Det finns vissa regler och saker som är bra att att ha koll på innan du lånar böcker eller besöker oss på biblioteket.
Du behöver ett bibliotekskort
För att låna på biblioteken behöver du ha ett bibliotekskort. Du kan fylla i ett formulär för bibliotekskort och sedan hämta ut kortet på ditt bibliotek. Glöm inte att ta med legitimation. Om du har ett bibliotekskort sedan tidigare, men inte lånat på biblioteket de senaste tre åren gallras dina personuppgifter och du behöver då registrera dig på nytt.
Datorer på biblioteken
På alla biblioteken finns det datorer med internetuppkoppling som du kan låna. Detta kan du göra utan att ha ett bibliotekskort. Du behöver ingen särskild inloggning. Vid datorer med sittplatser behöver du boka tid. Detta gör du på plats på biblioteket.
Kopiering och scanning
På biblioteken finns tillgång till kopiator, scanner och skrivare. Kopior kostar 2 kr per sida (A4-format) och 4 kr per sida (A3-format). På Landvetters bibliotek finns en färgskrivare.
Så här lång tid får du låna böcker
Den vanligaste lånetiden är fyra veckor. Böcker som vi precis köpt in lånar vi ut i två veckor, ett så kallat snabblån. Du kan förlänga lånetiden på en bok om inte någon annan väntar på att få låna boken.
Från och med 1 oktober 2021 kan du låna om en bok max fyra gånger.
Vill du låna en bok som inte finns inne?
Är en bok utlånad kan du stå i kö för att få låna den när den lämnas tillbaka. Det kallas för att du reserverar den. Du får ett meddelande när det är din tur att låna boken. Det är gratis att reservera och låna böcker.
Hittar du inte den bok du söker?
Du får gärna ge inköpsförslag på böcker du vill låna på biblioteket.
Alla bibliotek i Sverige hjälper varandra. Om vårt bibliotek inte har boken du söker kan den även lånas från ett annat bibliotek, det kallas för ett fjärrlån.
Förseningsavgifter
2 kronor per dag. Max 40 kronor per bok. (Vuxenböcker)
10 kronor per dag. Max 60 kronor per bok. (Böcker med 14-dagarslån "Snabblån").
10 kronor per dag. Max 60 kronor per film. (Dvd-filmer)
Inga förseningsavgifter för barn- och ungdomsböcker.
Den totala kostnaden för böcker eller filmer som lämnas tillbaka för sent är högst 150 kronor per gång.
Om du har förseningsavgifter över 100 kronor, blir ditt bibliotekskort spärrat.
Vad händer om du inte lämnar tillbaka det du har lånat?
Om du inte lämnar tillbaka dina lån i tid får du två påminnelser. Sedan får du en räkning. För räkningen tas en räkningsavgift på 30 kronor ut. Räkningsavgiften måste du betala även om lånen lämnas tillbaka. Om du inte betalar räkningen går den vidare till Inkasso.
Bokinkast
Du behöver lämna tillbaka dina böcker under bibliotekens öppettider då det inte finns något bokinkast på biblioteken i Mölnlycke, Landvetter och Rävlanda. Hindås bibliotek har ett bokinkast som är öppet dygnet runt. Det går bra att lämna tillbaka böcker på alla fyra biblioteken i Härryda kommun, och inte bara på det bibliotek du lånat böcker på.
Förstörd eller förlorad media
300 kronor för förstörd eller förlorad vuxenbok eller annan media.
100 kronor för förstörd eller förlorad barnbok.
50 kronor för förstörda eller förlorade tidskrifter och pocketböcker.
För dyrbart eller svårersättligt material får du betala återanskaffningskostnaden.
Mina sidor på webben
För att logga in på Mina sidor på webbplatsen, behöver du ett aktivit bibliotekskort och en PIN-kod. Då kan du låna om böcker, ställa upp dig i reserverationskö och ändra dina uppgifter.
På webben kan du låna om en bok utan att lämna tillbaks den först. Tre gånger kan du låna om en bok som inte är reserverad.
Om du lämnar din e-postadress till biblioteket får du:
En påminnelse om när en bok ska lämnas tillbaka
Veta när bok som du står i kö för att få låna finns att hämta