid har det blivit allt fler begravningar, fler än studentmottagningar. Vänner försvinner och till slut drabbar det honom på mycket nära håll. Med korta kapitel och mycket dialog och slang är det här en bok som kommer att träffa rakt i hjärtat även på en målgrupp som sällan läser ungdomsböcker.
189164
Book:Närmare kommer vi inte:2018
Author: Furmark, Anneli
Year 2018
Language: Swedish
Shelfmark: uHci
Media class: Book
Publisher: 2018 : [Hägersten] : Wibom Books, [2018] : Halmstad : Bulls Graphics, 2018
Resource type: Physical
Note: Bearbetning och översättning av Anneli Furmark efter Monika Steinholms roman: Nærmere kommer vi ikke Originalupplaga 2018
Jens är rädd för att göra bort sig, rädd för vatten och rädd för blod. Edor är tillsammans med Beate, han övar på skatetricks, badar naken och simmar längre ut än han borde. Det enda Edor är rädd för är sättet Jens får det att pirra i magen. Närmare kommer vi inte utspelar sig i Nordnorge och är ett kraftfullt tillskott på den norska vågen som vi kommit att älska. Det är en omskakande serieroman om en kärlek som är plågsam och fantastisk på samma gång. En kärlek alla kan känna igen sig i vare sig du är homo, straight, bi eller bara lite på tvärs. Anneli Furmark är serietecknare och bildkonstnär. Detta är hennes första seriebok för unga vuxna. Anneli bor och arbetar i Umeå och har vunnit ett flertal priser för sina böcker. Monika Steinholm är författare som fått lysande omdömen för sina ungdomsromaner. Monika bor i Tromsö.
188660
Book:Brun flicka drömmer:2018
Author: Woodson, Jacqueline
Year 2018
Language: Swedish
Shelfmark: Hce
Media class: Book
Publisher: Stockholm : Natur & kultur , 2018
Resource type: Physical
Note: Första svenska upplaga 2018
När Jacquelines föräldrar skiljer sig lämnas hon och syskonen hos mormor och morfar. Hon får ofta höra att hon inte ska ljuga så mycket utan vara mer som sin duktiga syster. När hon får en anteckningsbok att skriva ner sina berättelser i, blir det räddningen. Om att hitta sin plats i familjen, skolan och världen. Att hitta en vän som bara är ens egen. Familj, minnen, religion, rasism och en morbror i fängelse. Vackert, poetiskt och på riktigt. ?[Text från Barn- och ungdomsbokskatalogen 2018/19]??
"En av årets vackraste texter." DN Brun flicka drömmer är Jacqueline Woodsons memoarer skrivna på fri vers. Hon skildrar sin uppväxt i South Carolina och i New York och hur det var att växa upp som svart flicka i USA på 1960- och 1970-talet. Ömsint och starkt leder varje rad in i barnets sökande efter tillhörighet och en plats i världen. Jacqueline Woodson har skrivit ett trettiotal böcker och är flerfaldigt prisbelönt. Hon tilldelades ALMA-priset 2018, är läsambassadör i USA (2018-2019) och har valts till Barack Obamas "O" Book Club. ALMA-juryns motivering: "Jacqueline Woodson låter oss möta unga människor som kämpar för att hantera sin utsatthet och finna en plats där tillvaron kan få fäste. På ett närmast tyngdlöst språk skriver hon fram berättelser med en djup och sammansatt klang. Jacqueline Woodson fångar en unik poetisk ton i en vardag som delas mellan sorg och hopp." The New York Times Book Review: "Ms. Woodson writes with a sure understanding of the thoughts of young people, offering a poetic, eloquent narrative that is not simply a story . but a mature exploration of grown-up issues and self-discovery."
190286
Book:När kastanjer spricker:2018
Author: Lagerqvist, Camilla
Year 2018
Language: Swedish
Shelfmark: uHc - Tonår
Media class: Book
Publisher: 201809 : B Wahlströms, 2018
Resource type: Physical
Femtonåriga Majken har blivit placerad på ett hem för vanartiga flickor. Hon mottas inte direkt med öppna armar på hemmet och inte blir det bättre av de återkommande ångestattackerna och mardrömmarna som hon har. Vad var det egentligen som hände med hennes föräldrar och hur har hon fått det där otäcka ärret på överarmen? Minnena från de första, fyra åren av hennes liv är utsuddade, men kanske finns det något som kan få henne att minnas. Camillas noggrant researchade historiska ungdomsböcker har hyllas med fina recensioner. När kastanjer spricker utspelar sig också i ett historiskt Sverige. Till hem som dessa kunde “vanartiga flickor” bli skickade för snatteri eller olydnad i hemmet. Ofta kom de från mycket svåra och fattiga förhållanden. Camilla Lagerqvist debuterade 2009 och har sedan dess skrivit ett flertal ungdomsromaner, bland annat Uppdraget som tilldelades Nils Holgersson-plaketten 2015.
183305
Book:Inuti huvudet är jag kul:2018
Author: Bjärbo, Lisa
Year 2018
Language: Swedish
Shelfmark: uHc - Tonår
Media class: Book
Publisher: Stockholm : Rabén & Sjögren, [2018] : 2018
Resource type: Physical
Note: Originalupplaga 2018
Flytten till Småland ska bli en omstart för Liv och hennes pappa. Men så blir det inte. Stressen att hamna i ett nytt sammanhang, inte veta hur man gör på bussen, inte hitta i nya skolan, lära känna nya klasskompisar och grannar. Visst är Liv blyg, men nu är det något mer än blyghet. Hon ältar och mår superdåligt, får panikångest. Liv vill inte prata med pappa. Hon måste klara detta, för pappas skull. ?Det finns ljuspunkter, bara Liv vågar lita på dom. Tjejen som spelar Candy Crush på bussen och han som läser och har den där gulliga gluggen mellan framtänderna? De taggar i Liv på ett sätt hon aldrig upplevt. Kan de bli vänner? [Text från Barnensbibliotek.se]??
Tänk att du är Beyoncé. Det är ett av de sämsta råden jag någonsin fått av min pappa, tror jag. När han sa det för en kvart sedan i hallen trodde jag att han hade fått en liten, liten hjärnblödning. Jag fattar inte hur han ens kom på tanken. Har han träffat mig någon gång? Om det blir jobbigt, menar jag. Du är Beyoncé! Du är en stjärna, och inget kan nå dig, för du är Queen B, allt är lugnt. Liv har levt hela sitt liv i en hyresrätt på Södermalm i Stockholm, men nu har hennes pappa plötsligt bestämt att de ska flytta ut på landet. Så här är hon nu. I ett fallfärdigt ruckel i Småland, mitt ute i ingenstans. Busshållplatsen där hon står och väntar på skolbussen är omgiven av skog och skog och inget mer. Att börja i en ny gymnasieskola kan vara jobbigt för vem som helst. För Liv blir det nästan katastrof. Utan något bekant att hålla sig i förvandlas hon från rätt blyg till ett fullfjädrat freak. I alla fall är det så hon beskriver sig själv. Hur vågar man säga hej till sina nya klasskompisar? Hur vågar man ens titta upp och möta någons blick? Var normal. Tänk på Hannah i Girls. Få det här att funka. Oftast kan Liv gömma sig och försvinna i mängden, men när de ska jobba två och två på franskan går det inte längre. Herregud, Gunnar kommer ju att få panik och sucka djupt redan efter fem minuter. Han kan ju inte veta att Liv faktiskt är jättekul, inuti huvudet. Lisa Bjärbos berättelse om den blyga Liv och hennes översociala pappa lämnar ingen oberörd.
183369
Book:En gång för alla:2018
Author: Dessen, Sarah
Author: Kempe, Ylva
Year 2018
Language: Swedish
Shelfmark: uHce
Media class: Book
Publisher: Stockholm : Rabén & Sjögren, 2018
Resource type: Physical
Note: Första svenska upplaga 2018
Louna har varit med om alla typer av bröllop: bröllop på stranden, bröllop i historisk miljö, bröllop på tjusiga restauranger. Hon jobbar extra hos sin mamma som är bröllopsfixare men är övertygad om att hon själv aldrig kommer att gifta sig. Inte efter det som hände med hennes pojkvän. Louna tror inte på livslång kärlek, helt enkelt. Så när den charmige Ambrose dyker upp håller hon honom på armlängds avstånd. Hon är inte intresserad av något förhållande, och absolut inte med honom. Men Ambrose är inte den som ger upp. Inte när han har hittat någon han verkligen vill ha. En gång för alla är en somrig kärlekshistoria med karaktärer att förälska sig i, skriven i sann Dessen-anda!
182139
Book:Hasselskogen:2018
Author: Albert, Melissa
Year 2018
Language: Swedish
Shelfmark: uHce - FANTASY
Media class: Book
Publisher: Stockholm : Modernista, [2018] : 2018
Resource type: Physical
Note: Första svenska upplaga 2018
Alice och hennes mamma flyttar runt hela tiden. Stannar aldrig särskilt länge på samma ställe. Pappa vet hon inget om och mormor har hon aldrig träffat. Mormor är en berömd författaren men hennes enda bok är omöjlig att få tag på. Så kommer ett brev om att mormor har dött och mamma slutar flytta och gifter sig.?Då dyker en person upp som Alice känner igen från när hon var liten. Det otäcka är att han ser precis lika ung ut som då. Vem är han? Och när Alice kommer hem är mamma borta. Enda ledtråden är en sida ur mormors bok. Nu behöver Alice hjälp. I skolan har hon en enda vän, Finch - som berättat att han läst mormors bok. Tillsammans ger dom sig ut på vägarna för att försöka hitta till mormors hus. Kanske är det dit kidnapparna fört mamma? [Text från Barnensbibliotek.se]??
»Läskig och fängslande.« | Kristen Cashore, författare till De utvalda »Rent fantasigodis.« | Stephanie Garber, författare till Caraval-serien Sjuttonåriga Alice och hennes mamma har alltid flackat runt, ständigt förföljda av otur och diverse problem. När Alice mormor, en tillbakadragen författare, dör ensam i sitt stora hus Hasselskogen blir det ännu värre. Alices mamma blir plötsligt bortrövad av en figur från Hinsidan, den grymma och övernaturliga värld där mormoderns sagor utspelar sig. Den enda ledtråden är ett meddelande som Alices mormor lämnat efter sig, en lapp med orden »Håll dig borta från Hasselskogen«. Men för att få tillbaka sin mamma måste Alice göra just det: Hon måste ta sig till Hasselskogen och sedan vidare in i den mörka värld som hennes mormors sagor trätt fram ur...   MELISSA ALBERT är en amerikansk författare som bor i Brooklyn. Hennes texter har publicerats i bland annat Time Out och McSweeney's och hon har också grundat bokhandeln Barnes & Nobles välkända blogg Teen Blog .  Hasselskogen är hennes debutroman.
189422
Book:Moxie:2018
Author: Mathieu, Jennifer
Year 2018
Language: Swedish
Shelfmark: uHce
Media class: Book
Publisher: [Stockholm] : Gilla böcker, [2018] : 2018
Resource type: Physical
Note: Första svenska upplaga 2018
"Det här är årets mest medryckande läsning!" Vi Läser "Den här boken är en vitaminkick i mörkret, en feelgoodbok och kampskrift samtidigt och borde läsas av alla mellan 12 och döden." Smålänningen "Så starkt och smart och så, så inspirerande. Vivian är min nya idol och det här är min nya favoritbok. Jag är stolt över att vara en Moxie girl." Jennifer Niven "Ett fint, roligt och modigt utforskande av hur unga tjejer går ihop och startar en rörelse. Läs den här och bli en del av kampen." Amy Poehler " Moxie  är feministiskt peppande och väldigt inspirerande att läsa." Prickiga Paula "Jag älskade den!" En förbannad podd Vivian har fått nog. Nog av stan hon bor i, där killar som spelar amerikansk fotboll får göra vad de vill. Nog av skolans sexistiska klädregler, och de eviga trakasserierna i korridorerna. Inspirerad av sin mammas tid som Riot Grrrl på nittiotalet, och fanzinet som Vivian hittar från den tiden, gör hon det första numret av MOXIE - ett fanzine som uppmanar till feministisk aktion. Och snart visar det sig att Vivian är långt ifrån ensam om att ha fått nog. I skolan börjar tjejer - som Vivian inte ens känner - kalla sig för Moxie girls, och snart kan ingen längre blunda för sanningen. Det är dags för revolution. Jennifer Mathieu är en amerikansk författare bosatt i Texas. Förutom att skriva böcker arbetar hon som engelsklärare.  Moxie är hennes fjärde ungdomsroman, och en bok som kommer få dig att vilja göra uppror! "Ett feministiskt manifest för dagens ungdom? Du behöver inte leta längre. Moxie är en inspirerande, kamplysten bok, som lyckas med att ha en politisk agenda (vara för jämställdhet och uppmuntra till systerskap och feminism), samtidigt som det är en charmig och trovärdig roman. ... Inspirerande, lättillgänglig bok som kan (och bör) läsas av alla över 12 som har en puls." Maria Friedner, Jönköpings-Posten "Skildringen av hur Vivian och hennes kuvade gymnasievänner ... steg för steg formerar sig och även hur de gör det är ljuvt feministiskt uppbygglig. Och just detta att Mathieu förenar två generationer - mammorna och döttrarna - åstadkommer en särskild kraft. Dessutom är det finfint, som tillhörig mammagenerationen, att föreställa sig att en liten del av den egna kampen fortplantas genom historien. ... Läs romanen nu, använd den när skolan börjar igen." Ingrid Bosseldal, Göteborgs-Posten
190283
Book:Doften av ett hem:2018
Author: Hitchcock, Bonnie-Sue
Year 2018
Language: Swedish
Shelfmark: uHce - Tonår
Media class: Book
Publisher: 201810 : Lilla Piratförlaget, 2018
Resource type: Physical
"Denna fängslande historia gestaltar på ett mycket trovärdigt sätt livet för de fyra tonåringarna Ruth, Dora, Alyce, Hank och deras vänner, som växer upp i Alaska. ... Bonnie-Sue Hitchcocks debutroman Doften av ett hem är en riktig bladvändare som dröjer sig kvar." Charlotte Nordenfelt, BTJ " Det här är en fin historia om att bryta sig fri och om att hjälpa varandra ..." Therése Olsson, Ljusdals-Posten Ruth har en hemlighet, som snart kommer att bli uppenbar för alla. Dora undrar om man någonsin kan lämna det man kommer ifrån, men plötsligt är turen på hennes sida. Alyce förväntas hjälpa sin far på hans fiskebåt hela sommaren, och missa antagningen till dansskolan hon drömmer om. Hank och hans bröder är fripassagerare på en färja, tryggare på flykt än i sitt eget hem tills en av dem faller överbord. Och fyra öden knyts samman. Bonnie-Sue Hitchcocks debutroman Doften av ett hem utspelar sig i Alaska på 70-talet och handlar om unga människor som försöker bryta sig fria, skapa sig nya liv, och samtidigt hjälpa andra. Och som ibland, på de mest överraskande sätt, faktiskt lyckas.

Hejhopp, vi finns på fler ställen!


Är du typ ung? Och vill hänga med i vad som händer på biblioteken och få boktips och grejer?

Då kan du kolla in facebookgruppen Måste läsas, där Mölnlycke bibliotek slår på trumman om boktips och annat kul. Den kan du även följa på Instagram.

Fler roliga tips om kultur & sånt hittar du också på Landvetters kulturhus Instagramsida. Vi ses!