Läs och lyssna digitalt

En e-bok är en bok med text du läser i digital form. En e-ljudbok är en ljudbok som du lyssnar på. Du kan läsa eller lyssna i din telefon, platta eller dator. Du behöver alltid ha ett giltigt bibliotekskort med PIN-kod för att kunna låna.

Låna e-böcker och e-ljudböcker

Nu är e-bokslånen äntligen igång igen! Vår nya leverantör heter Overdrive, och erbjuder titlar både på svenska och engelska. Du lånar dina e-böcker och e-ljudböcker i appen Libby

För att låna behöver du ett bibliotekskort och en pinkod. Pinkoden är fyra siffror, och det är samma kod som du använder när du loggar in på ditt bibliotekskonto.

Lånetiden är 28 dagar. Du kan låna upp till åtta e-böcker och åtta e-ljudböcker per månad.


Låna i appen Libby

Installera appen Libby som du hittar i:

GooglePlay  (Android)App Store (iPhone/iPad)

 1. Öppna appen och följ instruktionerna för att hitta till Biblioteken i Härryda kommun.
 2. Fyll i ditt bibliotekskortsnummer och pinkod.
 3. Sök fram den titel du vill låna och klicka på Låna. 
  Dina lån finns under Bokhylla > Lån och kan läsas direkt. Där ser du även hur lång lånetid du har kvar på din bok. Är du ansluten till Wi-Fi laddas böckerna ner så att de blir tillgängliga offline.
 4. För att läsa/lyssna klicka på Öppna bok.
 5. Om du vill lämna tillbaka en bok innan lånetiden har gått ut, klicka på Hantera lån > Återlämna i förväg. Om du vill förnya ett lån klicka på Hantera lån > Förnya lån.


Låna i din webbläsare

 1. Gå in på harryda.overdrive.com och logga in med ditt bibliotekskortsnummer och pinkod.
 2. Sök fram den bok du vill ha och klicka på Låna. Bekräfta sen igen att du vill låna boken.
 3. Du hittar alla dina lån under Mitt konto > Lån. Därifrån kan du läsa och ladda ner böckerna. Lånen syns även i appen Libby (om du använder den).


Låna till dator och läsplatta

 1. Skapa ett Adobe ID på Adobes webbplats.
 2. Installera läsprogrammet Adobe Digital Editions.
 3. Auktorisera programmet Adobe Digital Editions med ditt Adobe ID.
 4. Öppna en webbläsare och gå till harryda.overdrive.com. Logga in med ditt bibliotekskort och pinkod och sök upp den bok du vill låna.
 5. Klicka på Låna.
 6. Välj Läs i webbläsare om du vill läsa boken online elller välj Ladda ner (EPUB e-bok) om du vill ladda ner boken och läsa den i Adobe Digital Editions, eller föra över och läsa i din läsplatta.
 7. Du får nu en fråga om du vill öppna eller spara filen som är bokens nedladdningslänk (filen slutar på .acsm). Välj Öppna med och se till att det står Adobe Digital Editions i menyn bredvid.


Har du frågor om e-bokslånen?

Kontakta ebiblioteket@harryda.se