Svenska deckarakademin Svenska deckarakademin

Årets bästa deckare utsedda

Svenska Deckarakademin har utsett årets bästa svenska deckare, det blev Låt mig ta din hand av Tove Alsterdal. Bästa till svenska översatta kriminalroman blev Jakthundarna avJørn Lier Horst. Årets bästa deckardebut gick till Anna Lihammer för hennes Medan mörkret faller.

Övriga nominerade till det bästa svenska deckare:
Thomas Engström: Söder om helvetet
Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt: Den stumma flickan
Olle Lönneaus: Jonny Liljas skuld
Katarina Wennstam: Skuggorna

Övriga nominerade till bästa översatta deckare:
Belinda Bauer: Livets och dödens villkor
Philip Kerr: Tyskt rekviem
Jo Nesbø: Sonen
Olivier Truc: Fyrtio dagar utan skugga

Fler deckartips hittar du på Dagens Nyheters webbplats där deckarexperten Lotta Olsson sovrar i floran av utgiven kriminallitteratur 2014 och listar "Årets 31 bästa deckare".

Årets bästa kriminalromaner 2013

Priset för bästa svenska kriminalroman gick till Christoffer Carlsson för Den osynlige mannen från Salem med motiveringen: ”Stark noirroman med förtätad stämning av vemod och uppgivenhet”.

Bästa översatta kriminalroman blev Utsuddade spår av Dror Mishani, med motiveringen: ”Ett intensivt engagerande familjedrama i lågmäld ton”.

Du kan läsa mer om priset på Deckarakademin.se.

Stort grattis önskar vi på biblioteket!

Övriga nominerade till Bästa svenska kriminalroman 2013 Övriga nominerade till Bästa svenska kriminalroman 2013
106583
Loading...
Författare: Dahl, Arne, pseud. för Jan Arnald
Utgivningsår: 2013
108668
Loading...
Författare: Nesser, Håkan
Utgivningsår: 2013
108679
Loading...
Författare: Theorin, Johan
Utgivningsår: 2013
108706
Loading...
Författare: Wennstam, Katarina
Utgivningsår: 2013
Övriga nominerade till Bästa översatta kriminalroman 2013 Övriga nominerade till Bästa översatta kriminalroman 2013
104484
Loading...
Författare: Schirach, Ferdinand von
Utgivningsår: 2013
Språk: Svenska
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Förlag: Bonnier
Resurstyp: Fysiskt material
Italienaren Fabrizio Collini mördar till synes utan orsak en gammal man på ett lyxhotell i Berlin. När advokaten Caspar Leinen bli anvisad fallet visar det sig att den döde är Hans Meyer, en ansedd tysk företagsledare och farfar till en av Leinens bästa vänner. Collini tiger så Leinen börjar leta i mordoffrets bakgrund.
I trettiofyra år har italienaren Fabrizio Collini arbetat som verkmästare på Mercedes-Benz, duglig och lågmäld. Och så en dag mördar han en gammal man på ett lyxhotell i Berlin. Helt utan orsak, som det ser ut. Advokaten Caspar Leinen blir anvisad fallet. Men det som ser ut som en karriärmöjlighet blir en mardröm för honom. Den döde visar sig vara Hans Meyer, en ansedd tysk företagsledare och farfar till en av Leinens bästa vänner. Leinen minns honom som en fin och godhjärtad man. Eftersom Collini tiger om sina motiv för mordet måste Leinen själv leta i mordoffrets bakgrund. Där hittar han ett spår tillbaka till andra världskriget, som kastar nytt ljus över både gärningsmannen och offret. I Ferdinand von Schirachs egen familj har frågan om skuld varit högst närvarande ända sedan andra världskriget. Hans farfar Baldur von Schirach var Hitlerjugends ledare, satt på de anklagades bänk i Nürnberg och blev liksom Albert Speer dömd till 20 års fängelse som han avtjänade i Spandau. För Ferdinand von Schirach var han och hans gärningar på alla sätt främmande, något han skrivit mycket insiktsfullt om i en artikel i Der Spiegel. Så när Fallet Collini kom ut i Tyskland såg det ut som ett slags litterär uppgörelse med farfadern. Men det finns också ett annat fall, som mer liknar det i von Schirachs roman, och det är fallet med SS-officeren Freidrich Engel, som dog en naturlig död vid 97 års ålder i Hamburg, och som precis som Collini var ansvarig för en vedergällningsaktion där 246 italienska fångar dödades. Han blev dömd först i en italiensk domstol och sedan i en tysk, men eftersom han var 93 när domen föll slapp han sitta av straffet. "Det här är inget annat än ett litet mästerverk!" Gefle Dagblad  
106734
Loading...
Författare: Nesbø, Jo
Utgivningsår: 2013
Språk: Svenska
Hylla: Hce DECKARE
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
En polis hittas mördad vid samma datum och på den plats där han många år tidigare utrett ett mord. Samma sak drabbar två andra poliser inom ett par månader. Inget av de gamla brotten blev uppklarat. Polisen står helt utan spår och saknar sin allra bästa utredare. Samtidigt ligger en svårt skadad man i koma på sjukhuset.
När en Oslopolis hittas mördad vid samma datum och på samma plats där han många år tidigare utrett ett mord kan det knappast betraktas som en slump. Och när samma sak drabbar två andra poliser inom loppet av några månader är mönstret lika tydligt som skrämmande. Inget av de gamla brotten blev någonsin uppklarat. En brutal mördare med bestialiska metoder går lös. Polisen står helt utan spår och, vad värre är, de saknar sin allra bästa utredare. Samtidigt ligger en svårt skadad man i koma på sjukhuset. Ingen får veta hans namn. Inte ens de vaktande poliserna får komma patienten nära. Med sina romaner om kriminalkommissarien Harry Hole har Jo Nesbø nått enorm framgång både i sitt hemland Norge och utomlands. Böckerna finns utgivna i över 40 länder, har sålt i imponerande 18 miljoner exemplar och fått mängder av utmärkelser. Jo Nesbø ses som en av vår samtids viktigaste och största kriminalförfattare.
101678
Loading...
Författare: Flynn, Gillian
Utgivningsår: 2013
Språk: Svenska
Hylla: Hce DECKARE
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
Nick och Amy Dunne har börjat om på nytt i en liten trygg stad i Missouri. På parets femåriga bröllopsdag försvinner Amy spårlöst. I villan syns tydliga spår efter en våldsam kamp. Maken Nick som misstänks gör allt för att bevisa sin oskuld. Men i Amys gamla dagbok framkommer att Nick har mindre trevliga sidor.
1:a åtta veckor i rad på New York Times bestsellerlista! »Årets bästa deckare, utan konkurrens.« LOTTA OLSSON, DN »En alldeles enastående bra thriller.« YUKIKO DUKE, GOMORRON SVERIGE, SVT » Gone Girl är en läsfest.« SVENSKA DAGBLADET »Det bästa jag läst i spänningsväg på många år.« JENS LILJESTRAND, EXPRESSEN Nick och Amy Dunne är paret som har allt. De är charmiga, smarta och framgångsrika. Efter några hektiska år i New York slår de sig ner i en liten småstad i Missouri. Men den nya tillvaron blir inte som de tänkt sig och snart avlöser grälen varandra. På morgonen till deras femte bröllopsdag är Amy plötsligt försvunnen. I parets villa finns tydliga spår av våldsam strid. Misstankar faller snabbt på Nick, som bedyrar sin oskuld och gör vad han kan för att få polis och media på andra spår. Amys dagbok ger dock en bild av Nick som är allt annat än sympatisk. Men är han verkligen en mördare? Å andra sidan: Om han är oskyldig, var är Amy? Över 2 miljoner sålda exemplar! Nominerad till: Womens Prize for Fiction. Årets bästa bok av Amazon och Barnes & Noble. Årets mest recenserade bok på Good Reads, över 50.000 recensioner! Översatt till 30 språk. »En superbt välskriven thriller.« JAN GRADVALL, DI WEEKEND »Gillian Flynn måste vara en av deckarvärldens skickligaste manipulatörer.« ULRIKA STAHRE, AFTONBLADET »Årets thriller.« THE GUARDIAN GILLIAN FLYNN är en av världens just nu mest hyllade kriminalförfattare, och hennes tredje roman Gone Girl är en av det gångna årets största succéer. Mörka platser , som kom på svenska 2012, fick även den lysande recensioner och utnämndes av Yukiko Duke i SVT:s Gomorron Sverige till »Höstens absolut bästa deckare!« med betyget »en klar 5:a«.
109821
Loading...
Författare: Bolton, Sharon J
Utgivningsår: 2013
Språk: Svenska
Hylla: Hce DECKARE
Medietyp: Bok
Förlag: Modernista
Resurstyp: Fysiskt material
Tredje boken med kriminalpolisen Lacey Flink i London. Laceys granne, elvaårige Barney Roberts, vet liksom alla andra att mördaren som specialiserat sig på pojkar kommer att slå till igen. Han tömmer sina offer på blod och lämnar dem på Themsens strand. Lacey är ledig från jobbet, men kan inte hålla sig borta från fallet.
» Odödlig är en ren glädje att läsa. Det är spännande hela vägen till slutet.« LOTTA OLSSON, DN »S. J. Bolton leker skickligt med läsarens sympatier och misstänksamhet. Och även om Odödlig verkar närmar sig ett för serien ovanligt lyckligt slut så sätter Bolton allt i gungning igen.« GUNILLA WEDDING, SKÅNSKA DAGBLADET Elvaårige Barney Roberts - liksom alla andra som läser dagstidningarna - vet att mördaren snart kommer att slå till igen. Offret kommer att vara ännu en pojke, som han själv. Kroppen kommer att ha tömts på blod och lämnats kvar någonstans på en strand längs Themsen. Det kommer inte att finnas några ledtrådar för London-poliserna Dana Tulloch och Mark Joesbury. Ingen förvarning om vem som blir nästa offer. Ingen riktig anledning för Barneys vän och granne, Lacey Flint, att bli involverad, eftersom hon är ledig från sitt jobb på Londonpolisen - och inte en chans att hon ska kunna hålla sig borta. Klockan tickar, våldet eskalerar och barns liv står på spel - Lacey och Barney vet att de inte har råd med ett enda felsteg om de ska klara sig igenom det här med livet i behåll. S. J. BOLTON har snabbt blivit en av Storbritanniens mest hyllade deckarförfattare. Hon har nominerats till en rad priser, bland annat CWA Gold Dagger & ITW Thriller Award, och vunnit Mary Higgins Clark Award. Odödlig är den nya, fristående boken om Lacey Flint, efter Nu ser du mig och Livrädd , som båda har fått lysande kritik. Om »Nu ser du mig«: »Det blir alldeles otroligt spännande, det här är en bok som är näst intill omöjlig att släppa taget om.« LOTTA OLSSON, DN »Jag är totalt uppslukad. Det är välskrivet, spännande, annorlunda...« GUNILLA WEDDING, SKÅNSKA DAGBLADET Om »Livrädd«: »En psykologisk deckare som håller läsaren i ett gastkramande grepp.« VIOLA KONDRACKI, LITTERATURMAGAZINET

Fakta Svenska Deckarakademin

Grundades 1971 och har sedan dess belönat bästa till svenska översatta kriminalroman med ett konstfärdigt diplom. Mellan 1996 och 2008 kallades priset "The Martin Beck Award". 1981 beslutade man att också dela ut pris till bästa svenska kriminalroman.

Deckarakademin.se